Bár az elmúlt években rengeteg terv született a Moszkva tér fölújítására, ezek a tervek mind az asztalfiókban maradtak. Nem igazán kristályosodtak ki az álláspontok a Budai Liberális Klub szervezésében tartott vitaesten sem, ahová meghívták Para-Kovács Imre írót- újságírót és Ikvai-Szabó Imre SZDSZ-es főpolgármester-helyettest. 2010-től a főpolgármester „a nagyszerű Tarlós István, régi, bejáratott fasiszta” lesz - jósolta Para-Kovács. Ezen megütköztünk.

Balról jobbra: Para-Kovács Imre,
Körmendy Ferenc és Ilkvai-Szabó Imre
© Szegő Péter

B

evezetőjében Para-Kovács Imre kifejtette: 2006-ban Kóka János akkori gazdasági és közlekedési miniszter megígérte a Moszkva tér rendbehozatalát. Ugyancsak 2006-ban Horváth Csaba, akkori II. kerületi szocialista polgármester zöld virágládákat helyezett ki a térre egy táblával, mely szerint a virágládák jelképezik a Moszkva tér fölújításának első lépéseit. „Ezen már akkor is kacagott a kerület lakossága, majd később elrohadtak ezek a virágládák, belerohadtak a tér szerkezetébe” Hozzátette: a kerület mostani polgármestere, Láng Zsolt nyolcvanmillió forintot áldozott arra, hogy a hajléktalanokat kitegye a térről, akik azóta visszaszivárogtak.

Mivel 2006-ban Para-Kovács attól tartott, hogy fölújítják a Moszkva teret, néhányadmagával elkezdte a tér múltját és jelenét dokumentálni. Készült egy animációs és egy dokumentumfilm, illetve megszületett a Moxva tér című kiadványsorozat. A fölújításról kiderült, hogy „ez a veszély azért annyira nem fenyeget minket […], nem látom a Margit körúton végigszánkázó buldózereket, hogy […] eltöröljék a Moszkva teret, pedig másra sem vágyom jobban, mint egy jó Hagyó Miklós-beszédre” – tette hozzá. Para-Kovács osztja Tamás Gáspár Miklósnak azt a nézetét, hogy „a Moszkva tér most borzalmas, de valamilyen és hogyha fölújítják, akkor majd nem lesz borzalmas, de nem lesz semmilyen”.

Az elmúlt tíz évben számos – gyakran egymásnak teljesen ellentmondó – koncepció készült a Moszkva tér fölújítására – mondta Ikvai-Szabó Imre. Született terv a kör- és az átmenő forgalom kialakítására, a villamosnak a föld alá és a föld fölé vitelére, a fogaskerekű meghosszabbítására és fölszámolására. Úgy vélte: a Moszkva tér közlekedési dominanciáját alá kéne rendelni a közterületi, köztéri dominanciának. Az SZDSZ-es várospolitikus nagyon ellenzi azt a többek által szorgalmazott ötletet, hogy a tér alá építsék föl a Mamut III-at. Szerinte a villamos vonalakat össze kéne kötni, ezáltal megszűnne a Moszkva tér végállomásjellege.

Ikvai-Szabó szívesen látna a téren kulturális tereket. Azt mondta: Nagy Béla várostervező egyedül hatvankét rajzot tett le az asztalra, a tér átalakításáról. Az optimális átalakítás költsége 2006-os áron mintegy 30 milliárd forint lenne. Összehasonlításul: a János Kórház évi költségvetése tizenkét- és tizenhárommilliárd forint között van. A politikus szerint a Moszkva teret birtokló három kerületnek is hozzá kéne járulni a tér átalakításához. Mint hozzátette: nem ártana sietni, mert – tekintettel arra, hogy Budapesten aránylag magas az egy főre jutó GDP – az Európai Unió 2013-ban lezáruló támogatási ciklusa után „egy büdös vas sem fog bejönni Pestre” Hozzátette: ha a Moszkva teret külön kezelik és nem az egész bel-Budával együtt, akkor soha nem lesz belőle semmi.

Para-Kovács úgy vélte: elképzelhető, hogy a Moszkva tér akkor lesz fölújítva, amikor egyrészt az országot, Budapestet és a teret közösen birtokló I., II., valamint XII. kerületet ugyanaz a politikai oldal fogja irányítani, másrészt lesz rá pénz. Szerinte az első föltétel 2010-től valószínűleg teljesül, a főpolgármester „a nagyszerű Tarlós István, régi, bejáratott fasiszta” lesz.

A hvg.hu ennek kifejtésére kérte az írót, aki úgy felelt: „Eddigi, a Szigettel kapcsolatos megnyilvánulásaiból bennem egy náci képe bontakozott ki, de ez inkább megérzés, mint tényeken alapuló megállapítás. Inkább az mondanám, hogy nem fasiszta talán, de náci hangulatot áraszt. Homofóbiája, meg az egész megnyilvánulási formája ”

Az, hogy Para-Kovács egy, a demokratikus játékszabályokat betartó politikust lefasisztáz, elképesztő. Azonban ennél sokkal szomorúbb, hogy a fórum egyik résztvevőjeként jelenlévő SZDSZ-es főpolgármester-helyettesnek – s e sorok íróján kívül senki másnak – erre egy szava sem volt. Ha az SZDSZ-ben komolyan gondolnák az árokbetemetést, akkor egy, a párthoz tartozó felelős politikus az ilyen, teljesen alaptalan fasisztázást nem hagyná szó nélkül és megvédené a vitaesten jelen nem lévő, fővárosi közgyűlési politikai ellenfelét. Úgy látszik, nem gondolják komolyan.

Szegő Péter

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Háfra Noémi a kézilabda álomcsapatban

Háfra Noémi a kézilabda álomcsapatban

Mindent vitt a dohánybiznisz Csongrád megyében

Mindent vitt a dohánybiznisz Csongrád megyében

A bevándorlók mellett tüntettek Rómában

A bevándorlók mellett tüntettek Rómában

Az autók fölé magasodott az a jávorszarvas, ami egy alaszkai autópályán indult sétálni

Az autók fölé magasodott az a jávorszarvas, ami egy alaszkai autópályán indult sétálni

Hó borítja az országot, a rendőrség és a katasztrófavédelem is óvatosságra int

Hó borítja az országot, a rendőrség és a katasztrófavédelem is óvatosságra int

Nem jár a 2-es metró a Deák és a Déli között

Nem jár a 2-es metró a Deák és a Déli között