Lengyel László
Lengyel László

A forró ősz eddig elmaradt. Se gyújtogató csőcselék, se roma-magyargárdista összecsapások. Nincsenek sztrájkok, békések a szociális tüntetések. Szóharc és érdektelen cirkusz az évtizede leértékelt ünnep. A tavasszal nekihevült politika ma egyszerűen unalmas. A szocialisták elhalnak. A fiatal demokraták nem születnek meg. A többiek nincsenek. A választó mintha letett volna arról, hogy életének fontos részévé avassa a politikát.

Folyik a személyes egyeduralom és a megosztott hatalom harca. A vezérelv küzd a dialógus és az együttműködés elvével. Korábban hittem, hogy ha Brutus és társai eltüntetik a császárságra pályázókat, esélyünk lesz előrelépni az amerikai és európai demokráciák felé. Vitapartnereim figyelmeztettek: a Caesarok leszúrhatók, a császárság nem. A nép belefáradt és csalódott a köztársaságban, a demokráciában – egyeduralomra vágyik. Személyre, kiválasztottra, aki meghozza a rendet, a biztonságot és a jólétet. Hiába tűnik el Caesar és Pompeius, Marcus Antonius, hiába végez a világ Gyurcsánnyal és van elege Orbánból, a „birka nép” ígérgető, idegengyűlölő, rendcsináló Akárkit fog választani. El kell ismernem, hogy a császárjelölt légiói a város felé menetelnek. A köztársaságiak halottak. A város üres, mindenki házába búvik. Majd tapsolnak és éljeneznek, ha megjönnek a légiók.

Az élen ma nem egy fiatal vezér lovagol. Nem, aki harcba indult egy talpalatnyi földért, egy eszméért. Nem ifjú sólyom, aki úgy csap le áldozatára, a városra, az országra, a világra, ahogy csak a mindenre elszántak, a szabadok és vakmerők tudnak. A veteránok után hordozott, barázdált arcú vezér jelszava: visszajön a régi, jó világ! A magasabb bér és nyugdíj, a rendőr minden sarkon, a megfegyelmezett cigány, az egységes tanrend, az apai tekintély, a háziasszonyi öntudat, a gyermeki engedelmesség. Az egyszerű és érthető világ, amelyet nem bonyolítanak fiatal sólymok.

Orbán Viktor
© MTI
A vezér nem kivívta, hanem kiülte a hatalmat. Mindent megfontolt, mindent meggondolt. Várt napot, hónapot, évet, összesen – kimondani is sok – 16 évet ellenzékben (1990-98, 2002-2010). Várta, hogy ellenfelei legyilkolják egymást, tönkretegyék magukat. Először Horn (MSZP) és Kuncze (SZDSZ) összecsapásán nőtt fel a hatalomhoz. Most kiguggolta, amíg Gyurcsány leölte az SZDSZ-szel az MSZP-ét, majd az MSZP-vel az SZDSZ-t, azután politikai öngyilkosságot követett el. Türelmesen nézte a sarokból, amíg a balliberális szellemi elit meggyalázza önmagát a gyurcsányi szerelemben. Hagyta, hogy a szocialista és liberális korruptak összevesszenek a zsákmányon és följelentsék egymást. Mindenütt hullák hevernek.

Elindult a 2009-10-es hadjáratára. Megy és megy előre, nyeli a kilométereket. A szocialisták kutuzovi módon hátrálnak és hátrálnak. Orbán minél többet foglal, annál több elköteleződést vállal magára. Minden város és megye kérni és követelni fog. Valamennyi ágazat – legyen a gazdaságban vagy a társadalmi rendben – várja a megváltó aranyesőt. Vállalkozók és tanárok, nyugdíjasok és orvosok, munkanélküli szakmunkások és állami tisztviselők mind, mind jogosultak, hogy átvegyék választói jutalmukat. Bajod van az iskolabezárás miatt? Vonulj fel, és kérj Orbántól iskolát! Tönkrement a kórház? Orbán megígérte, hogy több jut az egészségügyre, a kórház tovább megy. A tűzoltók és a fegyőrök követelik a pótlékok helyreállítását, magasabb bért – a Bajnai-kormány miniszterei széttárják a karjukat, erre csak Orbán Viktor válaszolhat pozitívan.

A stratégiai előrenyomulás közben a nemzetközi mozgástér se nő, hanem csökken. Orbánnak és légiójának figyelembe kell vennie, hogy Obama Amerikája, Merkel Németországa, Sarkozy Franciaországa, Barroso EU Bizottsága, Putyin Oroszországa, Hu Csin-tao Kínája és Strauss-Kahn IMF-e, valamint a pénzpiacok mind, mind gyanakodva tekintenek a vezérre és seregére. Paul Hockenos a Newsweekben egyenesen a Le Pen-féle Nemzeti Fronthoz, a belga Vlaams Blokhoz, a Kaczyński testvérek pártjához, illetve Slota Nemzeti Pártjához hasonlította a Fideszt. A Wall Street Journalban Gulyás Veronika Gypsies, Jews, Homosexuals Beware: Fidesz Eyes 2010 Elections (Cigányok, zsidók, homoszexuálisok vigyázzatok: a Fidesz a 2010-es választásra figyel) címmel, október 19-én megjelent cikkében idézi Molnár Oszkár edelényi polgármester szavait, ráklikkelhetünk a magyar nyelvű videofelvételre, majd idézi Ékes Ilona kirohanását a homoszexuálisok ellen. Idő kérdése, hogy mikor üti át a nemzetközi érzékelés falát a Pécsi Vízmű elfoglalásának ügye.

Magyarország érdeke, mondtam legutóbbi találkozásunk alkalmával a miniszterelnöknek, hogy mindent megtegyünk a Fidesz nemzetközi mozgástere bővítésének érdekében, hogy javítsuk, és ne rontsuk külső kapcsolatait. Történetileg pillanatai lesznek a 2010-es új kormánynak, hogy tisztázza, merre megy tovább. Vajon lehet-e vezérrel és vezérelvű politikával, felkészületlenül és túlzottan elkötelezve, jó döntést hozni? A demokrácia és benne a kritikai szabad szó mégiscsak nélkülözhetetlen. Brutus meghalhat. A Brutusok köztársasága él.

Lengyel László

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Orbán Viktor a Facebookon búcsúzott Sára Sándortól

Orbán Viktor a Facebookon búcsúzott Sára Sándortól

Palkovics miniszter szerint nem a foci a legdinamikusabban növekvő sportág

Palkovics miniszter szerint nem a foci a legdinamikusabban növekvő sportág

Bréking: Orbán Viktor szerint megszűnt itthon a baloldali médiatúlsúly

Bréking: Orbán Viktor szerint megszűnt itthon a baloldali médiatúlsúly

Lőttek a boldog békeidőknek: Trump döntése őrült fegyverkezési versenyt hozhat

Lőttek a boldog békeidőknek: Trump döntése őrült fegyverkezési versenyt hozhat

Szegényeket segítő alapítványt hoz létre Beer Miklós

Szegényeket segítő alapítványt hoz létre Beer Miklós

Vigyázat, nagyfeszültség! Teszten az első igazi elektromos Audi

Vigyázat, nagyfeszültség! Teszten az első igazi elektromos Audi