Fürjes Judit
Fürjes Judit
Tetszett a cikk?

Budai Gyula, az állami földek jogellenes elherdálását vizsgáló kormánybiztos a hvg.hu-nak kifejtette: megbízásába nem fér fele, hogy foglalkozzék a kormányfő és a sukorói kaszinóberuházás elsőszámú érdekeltje, Ronald Lauder találkozójával, illetve Lauder Orbán Viktorhoz intézett állítólagos levelével. Másfelől ő iratokat továbbít az ügyészségnek, mandátuma nem jogosítja fel személyek meghallgatására.

hvg.hu: Miután átadta a Központi Nyomozó Főügyészségnek a Sukoróval kapcsolatos bizonyítékait, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon, volt miniszterelnökök Önt hazugsággal vádolták, továbbá mindketten büntető- és polgári pert kezdeményeztek Ön ellen. Hol tart az ügy pillanatnyilag?

Budai Gyula: Ez is azt bizonyítja, hogy jó úton haladunk.

Budai Gyula

A két volt MSZP-s miniszterelnöknek nem velem, hanem az igazságszolgáltatással és az ügyben rendelkezésre álló dokumentumokkal van vitája. A nyomozás állásáról az ügyészség tud nyilatkozni.

hvg.hu: A bizonyítékok átadását követően az ügyészség azt nyilatkozta, hogy Ön olyan iratokat biztosított számukra, melyeket addig soha nem láttak, viszont használható anyagok. Mik voltak konkrétan ezekben az iratokban, esetleg hangfelvételeken, illetve kitől/kiktől szerezte be az eddig ismeretlen bizonyítékokat?

B.GY.:Erről nyilatkozni nem az én feladatom, az én dolgom az, hogy a releváns iratokat, információkat a hatóság tudomására hozzam. Semmiképpen sem akarom sérteni a nyomozás érdekeit, az ügyészség majd eldönti, mit és mikor hoz nyilvánosságra.

hvg.hu: A Népszava szivárogtatta ki, hogy Orbán Viktor miniszterelnök, januárban – még pártelnökként, miniszterelnök jelöltként – titokban találkozott Ronald S. Lauder befektetővel, Martonyi és az amerikai kormányzó, Pataky társaságában. Először cáfolták a hírt, majd megerősítették. Mindez nem fogja-e más megvilágításba helyezni az ügyet? Miért nem hozzák nyilvánosságra, pontosan miről tárgyaltak?  Érthető, hogy a baloldal Orbánt is bele akarja keverni, hogy így bagatellizálja a dolgot, de miért nem tisztázzák a kormány részéről, mi a tény, és mi a mendemonda?  

B.GY.: Téved, az Orbán-Lauder-találkozó tényét soha senki nem cáfolta. Én mindenesetre nem tudtam róla, és nem is kell, hogy tudjak arról, Orbán Viktor mikor milyen befektetőkkel miről tárgyal. Ennek az elmúlt ciklusbeli, gyanús sukorói ügyletek szempontjából nincs is semmi jelentősége.

hvg.hu: Igazak-e azok a sajtóinformációk, melyek szerint Lauder újból felvette a kapcsolatot Orbán Viktorral, méghozzá egy levél formájában, melyben emlékezteti, januárban megállapodtak, a választás után folytatják az egyeztetést?

B.GY.: Az én dolgom az, hogy miniszterelnöki megbízottként kivizsgáljam az állami földek jogellenes elherdálását, ami az előző, szocialista kormány tudtával és segítségével ténylegesen meg is történt. Nem egészen értem, ehhez hogy jön ez a levelezős kérdés…

hvg.hu: Pedig kapcsolódik a dolog Sukoróhoz:  ha a  miniszterelnök valóban kapott levelet Laudertől, abban bizonyára szó van Sukoróról is. Nem kellene-e Orbán Viktort is meghallgatni a kaszinóügyek kapcsán?

B.GY.: Miért kellene? Az adófizetőknek százmilliós kárt okozó visszaélések történtek kormányzati segítséggel az MSZP regnálása alatt, ami miatt büntetőeljárás is folyik. Ez az ügy. Én ezzel foglalkozom. Ebből a szempontból teljesen irreleváns, hogy Orbán Viktor a gazdaság szereplőivel mikor miről tárgyal. Egyébként is: én senkit sem hallgatok, hallgathatok meg, releváns információkat, iratokat, adatokat gyűjtök össze, és azokat a hatóság rendelkezésére bocsátom.

hvg.hu:Miért fordult az izraeli nagykövethez tájékoztatásért Joav Blummal kapcsolatban, akinek a nevéhez köthető a sukorói telekcsere, az ingatlanspekuláció? Voltak-e kétes ügyletei Blumnak Izraelben is?

B.GY.: A rendelkezésünkre álló információk szerint igen, de teljes bizonyosságunk akkor lesz, ha ezt az izraeli hatóságok hivatalosan is megerősítik.

hvg.hu: A múlt héten Ön kérte Matolcsy György, nemzetgazdasági minisztert, oldják fel azoknak az iratoknak a titkosítását, amelyek kiadását korábban üzleti titokra hivatkozva megtagadta a sukorói beruházásról szóló hatástanulmányt készítő cég. n?  Amennyiben a minisztérium feloldja a titkosítást, milyen adatokra, információkra derülhet fény?

B.GY.: Azért kérjük a titkosítás feloldását, hogy ez kiderüljön.

hvg.hu: Az egyik portálon nyilatkozta, hogy a földpanamákkal kapcsolatos vizsgálódásai miatt többször megfenyegették telefonon és emailben. Mivel fenyegették, és milyen óvintézkedéseket tesz?

B.GY.: A gyanús ügyek nyilvánosságra hozatala és a benne szereplők megnevezése, az ügyek teljes feltárása a legnagyobb védelmem. A törvényesség helyreállítása és a jogi eljárások lefolytatása pedig a legfontosabb óvintézkedés.

  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Félig leaszfaltoztak egy macskát Bács-Kiskun megyében

Félig leaszfaltoztak egy macskát Bács-Kiskun megyében

Hogyan vásároljunk igazán jutányos áron?

Hogyan vásároljunk igazán jutányos áron?

Egyhuzamban 3,5 órán át képes repülni az új holland drón – videó

Egyhuzamban 3,5 órán át képes repülni az új holland drón – videó