szerző:
Tetszett a cikk?

Szabad asszociációk és kulturális narratívák, Tarantinótól a Hacsek és Sajóig, egy felejthetetlen napon.

Nem vagyok politikai újságíró. Ezt csak azért mondom, mert amiről írni fogok, az nem politikai elemzés. Sőt, nem is elemzés. Ami az elemzést illeti, a nyilvánvalóan történelmi jelentőségű február hatodika értelmezéseit elvégzik majd a szakemberek, akik minden bizonnyal még most is kapkodják a fejüket, miközben alacsonyan szállnak a főszerkesztők és a meg nem adott milliók. Meg a gecik.

A mai nap nem csak politikailag értelmezhető, hanem egy kulturálisan, sőt popkulturálisan is értelmezhető kontextusban is, de ami a legizgalmasabb, egy szabad asszociációs térben zajlott. Olyan volt, ez, mint amikor összeszűkül, összecsomósodik, összeáll a tér és az idő, amikor minden egyszerre történik, amikor egy nagy kulturális centrifugában pörög együtt geci, szánkó, portál, tulajdonrész, mém, nyelvhasználat, barát és ellenség.

Kéz a kézben táncolt itt a fejünkben egy egész délutánon át egy Quentin Tarantino-, vagy Guy Ritchie-féle groteszk gengsztermozi, ahol húsz állig felfegyverzett, elrajzolt, bőrkabátos fazon fog egymásra elképesztő mennyiségű csőre töltött kézifegyvert, a kis-nagy magyar groteszk, mondjuk a Szomjas György-féle Roncsfilm, ahol "nem lesz macskakövön kutyauszítás", a Pogány madonna, vagy az Üvegtigris, Mario Puzo Keresztapája, a Sex Pistols hasbarúgós, no future-punkrockja, a Bizottság Békásmegyertől a rengeteg késekig és a "köpni kell'-esztétikáig ívelő kelet-európai avantgarde-ja, Hacsek és Sajó végtelen kávéházi verbálkaratéja, Örkény István lehetetlenül lehetséges történetei, a Mikszáth Kálmán rokonai és a Móricz-féle Rokonok.

És, mint egy csillagrobbanás, egyszerre kulminált az a kulturális nonszensz is, amit az elmúlt huszonötben, lépésről lépésre a politika szabadított az országra. A verbális agresszió és a morális maszatolás. Az, amit a #mindennapokban tapasztalunk minden sorban állós közérti szóváltás, minden autós rádudálás és átüvöltözés során, és az, ami – mármint a #maszatolás – mindent idézőjelbe tett és tesz, mindent gyök alá von és mínusz eggyel megszoroz. A megyek és kirúgom mindet. A szavak kontrollálatlan és elszabadult tombolása. A lelkiismereti okokból. A minden lehet és az ellenkezője is.

Az, hogy egy ilyen napon egyszerre sírunk és nevetünk. És mindenkinek igaza van. Még a szar is le van szarva.

 

 

(A cím egy Soerii & Poolek-idézet)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hadházy szerint titokzatos telefonhívásokkal járatják le Zuglóban

Hadházy szerint titokzatos telefonhívásokkal járatják le Zuglóban

6 milliárd forintos kárt okozott egy számlagyárat működtető bűnbanda

6 milliárd forintos kárt okozott egy számlagyárat működtető bűnbanda

Biobenzinnel, de nagyon vad külsővel megy majd a Bentley versenyautója

Biobenzinnel, de nagyon vad külsővel megy majd a Bentley versenyautója