szerző:
Gomperz Tamás

Az államfő duruzsolhat patetikusan a közös hazáról, a miniszterelnök a háromharmadról, valójában csak érdekszféra van és területvédelem. Megmondták előre.

Négy évvel ezelőtt a szerénységről és az alázatról beszélt. Most a „személyes mértéktartás” parancsát hangsúlyozta a telkéhez stadiont építő miniszterelnök. Nyilván mindenkinek a szerénység és az alázat jut eszébe elsőként az előző négy évről és a személyes mértéktartás a stadionról. Vagy az esküvőről. Vagy az ott ellopott telefon utáni hajtóvadászatról. TEK, vadászlak, lézerblokkoló, Pasa Park és szerénység és alázat és személyes mértéktartás. A szavakat éppúgy ellopták mint a trafikokat.

Mögötte kétharmad áll (vö.: a választók negyede), de ő a háromharmadot képviseli – teszi hozzá. Azt is mondhatná, hogy Humphrey Bogartnak hívják, mindegy. Soha, egyetlen percig nem akarta az egészet képviselni. Lélekben csak 2 millió magyar miniszterelnöke. Vannak ők és van a maradék. Akik nem azonosulnak az alaptörvénnyel, akiknek fájdalmat okoz a hazug emlékmű, akiktől el lehet venni az üzletüket, állásukat, lapjukat, mert kell az uralkodó osztálynak.

A norvég sztori pontosan erről szól.

A Fideszben az a jó, hogy nem mindig viselkedik undorítóan, időnként képes ocsmány dolgokat is művelni. Így nem annyira egyhangú az élet. Lázár János magabiztosan teljesít mindkét műfajban. Pitiánerség keveredik itt agresszivitással, épp úgy, mint a rendszerben, amelyet megjelenít. Ezért is viszi még olyan sokra.

Az államfő duruzsolhat patetikusan a közös hazáról, a miniszterelnök a háromharmadról, valójában csak érdekszféra van és területvédelem. Megmondták előre. Nem azért, hogy a hívek ne osszák meg a szavazataikat a jobboldalon, hanem azért, mert jobb, ha mindenki tudja, hol a helye. Csak a Fidesz. Kormányprogram ez, nem választási taktika. A többiek bekaphatják.

Ennyi az egész. Rajtuk kívül senki nem csinálhat semmit. Nem nyerhet, nem pályázhat, nem élhet. Teljesen mindegy, hogy a norvég alap támogatását elosztó civilek közel állnak-e az LMP-hez vagy nem. Annyira közel biztosan nem állnak, mint a békemenetes civilek a magyar kormányhoz, mert akkor beindulna a magfúzió. A norvégok máshogy látják. Az ő pénzük, annak adják, akinek akarják – tudná le a kérdést bárki, aki nem úgy gondolkodik, mint a komcsik vagy a drogkartell, azaz nem fideszes.

A mértéktartóknak nem csak az unió, hanem a norvégok pénze is kell. Az egész. Nemcsak az, amit a kormány kap, hanem az is, amit a civileknek küldenek. Nem akarnak osztozkodni. Üzentek Oslónak: tiszteletet a magyarok főnökének. Eddig a történet undorító része. Az ocsmány az után kezdődött, hogy a norvégok nem a civilektől vették el a támogatást, hanem a kormánytól. Akkor ne kapjanak a civilek se – közölte a háromharmados kormány, és kérte a program felfüggesztését.

Velük vagyunk összezárva. Újabb négy év letöltendő.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!