Seres László
Seres László

Régóta vártunk erre, de érdemes volt: megszületett a Békemenet logója. Lopták. Ráadásul immár másodikként Magyarországon.

A magyar sajtóban lapunk fogalmazott a legpontosabban, amikor beszámolt arról, hogy Bencsik András közzétette: megszületett a legnagyobb spontán kormánytámogató mozgalom, az ún. Békemenet új logója. "Az új jelkép egy az egyben másolja a lengyel Szolidaritás logóját, csak a felirat és a zászló más" – írtuk. Ennél elegánsabban talán már csak a "lenyúlta" szóval igyekeztünk érzékeltetni, mi is történhetett a Demokrata grafikai műhelyében, merthogy ott történt a kreatív ötletelés.

Nos, az ötletelés annyira kreatívra sikeredett, hogy tényleg meghagyták a felszínes "egy az egyben" benyomást, csak stílustalanra butították az eredeti, brandként funkcionáló grafikát, és persze magyarra cserélték a lengyel zászlót: Hogy miért? Mert "a szellemi és lelki rokonság a Lech Walesa és társai által alapított Solidarność és a magyar Békemenet között vitathatatlan" – igyekszik axiómát teremteni Bencsik András, hiába. Aki emlékszik a Szolidaritás vezetőire, értelmiségi arcaira, követeléseire, fellépéseikre, anti-totalitárius akcióikra, az elsőre valószínűleg nehezen kapcsolja össze őket a mostani magyar kormány szervilis, idegen- és Európa-ellenes, radikál-provinciális utcai segédcsapatával, amelyet egy volt pártrovat-szerkesztő, egy Kádár-kori iparmágnás és egy nyilvánvalóan bekattant rasszista publicista szervez igen lelkesen.

©

Az új-régi grafika célja azonban pontosan ez: összenöveszteni azt, ami amúgy, sulykolós logó nélkül soha nem tartozna össze. Walesa, Kuron, Michnik, Gwiazda és Bencsik, Széles, Stefka, Bayer, plusz Pataky Attila, mint szellemi apport? Sebaj, Bencsik úgy esik át a gordiuszi csomó túloldalára, hogy közli: a Békemenet-Solidarność rokonságot "alátámasztja az a tény is, hogy a Békemeneteken kezdettől fogva igen nagy számban lengyelek is részt vettek". Ezek után már csak egy kérdést kell tisztázni: mit szól ehhez maga a lengyel mozgalom?

Ha az eddigiekből indulunk ki, nem fognak örülni. Ahogy nem örültek annak sem, amikor a Békemenet előtt egy másik szervezet, vicces módon éppenséggel baloldali-ellenzéki célzattal, ugyancsak a sikeres lengyel termék logójából, sőt nevéből igyekezett profitálni. "Nem kereste meg és nem kért engedélyt a lengyel Solidarnośćtól a Magyar Szolidaritás Mozgalom" – közölték akkor a lengyelek.

A logó ötletes kivitelezője egyébként nem más, mint a Magyar Demokrata hetilap művészeti vezetője, Baranyai Jenő, akinek grafikai munkássága a Google memóriája szerint leginkább egy konkrét műben csúcsosodott ki: ő rajzolta meg a Magyar Gárda mellényének hátulján a stilizált, nyújtózkodó oroszlánt, igaz, azt is Bencsik András tervei alapján. Örülünk, hogy sikerült megbirkóznia az újabb kihívással.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kimentette lovát az árvízből a hős walesi – videó

Kimentette lovát az árvízből a hős walesi – videó

Bod Péter Ákos: Teljesen érthetetlen, miért törlik el a lakástakarékok állami támogatását

Bod Péter Ákos: Teljesen érthetetlen, miért törlik el a lakástakarékok állami támogatását

Ilyen magasan még nemigen énekelt Eminem (videó)

Ilyen magasan még nemigen énekelt Eminem (videó)

Megszavazták: vége a lakástakarékok állami támogatásának

Megszavazták: vége a lakástakarékok állami támogatásának

Bajorország: a történelem vége?

Bajorország: a történelem vége?

Beismerte a Google: tényleg cenzúrázott keresőt épít Kínának

Beismerte a Google: tényleg cenzúrázott keresőt épít Kínának