„A Fidesznek nincsen Jobbik-stratégiája, mert egy olyan pártnak, amely 60 százalékos választási győzelmet arat, erre nincs szüksége.” – jelentette ki az uniós választást követően Kósa Lajos. Súlyos politikai tudatlanságról tanúskodik, ha ezt valóban így gondolják a legnagyobb ellenzéki párt mérvadó stratégái. Az a harcmodor ugyanis, amit a mérsékelt jobboldal az antiszemita-rasszista „veszettek” megszelídítésére és beidomítására tíz éve kidolgozott, csődöt mondott.


A jobboldali pártok koalíciójának vezérerejeként a Fidesz ’98-ban kísérletet tett a „nemzeti oldal” teljes integrációjára. Européer konzervatívoktól a szalonképtelen etnikai-faji fundamentalistákig azonos táborba terelt volna mindenkit. A cél értekében számtalan retorikai, verbális (és azokon túlmenő szervezeti) gesztust tett vállalhatatlan figurák irányába. Holdudvarának fórumaiba, orgánumaiba, szimpatizánsköreibe invitálta a vérjobbos publicistahadat. Amivel bizonyos haszonelvű sikereket kétségtelenül elkönyvelhetett. A 2002-es választást elvesztette ugyan (amiben jelentős szerepe lehetett a túl agresszív jobbos médiadiskurzusnak), de magába olvaszthatta a törvényhozásból kieső MIÉP (és Torgyán) radikális-populista híveit. Mi több, a polgári körök révén szerveződési háttérbázist is garantált nekik. Csakhogy a diadal átmeneti volt. 

Morvai Krisztina a Parlamentben. A Fidesz új
harcmodorra készül?
© Stiller Ákos
A jobboldal ultrái tettekre vágytak. Programjuk, ordas nézeteik gyakorlati megvalósítását követelték. Ha békésen nem megy, akkor „forradalommal”, de legalábbis militáns (és permanens) köztéri erődemonstrációkkal. A velejéig pragmatista Orbán erre természetesen nem volt hajlandó. Utcára hívta a tömegeket, de aztán haza is küldte őket. A 2004. decemberi kettős állampolgársági népszavazás fiaskója után a pártot kívülről támogató radikáljobbos „mozgalmi szárny” neheztelni kezdett rá. 2005 őszétől – miután rábólintott Románia uniós csatlakozására – e körökből sokan árulónak bélyegezték a hajdan istenített Viktort, akinek akkorra már az MSZP-ből kiábrándítható posztkádárista szocik fontosabbak voltak, mint Csurka egykori követői. Orbán 2006-os választási kudarca e köröket még jobban eltávolította a Fidesz vezérétől. 

Nem lehet tagadni, hogy a Jobbik (és a Gárda) húzóneveit és frontembereit a Fidesz (illetve a polgári körös holdudvar) fedezte föl, futtatta, építette „belpolitikai celeb” popikonná: a Szövetség a Nemzetért Polgári Körben ismertté vált Vona Gábort, a Fidesz-képviselőként Gárda-zászlóanyai minőségben ténykedő Wittner Máriát, s végül, de nem utolsósorban Morvai Krisztinát.     

Így a Jobbik két-három év alatt periférikus törpepártból országházi küszöbugrásra esélyes tényező lett. Igaz, amikor a Gárda megalakult, a Fidesz mozgalom-és sajtóholdudvara megpróbált keményen rárepülni és ráépülni a dologra. Ám az önállósodást, hogy a Fidesz fejére nőjenek, nem sikerült kivédeni. Így a holdudvari sajtósok hitel-és presztízsromboló offenzívába kezdtek. Bencsik András korábban, a Gárda-alapítás után, azt is megengedte, hogy a gárdisták a Magyar Demokrata szerkesztőségének udvarán gyakorlatozzanak. Az uniós Jobbik-áttörés idején viszont a lapban olyan összefoglaló jelent meg a párt listavezetőjéről, hogy „ Dr. Morvai Krisztina tehetségét és ambícióit általában az aktuális divatáramlatban igyekszik kamatoztatni, mivel itt ígérkezik számára a leggyorsabb és legnagyobb siker. Amikor az volt a trendi – az SZDSZ fénykorában –, a zsidó homoszexuálisok és leszbikusok hatékony szószólója volt a megrontás életkori határának csökkentéséért. Később hasonló sikerrel kamatoztatta tehetségét az ultraliberális és családellenes feminista mozgalmak keményvonalában, még bestsellert is írt Terror a családban címmel, amit legalább annyian elkapkodtak, mint a Magunkfajták címűt. Most a radikális jobboldal hullámán lovagol. Életútja alapján felvetődik a kérdés: amennyiben ez a hullám őt az Európai Parlament képviselői közé emeli, egy újabb divathullám majd merre, hová sodorja őt?”

Hogyan kezeljük a szélsőjobbot? (Oldaltörés)


A Jobbik – uniós szórólapjain – informális-félhivatalos házi portáljává avatta a Kurucinfót. A szélsőjobb immár ugyanannyira gyűlöli Orbánt, mint a kormánypárti politikusokat. Ennek jele, hogy a Kurucinfón nemcsak Gyurcsány, de Orbán-vudubabát is lehet rendelni. Mit tehet ezzel a Fidesz? A Jobbik egészét nyilván nem lesznek képesek bedarálni. De pont elég nekik, ha a tömegbázis és káderállomány egy részét sikerül a levesbe aprítani, így lenyomják a pártot 5-6 százalékra. Erre objektív esély is van, lásd a Nézőpont-kutatást. Mely szerint „a júniusi európai parlamenti választás után a teljes népesség körében még 9 százalékot mértek, a nyár végére azonban 5 százalékra csökkent a radikális párt híveinek aránya. ” Lévén, hogy a 10-15 százalékos Jobbik protesthangulatra építő szezonális konjunktúrapárt, amely nagyságrendekkel túlterjeszkedett ideológiai híveinek körén. Ezt nyilvánvalóan előbb-utóbb hullámvölgy követi. 

Ha lesz erős, jobbos, rendpárti, nemzeti-vallásos húrokat pengető hatalom, a Jobbik-tábor fele-harmada odapártolhat Viktorhoz. Kormányra lépés után a Fidesz-közeli médiaholding csúcsra járatva terjesztheti majd: a Jobbik egy szoclib provokátor-banda, a Laborc-féle NBH ügynökeitől nyüzsgő szervezet. Eddig azonban mind a jobb- mind a baloldal szélsőségkezelő terápiája csődbe vitt. Orbán hajdanán asztalához invitálta a Jobbik őssejtjét. Ezzel „szalonképesítve” a majdani alapítókat. Beléjük csöpögtetvén a hitet: ők komoly tényezők, akik igenis számítanak. Utána azonban hiába próbálta gyűjtőpárti sokaságába beolvasztva „háziasítani”, megszelídíteni a vérjobbot, az túlnőtt rajta, képes volt önálló szervezeti-mozgósítási bázist felépíteni.   Ugyanakkor a balliberális oldal – hatalmi taktikázásból – akkor is félelmetesen pusztító erejűnek láttatta az ultrajobbot, mikor az két-három százalékon volt. Amivel hatalmas önbizalom-injekcióhoz jutottak. Hogy aztán rendőri-büntetőjogi eszközökkel - gyűlöletbeszéd-törvény – próbálja kriminalizálni a népszerűvé váló legális szélsőségeseket is, amivel csak mártírokat csinált belőlük. 

Igazából a hasznos (és morálisan helytálló) eszköz valahol a kettő félútján van. Jelesül, hogy se befogadni, se rabosítani ne próbáljuk a demokratikus úton hatalomra törő szélsőségeseket. Ehelyett érdemes lenne feltárni diadalmenetük okait, aztán a híveik befolyásolható-meggyőzhető szegmensének alternatív, demokráciaképes terápiát javallani az általuk preferált témákban. (Pl. közbiztonság, segélypolitika, etnikai konfliktusok.) Nem vitás ugyanakkor: ez nehezebb, türelmet és hozzáértést igénylő munka. Macerásabb, mint a szélsőségesekről immár egyaránt lepattanó gesztus-vagy tiltakozáskampányok. De így is ajánlható a Fidesznek. Ki fog derülni, hogy a szoclib antifasizmus részleges bedőlése után van-e lehetőség (és politikai akarat) a jobboldali antifasizmus sárkányfűjével harcolni a Jobbik-sárkány ellen.

Papp László Tamás

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Fotók: Mars-bázist épített Kína a Góbi sivatagban, lenyűgöző lett az eredmény

Fotók: Mars-bázist épített Kína a Góbi sivatagban, lenyűgöző lett az eredmény

Megdöbbentek a kutatók: ott találtak magas mikroműanyag-koncentrációt, ahol senki sem számított rá

Megdöbbentek a kutatók: ott találtak magas mikroműanyag-koncentrációt, ahol senki sem számított rá

A honvédelmi miniszter elégedett az adósságrekorder Honvédkórház vezetőjével

A honvédelmi miniszter elégedett az adósságrekorder Honvédkórház vezetőjével

Muszlim vezetők is együttérzésüket fejezték ki a Notre-Dame leégése miatt

Muszlim vezetők is együttérzésüket fejezték ki a Notre-Dame leégése miatt

Mégis tovább harcol az MTA

Mégis tovább harcol az MTA

Amerika komoly szankciókat vezetett be Kuba, Nicaragua és Venezuela ellen

Amerika komoly szankciókat vezetett be Kuba, Nicaragua és Venezuela ellen