Tetszett a cikk?

A szerző, SZDSZ-es országgyűlési képviselő, alábbi írásában megindokolja, miért nem volt hajlandó elutasítani a parlament feloszlatásáról szóló indítványt, miért nem vett részt a szavazáson. Nem akart felhatalmazást adni a Gyurcsány-kormánynak, amely tétlenkedésével súlyos, beláthatatlan következményekkel járó válságba taszíthatja az országot.


Gulyás József
Az országgyűlés feloszlatása, nem feloszlatása kérdésében nem teljes a nézetazonosság az SZDSZ-en belül, mint ahogy nem teljes az SZDSZ szavazói körében sem.

Meggyőződésem, hogy - ebben az ősz óta nagyon megváltozott helyzetben - már senki sem válaszolhat ugyanúgy, mint pár hónapja, vagy akár csak pár hete. Ahogy romlik a helyzet, az a megoldás, ami tegnap még elfogadható lett volna, ma már nem képviselhető.

Sokféle álláspont létezik, de a lényeget illetően mégis egyetértés van az SZDSZ döntéshozói között. Egyetértés van abban, hogy a kormány elsődleges feladata és felelőssége a gyors intézkedéseken alapuló válságkezelés a szerkezeti reformok elindításával együtt - a Reformszövetség javaslataival összhangban.

Korántsem biztos, hogy adnak-e a piacok három-négy hónap türelmi időt a magyar gazdaságnak, hogy kibír-e gazdaságunk, de még inkább társadalmunk egy, az eddigieknél is erőteljesebb forintárfolyam-zuhanást, kibírja-e a magyar papírok teljes értékvesztését, munkahelyek rohamos megszűnését.

Az elmúlt hónapok sodródása, a lehetséges és szükséges intézkedések elmaradása, helyettük a cselekvés imitálása („csúcsfórumoktól” a szocialista párti elit „válságkezelő központjáig”), az ellentmondásos retorikai nekirugaszkodások együttese igencsak erőteljes érv a jelenlegi kormány mielőbbi távozása mellett.

Személy szerint, e sorok írójaként, ezért nem vettem részt a hétfőn a parlament feloszlatására irányuló szavazásban. Nem tudtam jó lelkiismerettel olyan szavazatot leadni, amely a következő hónapokra bizonytalanságot vetít előre, miközben bedőlhet az ország, emberek tömegesen veszíthetik el - a munkahelyek mellett - megtakarításaikat, vagyonukat, egzisztenciájukat. (Itt a Fidesz felelőssége óriási, hiszen a válság kirobbanása óta inkább követel az „embereknek”, semmint segít szembenézni, vagy még inkább megoldani a helyzetet. Úgy viselkedik, mint azok a szakszervezetek, amelyek nem vették észre tavaly ősszel, kellő időben, hogy nem most jött el a bérharc ideje.)

Másfelől olyan szavazatot sem tudtam jó lelkiismerettel leadni, amelyet a kisebbségi kormány és a mögötte álló párt úgy fordít le magának, hogy felhatalmazása van úgy folytatni, ahogy eddig. A gazdasági krízis kezeletlensége beláthatatlan következményekkel jár, ha nincs fordulat, akkor évtizedekre leszakadhatunk a térség országaitól is.

Nincs idő

Ez a kormány, ahogy megsegítette a Valutaalap és túljutott a költségvetési végszavazáson, nemcsak hogy fellélegzett, hanem kiengedett. Kiengedett mindenféle parlamenti egyeztetés nélkül rögtön 200 milliárdot, ezzel a legrosszabbkor azt üzente a válság miatt amúgy is izgatott világnak, hogy a korábbi éllovasból sereghajtóvá lett Magyarország kormánya nem néz szembe a problémákkal, nincs elég nagy baj. Pedig - meggyőződésem szerint - minél puhábban és minél később avatkozik be a kormány a folyamatokba a fordítás szándékával, annál drámaibb hatásokat kell majd kezelnie neki, vagy a következő kormánynak.

Már a költségvetés elfogadása előtt is többen szóvá tettük a parlamentben, hogy mekkora a bizonytalanság a makroszámok körül, hogy vélhetően nem lesz tartható a hiány, és ezért több forgatókönyvvel is kell készülnie a kormánynak.

Változatlanul úgy látom, hogy a kormányzó szocialista párt vagy nem szembesült még a válság súlyosságával, vagy a közelgő MSZP-kongresszus lázában elnyomják magukban a válságtudatot. A megoldások azonban nem jegelhetők tovább. Az már nem fér bele, hogy a miniszterelnök leül tárgyalni az Országos Érdekegyeztető Tanáccsal, majd úgy állnak fel a szereplők, hogy két hét múlva folytatják.

Nincsenek további hetek a tétlenkedésre. Annak idején a Bokros-csomag összeállítása, bejelentése lényegében néhány napot vett igénybe, és az akkori kormány azonnal intézkedéseket, jogszabályokat hozott, törvényeket terjesztett elő, vagyis cselekedett.

A mostani kormányfő azonban sokat beszél, és keveset cselekszik. Kormányával együtt az egész ország sodródik a válsággal, senki sem érti, hogy pontosan mit is akar.

Reform vagy bukás - dönteni kell (Oldaltörés)

 Gyurcsány Ferenc kapott egy utolsó esélyt, eddig nem úgy tűnik, hogy élni kíván vele, de még dönthet másként. Hogy is vetette fel korábban a kérdést: reform vagy bukás?

Az utolsó esély az, hogy a kormányfő és pártja felismeri a Reformszövetség szakmai konszenzuson alapuló javaslataiban rejlő lehetőséget.

A Reformszövetséget eltérő értékvilágú - konzervatív, liberális és szocialista - szereplők hitelesítik, akiknek közös munkája a bizonyíték arra, hogy néhány alapkérdésben meg lehet állapodni.

Nem állítom, hogy a Reformszövetség javaslatai gyógyírt jelentenek az összes problémánkra, nyilván a csomag jónéhány eleme szükségszerűen változik, amikor majd konkrét intézkedésekké, jogszabályokká formálják őket. Abban viszont biztos vagyok: a javaslat jó kiindulás.

Meggyőződésem szerint hibát követ el bárki, aki idő előtt túlzott várakozásokat ébreszt, mert még abban a vonatkozásban sem állítható semmi bizonyosan, hogy a válság milyen korai szakaszában vagyunk, és milyen tartósan kell együtt élnünk a különböző kísérőjelenségekkel. Ennél nagyobb hibát csak az követ el, aki azt gondolja: az a feladat, hogy a Reformszövetség javaslatait a Gyurcsány-csomaghoz kell puhítani. Ellenkezőleg!

A miniszterelnöknek és lehetőleg minél több döntéshozónak, parlamenti képviselőnek a Reformszövetség javaslatai mögé, vagy ahhoz nagyon hasonló, de semmiképpen sem puhább javaslatok mögé kell állnia. E lépéssel tovább késlekedni felelőtlenség, ahogyan az érdemi intézkedések, döntések meghozatala sem odázható el tovább. Ha nem így lesz, akkor ezen nemcsak a kormányfő veszít. Az SZDSZ-nek a helyzet változásával újra kell értékelnie döntéseit.

Gulyás József 

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Időzített bombaként tekintenek a várandós nőkre a munkaadók

Időzített bombaként tekintenek a várandós nőkre a munkaadók

Távozik a Facebooktól Zuckerberg két embere a Trump-ügy miatt

Távozik a Facebooktól Zuckerberg két embere a Trump-ügy miatt

Rekordnyereséggel zárta 2019-et a magyar bankszektor

Rekordnyereséggel zárta 2019-et a magyar bankszektor