szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Most, hogy a kormányoldalon az olimpiai álmot temetik, az illetékesek hirtelen úgy érzik: kéznyújtásnyira volt Budapest a 2024-es játékok elnyerésétől. Egy hete még azt állították, öt százalékra teszik a magyar főváros győzelmi esélyeit.

Bár Orbán Viktor nagy álma volt a budapesti olimpiarendezés, valójában – és szigorúan név nélkül nyilatkozva – a kormány és a Fidesz vezetése sem adott 5 százaléknál nagyobb esélyt arra, hogy Budapest győz Los Angeles vagy Párizs pályázatával szemben. Sőt, volt, aki arról is beszélt, "akkor lennénk bajban, ha tényleg elnyernénk a rendezést". Igaz, ekkor még abból indultak ki, hogy a Momentum kezdeményezése megakadályozható, nem lesz elég aláírás, vagy eleget lehet közülük érvényteleníteni, hogy a küszöb alá essenek.

A "kevesebb mint 5 százalékból" Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője 70 százalékot "vallott be", mikor a 24.hu-nak azt mondta, a momentumos aláírásgyűjtés után estek vissza az esélyek, és már csak 30 százalék se maradt belőle. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Thomas Bach nem pont így látta: az AP-nek azt mondta, "Magyarország a kevésbé esélyes pályázók között van". Ezt a fél mondatot valahogy nem idézte tőle az MTI, mikor vasárnap kiadta a hírt a nyilatkozatáról. Cserébe beszúrt egy másik felet a politikai hátsó szándékokról.

Most, hogy minden esélyt elúszni látnak, hirtelen kiderül, hogy Budapest volt a legesélyesebb. Borkai Zsolt a fővárosi közgyűlésben azt mondta, mindenki csodájára járt a budapesti pályázatnak, Los Angeles polgármestere Katarban veregette a vállát, Fürjes Balázs, az olimpiai pályázat kormányzati felelőse is azt mondta, minden esélyünk megvolt a győzelemre, a világ minden tájáról azzal hívák NOB-tagok, hogy ki ne szálljon Budapest, a szeptemberi eredményhirdetésen meg verhetjük a fejünket a falba, hogy nyerhettünk volna. De az álomnak lőttek, a pályázat mögül kihátrált ellenzék miatt.

Fürjes azzal érvelt, miután korábban nem volt vita a pályázatról, szükségtelen lett volna a népszavazás. Most, hogy már van vita, újfent szükségtelen. Arra ugyanakkor nincs válaszuk, hogy ha teljes volt a társadalmi egység, és csak pár jelentéltelen ellenzéki formáció fordult az ügy ellen, miért nem próbálják megnyerni a népszavazást? Ha a legnagyobb győzelem kapujában állunk, miért nem gondolják nyerhetőnek a budapesti referendumot?

Annyit megsúgunk, hogy a tucatnyi hibáztatott ellenzéki politikusnak a népszavazáson csak egy szavazata van, sőt, Botka Lászlónak szegediként egy sincs.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!