szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az MSZP kőbányai szervezetének választmánya Lendvai Ildikóhoz intézett és szerkesztőségünkhöz kissé megkésve eljuttatott levelében keményen ostorozza a pártvezetést, baloldali programot szorgalmaz, és rögtön előáll néhány javaslattal. Többek között „népi részvények” bevezetését, 1 millió új munkahely létesítését, és a 13. havi nyugdíj - igaz, lesoványított verziójának - helyreállítását javasolják.

A kőbányaiak választmánya a levélben nem teketóriázik. Mint kifejtik: „alkuk mentén folynak a személyi kérdések, ez a mi pártunk egyik legnagyobb baja. Olyan autokraták kerülnek hatalomra, akik semmit nem tudnak tenni, mert az alkuk megakadályozzák. Ezen kellene változtatni. A triumvirátus, mint vezetési forma a felelősség elkenésére alkalmas, de a párt vezetésére nem. Ahogy most kormányoz az MSZP az nem baloldali. Éppen ezért is kell elgondolkozni, hogy szükség van-e és mikor új választásokra, mert ellenzéki pártként mondhatnánk végre baloldali gondolatokat.”

Andó Sándor, a kőbányai választmány
elnöke. Ő is aláírt.
© mszp.hu
A választmány többek között javasolja: „nyissák meg a kárpótlási „törvényt a munkások, a bérből és fizetésből élők kárpótlására.” Elgondolásuk szerint a kárpótlás fedezete az állami gazdálkodószervezetek részvényei lennének, amennyiben azoknak az állam tartósan a tulajdonosa marad, legalább 25 százalék + 1 szavazat mértékben. A részvények tíz évig nem adhatók el. Azok kaphatnak részvényt, egyszeri juttatásként, akik 1945. április 4. és 1991. január 1. között állami vállalattal, intézménnyel munkaviszonyban álltak. A javaslat azonban nincs részletesen kifejtve, azt sem lehet tudni, mekkora összegben kapnának az arra jogosultak részvényeket, és hogyan jutnának pénzhez a szerencsés részvény tulajdonosok? Netán osztalék formájában? És ha a cég veszteséget produkál?

Ugyanilyen „wishful thinking”-nek tűnik egy másik javaslat egy millió munkahely létesítésére. Főként közmunkákról lenne szó: utcatakarításról, parkok, autópályák melletti zöld sávok fenntartásáról, erdőtelepítésről, öntözőrendszerek, szélerőművek építéséről, a rendőrség állományának feltöltéséről, (önkormányzati rendőrség megalakítását is beleértve) Mindezt a „kiváltott önkormányzati és költségvetési alvállalkozói teljesítésekből” képzeli el fedezni a kőbányai választmány. Valószínüleg Kőbányán nincsenek tisztában azzal, hogy pillanatnyilag mennyire futja az önkormányzatoknak illetve a központi költségvetésnek ezekre a tevékenységekre.

Az már csak hab a tortán, hogy visszaállítanák a 13. havi nyugdíjat, igaz, csak 80 ezer forintot szánnának azoknak, akik 40 évet munkában eltöltöttek. Akik kevesebb időt tudnak felmutatni, arányosan kevesebbet kapnának. Fedezete a 65 éven felüliek ingyenes utazásának eltörlése lenne.

A kőbányaiak szerint mindez része lehetne az MSZP legközelebbi választási kampányának. A jelek szerint ők maguk sem biznak a kampány sikerében, mert levelükben külön kihangsúlyozzák: ellenzéki pártként végre szabad folyása lehetne a baloldali gondolatoknak. A 2009. július 1-ére datált levelet Farkas Ernő, a szervezet, Andó Sándor a választmány elnöke, továbbá Élő Norbert a stratégiai bizottság vezetője jegyezte.

Hektikus múlt – a HVG olvasatában

 A HVG 2005 július 2-i számában írta: „A Heves megyei Átány független polgármestere, Gönczi Mihály megütközéssel értesült arról, hogy ő az MSZP X. kerületi szervezetének tagja. A nála telefonon kutakodó kőbányai MSZP-tagoknak elmondta, soha semmi köze nem volt a pesti városrészhez, ahogyan a párthoz sem. Mindez idén márciusban történt. A párt egyes tagjaiban már ekkor megfogalmazódott a gyanú: minden második kőbányai MSZP-tag csak papíron létezik. Ezt alátámasztani látszott, hogy 11, találomra kiválasztott, egyébként vidéken lakó X. kerületi MSZP-tag közül 7 azt állította, soha nem váltott ki szocialista tagkönyvet - köztük volt a MIÉP maglódi alapítója is Az egyik törökszentmiklósi „aktivistáról” pedig kiderült, hogy négy éve elhunyt.

 A HVG 2006 június 30-i számában arról ír, hogy nyugodtabbak a kedélyek a pesti peremvidékeken - itt az MSZP magabiztosan indítja bevált kádereit, csupán … Andó Sándor kőbányai polgármestert cserélik le. (A K&H Equities Rt. a X. kerületi vezetés tudta és megbízása nélkül forgatta az önkormányzat értékpapírjait - állította Andó Sándor, ugyanakkor elismerte, hogy az elmúlt években hivatalos minőségben többször találkozott Kulcsár Attilával, jelentette az MTI 2003 szeptemberében.)

2006 július 29-én számolt be a HVG arról, hogy a Trend/Prognózis Rt-nek új többségi tulajdonosa van. „A vezérigazgató, Élő Norbert - 2002-2006 közötti MSZP-képviselő - cége, az eddig is részvényes C-Moll Ingatlanforgalmazási, Tanácsadó és Szolgáltató Rt. szerezte meg a Nagy Sándor szocialista politikus irányításával alapított Trend/Prognózis Társadalom- és Gazdaságkutató Rt. többségi tulajdonát.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!