Tetszett a cikk?

Az új influenza vírus ellen lesz vakcina Magyarországon, csak nem lehet tudni, mikor. Az oltóanyag gyártója szerint szeptembertől megindulhat a nagyüzemi gyártás, hetente minimum félmilliós adaggal. Bujdosó László, a Pandémiás [járványügyi] Bizottság vezetője óvatosságra int: az oltóanyag tömeges gyártásával várni kell, van ugyanis esélye, hogy a vírus új mutációkkal terjed tovább, fittyet hányva a kikísérletezett oltóanyagnak.


hvg.hu. Hol tart a vakcina előállítása?

Bujdosó László: Most már meg lehet tervezni, mikor,   hol fogunk tartani. Azért nem lehet előre mindent meghatározni, mert a járványügyi helyzet naponta változik. Azt sem tudjuk, lesz-e járvány, vagy sem. Még az sem biztos, hogy ez ellen a vírus ellen kell-e egyáltalán tömegesen oltóanyagot termelni. Kétségtelen, a betegszám napról napra nő, de a vírus járványos továbbterjedése nem olyan szintű, hogy indokolná a pandémiás riasztási fokozat elrendelését.   Mg azt sem lehet megmondani, hogy ez a vírus okoz-e egyáltalán világjárványt   és ha igen, akkor az milyen tünetekkel jár?

Bujdosó László
© Horváth Szabolcs
hvg.hu: Egyelőre Magyarországon és Ausztrián kívül nem nagyon foglalkoznak azzal, hogy vadvírusból állítsanak elő oltóanyagot. Miért jobb ez és jobb-e egyáltalán? 

B.L.: Ebből a vírusból gyorsan tudunk kísérleti oltóanyagot előállítani. Háromféle vírusból lehet oltóanyagot előállítani: az eredeti, de legyengített, úgynevezett vadvírusból, a természetes úton átalakított, de az eredeti vírus genetikai tulajdonságait megőrző vírusból és a géntechnológiával előállított vírusból. Vadvírusból kevés laboratórium tud oltóanyagot készíteni. Mi igen. Előállítjuk, és megnézzük, az oltóanyag mennyire hatékony az embereken. De egyelőre nem érdemes tömegesen előállítani oltóanyagot.

hvg.hu: Ha például változik a vírus, akkor az a munka, amit most végeznek, fölösleges volt és kidobott pénz?

B.L.: Úgy van. Ha a mostani vírusból készült vakcina nem fog védeni járvány esetén, akkor a munkát újra kell kezdeni. Várjuk a WHO jelzését arról, hogy változik-e, és ha igen, hogyan, a vírus genetikai kódja, továbbá, hogy lesz-e világjárvány vagy sem. 

hvg.hu: Milyen erős kontrollt gyakorol a WHO? Nem hűtötték a magyarokat, hogy ne siessenek az oltóanyaggyártással? Mintha azt lehetett volna érezni, hogy a vadvírust csak akkor adták ki nekünk, amikorra a többi ország is megkapta a már legyengített vírust.

B.L.: Nagyon erős a kontroll. Az látszik, hogy az Egészségügyi Világszervezet a karmester, nem nagyon szeretik, ha valaki nem a karmester beintésére játszik a hangszerén. De arról szó sincsen, hogy az Egészségügyi Világszervezet ne tudná azt, hogy mi jó oltóanyagot tudunk előállítani akár vadvírusból is. Nem fognak bennünket megakadályozni abban, hogy eldöntsük, miből állítsunk elő az oltóanyagot: a vadvírusból vagy a mesterséges vírusból. 

hvg.hu: Magát mennyire sokkolta az új típusú influenza-járvány kitörése?

B.L.: Inkább fölpörgött állapotba kerültem. Azt éreztem, hogy dolgom van, és azon gondolkodtam folyamatosan, hogy ne hibázzunk. Az ötös riasztási fokozatnak megfelelően intézkedtünk, hőkamerákat állítottunk fel a reptereken. 

hvg.hu: Ezzel meddig lehet távol tartani az influenzavírust? 

B.L.: A hőkamerának addig van értelme, amíg nincs sok beteg Magyarországon. Egy influenzát azonban nagyon nehéz kívül tartani az országhatáron. Lassítani lehet a beérkezését, ki lehet szűrni a betegeket, akik a határon behozzák a vírust. 

hvg.hu: Mennyi pénz kell az oltóanyag előállítására? 

B.L.:   Nem tudjuk. Ha a szezonális influenza-oltóanyag árával kalkulálnunk, akkor körülbelül 1000-1200 forint egy dózis ára, de egy járványnál használt oltóanyag esetében további tárgyalások kérdése, hogy mennyibe kerül. Mindenesetre nagyot nem hibázunk, ha a szezonális influenzaoltás árából indulunk ki. 

hvg.hu: 5-6 millió ampulla esetében ez 6-7 milliárd forint...

B.L.: Valóban ekkora mennyiséggel kell számolni, hogy egyrészt a legveszélyeztetebbeknek, másrészt az ország működése szempontjából fontos intézményeknek legyen oltóanyaga. A mennyiségről azonban később lesz döntés. Egyelőre ott tartunk, hogy kell oltóanyag, amiről be kell bizonyítani, hogy ártalmatlan és hatékony.   De ez függ attól, hogy lesz-e az ősszel világjárvány az A/H1N1 típusú vírusból, vagy nem.

hvg.hu: Ennek mekkora az esélye?   

B.L.: Valószínűleg jóval több megbetegedés volt Mexikóban, mint amiről tudunk, de ezek enyhe lefolyásúak voltak. A halálozási ráta egy százalék körül van, de lehet, hogy még ennél is alacsonyabb. Egy járvány igazi problémája a betegek nagy száma. Sorozatos megbetegedés esetén az egészségügyi ellátás lesz a szűk keresztmetszet, miközben a gyógyszerköltségek az egekbe szöknek. A másik gond a gazdasági kár. Egy-egy vállalatnál akár 20-40 százalék is hiányozhat a munkából, ez, legalábbis átmenetileg, a működésképtelenséget jelentheti. 

Molnár Anikó

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Új vírus: Mexikó pénzügyi kártérítést követel

Mexikó - az új influenzavírus által leginkább sújtott országként - pénzügyi kártérítést szeretne kapni arra hivatkozva, hogy a mexikói hatóságok riasztásának köszönhetően lehetett elkerülni a járványból adódó súlyosabb következményeket - közölte helyi idő szerint csütörtökön a mexikói egészségügyi miniszter.

A szlovén városok téli világa utánozhatatlan

A szlovén városok téli világa utánozhatatlan

Müller Cecília a netes vásárlásra buzdít

Müller Cecília a netes vásárlásra buzdít

Újra repülhetnek a Boeing 737 MAX-ok, a Ryanair máris rendelt 75 gépet

Újra repülhetnek a Boeing 737 MAX-ok, a Ryanair máris rendelt 75 gépet