szerző:
Zubor Tamás
Tetszett a cikk?

Az RTL Klub folyamatosan képernyőn tartja Győzikét, aki a butaságot erényként bemutató stílusával éppen azokat a mélyen munkáló, romákkal szembeni előítéleteket erősíti, melyek ellen az RTL egyébként próbál is tenni valamit.

Magyarországon mostanság szinte minden lehetséges módon irtanák a cigánygyűlöletet. Az MTV-ben például Provokátor címen vetítenek egy több szempontból is borzasztó műsort. A programban kiszállnak a legnyomorúságosabb cigánytelepekre, ahol a legszerencsétlenebb romáknak nincsen más lehetőségük, mint elhebegni néhány közhelyet arról, hogy mennyire szegények, meg, hogy nagynéha, mikor meg is tudják venni a húst, akkor az mennyire csakis csirkefarhát lehet. A műsor riportalanyai közül nyolcvanszázalékos biztonsággal azonosítható, hogy melyiknek tanították be a szövegét. Jól-rosszul elrebegett frázispufogtatás az istenháta mögötti gettóban zajló, állatias emberéletről.

A borzasztó életképek amatőr megoldásokkal és technikával tárulnak a néző elé, aki miután túl van az első döbbeneten, óhatatlanul is mosolyogni kezd a felvételeken szereplők bumfordi válaszain. De hát, könyörgöm, mit lehet arra a kérdésre válaszolni Magyarország legszegényebb településén (Gilvánfán járunk), hogy "Nehéz itt az élet?".

A vezető hazai kereskedelmi televízió, a RTL Klub ehhez képest két másik oldalról is megfogja a romakérdést. Egyrészt folyamatosan képernyőn tart egy "díszcigányt", Győzikét, aki kissé "alpárias", a butaságot erényként bemutató stílusával éppen azokat a mélyen munkáló, romákkal szembeni előítéleteket erősíti, melyek ellen az RTL egyébként próbál is tenni valamit. A csatorna ugyanis kiírt egy pályázatot, melyben kifejezetten roma származású műsorvezetőket keresnek, a győztesnek pedig biztos állást, képernyőzést ígérnek. Félő, hogy a nagy hanggal propagált pályázat vége megintcsak egy díszcigány lesz, ami nem feltétlenül baj, ha a kiválasztott valóban a szó szinte klasszikus értelmében példaképpé tud válni. A baj csak az, hogy akarva-akaratlan Győzikét is példaképpé teszik.

Mindeközben kiderült, hogy a 21-es buszon kardozósat játszó tini maga is roma volt. A bűntett ellen már tüntetés is volt a Moszkva téren, ahol mindjárt ki is kiáltották a tettest rasszista gyilkosnak. Végül is igazából teljesen mindegy, hogy miért szúrt Mortimer, lényeg, hogy szúrt, kivagyiságból,  vagy forrófejűségből.

Maga az eset érdekesen, változatosan alakul, akár ha egy időgépbe ülnénk, úgy változik a múlt itt napról napra. Az első változatok szerint két fiatalkorú, a tizenhét éves törökbálinti G. Mihály (Mortimer) és a tizenöt éves Patai József között filmbe illő jelenet zajlott le. A buszon ülő Patai József gúnyosan nézte G. Mihály meglehetősen idióta, szerepjátékos öltözetét, aki erre odament hozzá, kisebb szóváltás után rámutatott kardjára, majd így szólt: "Inkább ettől kellene félned". Patai visszakérdezett: "Mért, leszúrsz?" Mire Mortimer elunta a sok dumát és leszúrta.

A legfrissebb változat szerint azonban nem egészen így volt az eset. G. Mihály arról számolt be a rendőrségnek, hogy Patai késsel fenyegette, sőt olyat is mondott az első, "mit nézel?" kérdés után, hogy "ha még egyet kérdezel, elvágom a torkod". Érdekes felvetés, mindenesetre a rendőrök nem tudnak róla, hogy a mellkasán átszúrt Patainál találtak volna kést. 

A gyeplőbe annak idején persze mindenki belekapaszkodott, a miniszterelnök például - stílusának megfelelően - rebegett pár teátrális (minél kevésbé érdekli valami, annál inkább az) szót aktuális országmegváltó apróságainak ismertetése előtt a rasszista Magyarországról. Pokorni Zoltán tragikusan, kiábrándító enerváltsággal (mint mindig) feddte meg a kormányt, hogy eltusolna egy rasszista bűnügyet. Most meg, hogy kiderült, a szurkáló maga is roma, Áder előbb azon hüledezik szigorú, mokánymagyar arcával, hogy a kormányfő nem kért bocsánatot, mert rasszistázott. Aztán felállt Pokorni, mert Gyurcsány a válaszában rá hivatkozott, hogy ő is rasszistázott, és kvázi bocsánatot kért. Spirálban tekereg a hülyeség a T. Házban.

Legújabban arról hallani, hogy Mortimer nem is szerepjátékos volt, hanem egy magyar hagyományőrző egyesület tagja. A Magyar Nemzet már hozza is a cikket róluk, akiket most bizonnyal ellehetetlenít a rendőrség, pedig micsoda hagyományokat is ápolnak ők! Azóta Lamperth Mónika is megszólalt: nem fognak rászállni a hagyományőrzőkre. Még jó...

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Zubor Tamás Vélemény

Érettségi, Gyurcsány és kendermag

Áll a bál a kiszivárogtatott érettségi tételek körül, újabb lépéseket tett meg Gyurcsány a 100-ból, a Kendermag egyesület a marihuána vásárlás-fogyasztás legalizálása mellett tüntetett - eseménydús napok állnak mögöttünk.

Zubor Tamás Vélemény

Berecz: könyörög és vállalja

Emlékeznek még Berecz Jánosra, a Központi Bizottság pásztorképű titkárára? Arra az átkosbeli politikai komisszárra, aki képes volt rá, hogy a rendszerváltás után elhallgasson, bajuszt növesszen és vidéki földecskéjét kapálgassa a köz legnagyobb megelégedésére? Tehát emlékeznek Berecz Jánosra, aki két évvel ezelőtt megjelent könyvében az 56-os forradalom véres megtorlásáról azt bírta leírni, hogy "a történelmi események, sajnos, áldozatokat követelnek". Berecz János most újra tollat ragadott.

SZFE-hallgatók: Érezhető a bosszúvágy az egyetem blokádjáért

SZFE-hallgatók: Érezhető a bosszúvágy az egyetem blokádjáért

Új ütemmel folytatják a Nyugati pályaudvar felújítását, konténerpénztárakban lehet jegyet venni

Új ütemmel folytatják a Nyugati pályaudvar felújítását, konténerpénztárakban lehet jegyet venni

Független alkotóműhelyt hoznak létre az SZFE tiltakozó polgárai

Független alkotóműhelyt hoznak létre az SZFE tiltakozó polgárai