szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az egykori kohászvárosban sokáig támadhatatlannak tűnő szocialisták az EP-választásokon a harmadik helyre szorultak a Fidesz és a Jobbik mögött. A megrendült választói bizalmat tovább erodálhatja, hogy a helyi MSZP-szervezet úgy határozott, Benedek Mihály polgármesternek mennie kell. A terhére rótt lista szerint hamisan tüntette fel, hogy érettségizett, saját szakállára utalt ki pénzeket, és rúgta ki a visszaéléseket feltáró jegyzőt. A hvg.hu tudósítója igyekezett a botrány szálait kibogozni.

Az MSZP ózdi szervezete október 30-án rendkívüli taggyűlést tartott, amelyen egyetlen napirendi pont szerepelt, Benedek Mihály polgármester hivatalból történő eltávolítása. Az indok, hogy október 2-án állítólag újból feljelentették Benedek Mihályt az ügyészségen, a párt helyi vezetése pedig kapott egy névtelen levelet, amelyben felhívják a figyelmüket: Benedek Mihálynak nincs érettségi bizonyítványa.

Utóbbi állítás főleg annak tükrében súlyos, hogy Benedek 1994 és 2002 között parlamenti képviselő volt, majd 2002-től Ózd város polgármestere. A parlament.hu és az election.hu  internetes oldalakon fellelhető önéletrajzában az olvasható, hogy középiskolai tanulmányait Kazincbarcikán végezte, a Vegyipari Technikumban 1972-ben tett érettségi vizsgát és szerzett szerves kémiai vegyésztechnikusi képesítést. Az üggyel kapcsolatban szerettük volna megkérdezni Benedek Mihályt, ám a polgármesteri hivatal titkárságán azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a polgármester úr betegszabadságon van. Boda István MSZP-elnök pedig határozottan elutasított mindenféle tájékoztatást az üggyel kapcsolatban, annak ellenére, hogy több szocialista képviselő azt állította: a rendkívüli taggyűlésen történtekről egyedül ő adhat tájékoztatást.

Benedek Mihály
© www.ozd.hu
Benedek Mihály érettségi bizonyítványa ügyében megkerestük a kazincbarcikai Irinyi János Szakközépiskola (volt Vegyipari Technikum) jelenlegi igazgatóját, Untener Jánost. Az iskola igazgatója közölte: 1972-ben Benedek Mihály nemhogy érettségizett volna ebben az iskolában, de nem is járt oda.

Az ügyben a szocialisták egyik - csak névtelenül nyilatkozó - helyi embere elmondta: „Az elmúlt hét elején kaptam egy meghívót, hogy rendkívüli taggyűlés lesz. A fél város már tudta, persze nem hivatalosan, hogy Benedek megbukott. A vezetés igyekezte lokalizálni a problémát, ám kénytelenek voltak vele foglalkozni. A taggyűlést egyértelműen azért hívták össze, hogy vonjuk meg Benedektől a bizalmat. Az egész az érettségi bizonyítványára volt kiélezve, ami nincs is, önéletrajzában az erre vonatkozó adat hamis.”

„A rendkívüli taggyűlést megelőzően a párt helyi vezetése sorozatban tartott üléseket, ahol Benedek elismerte, nincs érettségi bizonyítványa, továbbá azt is, hogy önhatalmúlag döntött különböző megbízásokról, s fizetett ki milliókat, miközben azokat az ózdi önkormányzat is el tudta volna végezni" - állította forrásunk, hozzátéve, Boda István pártelnök ezután megkérte, hogy többet ne menjen dolgozni, mire Benedek írásban lemondott mindennemű pártbeosztásáról, s megegyeztek, hogy betegállományba vonul, majd elmegy nyugdíjba.

Ezek után hívták össze a rendkívüli taggyűlést, amelyen a polgármester nem jelent meg, csupán egy levelet írt a tagságnak, hogy személyéről ne döntsenek. Boda a tagság előtt felolvasta a tényeket, amikben a helyi MSZP-vezetés elmarasztalta Benedeket, s a többség egyetértett a bizalom megvonásával.

Csiszár Miklós, Ózd volt jegyzője
© www.ozd.hu
Ózd város volt jegyzője, Csiszár Miklós 20 évig töltötte be a posztját. Benedek 2007-ben, a képviselőtestület jóváhagyásával, kezdeményezte a Polgármesteri Hivatal átvilágítását., Ám az anyag rengeteg pontatlanságot és valótlanságot tartalmazott, amelyre egy, a képviselőknek is szétosztott 70 oldalas dokumentumban hívta fel a figyelmet. A viszony megromlásához látszólag ez a körülmény vezetett.

Ezt követően, 2007 októberében közölte vele a polgármester, hogy nem kíván vele a jövőben együtt dolgozni, és vagy kétéves illetményének megfelelő összegért 2007. december 31-ig  távozik a hivataltól, vagy fegyelmi eljárást kezdeményeznek ellene. Csiszár Miklós nem kívánt egyezséget kötni, így a képviselőtestület eljárást indított ellene:  2007 novemberében, rendkívüli testületi ülésen felfüggesztették állásából, azzal, hogy „túllépte hatáskörét”. Az okok között szerepelt többek között,  hogy  nem működött megfelelően együtt az átvilágító céggel, és,  hogy a polgármester akarata ellenére elküldte a képviselőknek az átvilágítási anyaggal kapcsolatos álláspontját. És kifogásoltak két megbízási szerződést - az egyiket a volt ljegyzővel kötötte nyugdíjazása után tanácsadói munkakörre, a másikat egy adószakértővel, adóellenőrzésre. Ez utóbbinál vitatták az adószakértő szakképesítését.

Csiszár Miklós kálváriája (Oldaltörés)

2008 márciusában a polgármester javaslatára a jegyző szabadságra ment, majd újra elhelyezkedett jegyzőként, igaz, nem Ózdon. A volt kohászvárosban most mégis az ő ügyében is áll a bál. Ugyanis Ózd képviselő-testülete megítélt a volt jegyzőnek  20 millió forintot, a volt jegyző többletjuttatásainak fedezete címmel. Erről a határozatról azonban több testületi tag csak utólag értesült, így például Fazekas Zoltán fideszes városatya is azt mondta, a mai napig nem kapott választ a polgármestertől arra a kérdésre, hogy mi indokolta a többletkiadást. Ám a költségvetést önmagában nem ez rengeti meg, mondta Fazekas, hanem az idén, már eddig felhalmozódott, több mint 700 milliós hiány.

Csiszár Miklós ugyanakkor készséggel beszámolt róla, hogy miért tartja indokoltnak a neki kiutalt 20 millió forintot. A volt jegyző a hvg.hu-nak kifejtette, 2005-ben ismeretlen tettes ellen - de tartalmilag Ózd város polgármesterét érintően – kilenc ügyben büntetőeljárás indult. Ezek egy évvel később bűncselekmény hiányában lezárultak. A helyhatósági választások során Benedeket ismét polgármesterré választották, s viszonya Csiszárral - ez utóbbi elbeszélése szerint - kezdett megromlani. Többször is figyelmeztette a jegyzőt, reméli, a jövőben nem kerül sor a korábbi büntetőügyekhez hasonló ügyekre.

A Fidesz felszólít

A Fidesz ózdi szervezete azonnali teljes körű tájékoztatást vár Benedek Mihály polgármester körül kialakult helyzetről. "A képviselő testület 2009. október 29-i ülésén Kis Sándor alpolgármester azt a tájékoztatást adta, hogy Benedek Mihály polgármester betegszabadságra ment, miközben hírforrások arról számolnak be (itt nyilván cikkünkre gondolnak - a szerk.), hogy az MSZP ózdi szervezetének október 30-i rendkívüli taggyűlésén megvonták a bizalmat a polgármestertől és felszólították, hogy mondjon le minden tisztségéről, és felvetődött több ügyben büntető eljárás indítása is a Polgármester ellen.
a Fidesz Magyar Polgári Szövetség ózdi szervezete”

Ezután jött az átvilágítási ügy,  Csiszár Miklóst felfüggesztették állásából, másfél évig nem kapott fizetést. 2009 márciusában Csiszár Miklóst  a munkaügyi bíróság  határozata visszahelyezte állásába, s elmaradt jövedelemként összességében megítélt mintegy bruttó 16 millió forintot. A jogerős másodfokú ítéletet követően munkára jelentkezett korábbi helyén, de Benedek polgármester ismételten kifejtette, hogy a jövőben nem kíván vele együtt dolgozni.  Ismét felajánlotta kétéves bruttó illetményét.  "Fel kellett adnom az addigi egzisztenciámat és egy másik településen kell azt újra megteremtenem; ezért nem tartom irreálisan magasnak ezt az összeget" - hangsúlyozta Csiszár Miklós.

Ebben az ügyben is kíváncsiak lettünk volna Benedek Mihály polgármester, illetve Kiss Sándor alpolgármester véleményére, ám erre sem kaptunk tőlük választ.

Ki fogja irányítani Ózdot a következő hónapokban? A neve elhallgatását kérő MSZP-tag annyit mondott: határozat született, hogy Benedek visszavonulásával a következő választásig a két alpolgármester, Kiss Sándor és Bárdos Balázs látják majd el a polgármesteri feladatokat. A közvéleményt egyelőre erről sem tájékoztatták.

A megszólaltatott MSZP-s a nyilatkozatstopot azzal indokolja, hogy „tompítani kell a feszültséget, rossz a helyzet, ha nyilatkoznának, akkor még rosszabb lenne. Hogy néznének ezek után a választóik szemébe? A párt érdekében nem nyilatkoznak.”

Fürjes Judit
VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!