Fürjes Judit
Fürjes Judit
Tetszett a cikk?

Nem akarnak a pártok mögé beállni, olyan, aktuális témákat érintő kutatásokat akarnak szervezni, támogatni, amelyeknek eredményei társadalmi vitákat generálnak, befolyásolják a közvéleményt - nyilatkozta a hvg.hu-nak Hegedüs Dóra, a Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány kuratóriumi elnöke, Bajnai Gordon egykori kabinetfőnöke.

hvg.hu: Milyen célból jött létre az alapítvány, mivel foglalkoznak?

Hegedüs Dóra: Bajnai Gordon volt miniszterelnök azzal a céllal alapította az alapítványt, hogy megpróbáljunk válaszokat találni a XXI. századi Magyarország társadalmi, gazdasági és közösségi kihívásaira.

Hegedüs Dóra
©

A közös gondolatok megosztására és megvitatására polgári gondolkodói közösséget szervezünk. Konferenciákkal, beszélgetésekkel szeretnénk teret biztosítani a haladó gondolkodású magyar polgárok számára, szert tenni olyan komplex tudásra, amely hozzásegít jól felhasználható nemzetstratégiai javaslatok kidolgozásához. Nincs saját stábunk, a legjobb hazai és külföldi szakembereket próbáljuk megnyerni elképzeléseink megvalósításához, szem előtt tartva a gyakorlati felhasználhatóságot és azt, hogy olyan javaslatok születhessenek, amelyekre a mai magyar társadalom, a politika, a gazdaság és szakma egyaránt befogadóképes.

hvg.hu: Bár többen azt feltételezik, hogy az alapítvány Bajnai Gordon politikai visszatérését készíti elő, önök cáfolják ezt. Mégis, mi vezérli az alapítványt abban, hogy, amint megfogalmazták, „a mindenkori kormányzattal szemben konstruktívan kritikus kíván lenni”?

H.D.: Az alapítvány létrehozásával Bajnai Gordonnak nem volt és jelenleg sincs semmiféle személyi ambíciója. Nem pártpolitizálunk, és nem szeretnénk beállni egyetlen párt mögé sem, távol tartjuk magunkat a napi politikától. Az alapítvány szigorú összeférhetetlenségi szabályokat határozott meg, tisztségviselőnk nem lehet aktív politikus, a kuratóriumi és felügyelőbizottsági tagok sem vállalhatnak semmilyen pártpolitikai szerepet. Kutatási anyagainkat bárki felhasználhatja, legyen az akár az aktuális kormányzat is. Munkánk szempontjából már azt is sikernek tekintjük, ha a társadalomban elindul a gondolkodás, az emberek egy adott témáról kialakítják véleményüket, és azt el is mondják.

Nem ellenzéki, hanem kritikai szerepet szeretnénk betölteni. Az első blogbejegyzésünk az új alkotmányról szólt, arról, hogy milyen következményei lesznek, hogy miképpen lehet a benne foglaltakkal együtt élni. Ebben a bejegyzésben sem azt mondjuk, hogy amit a kormány tesz, az önmagában rossz. A jövőben sem szeretnénk napi szinten reagálni a kormány intézkedéseire, csupán elmondjuk tényekkel alátámasztott szakmai véleményünket az aktuális kérdésekről.

hvg.hu: Terveik szerint a hatalom mindenkori gyakorlóira szeretnének hatni és jobbítanák a munkájukat. Miből gondolják, hogy a jelenlegi kormány kérni fog ebből?

H.D.: Nyilván naivitás lenne részünkről azt feltételezni, hogy a mostani kormányzat az anyagainkat, javaslatainkat felhasználja. Célunk sokkal inkább az, hogy a politika mellett a közvéleményre is hatást gyakoroljunk, vitát generáljunk és az ebből következő konzultációk talán a kormányzati döntésekre is hatással lesznek.  Bajnai Gordon kabinetfőnökeként dolgoztam a kormányban, így közvetlen közelről megtapasztalhattam, hogy ha a javaslatainkat megvitatjuk az érintettekkel, legyen az egy önkormányzat, egy vállalkozó vagy egy társadalmi partner, sokkal kiforrottabb végeredményre juthattunk. Nem utolsó sorban, a döntést is könnyebb elfogadtatni az érintettekkel, ha a konzultáció során megértik, mit miért teszünk, milyen problémára, miért keressük a választ.

hvg.hu: Évente két nagy kutatási projektet kívánnak megvalósítani. Most melyiken dolgoznak?

H.D.: Az első szakpolitikai kutatásunk a tartós mélyszegénységben élők problémáját dolgozza fel, az őket érintő szociális támogatási rendszer átalakításának lehetőségeit vizsgáljuk.  Ez a kutatásunk év végére készül el, javaslatainkat ekkor hozzuk nyilvánosságra. Többek között arra is kitérünk, hogy mennyibe kerülne az országnak, ha a támogatási rendszert átalakítják és mennyit veszíthet a politika, a társadalom és a költségvetés, ha ez nem történik meg. A kutatási folyamat egyes állomásainál a nyilvánossághoz fogunk fordulni az elkövetkező hónapokban.

hvg.hu: Kik vesznek részt a kutatásokban? Civilek, szakmai szervezetek?

[[ Oldaltörés (Folytatás) ]]

H.D.: A kutatásokban az alapítvány a megrendelő, kiválasztjuk a kutatókat, akikkel szerződést köt az alapítvány. Jelenleg egy kutató- és egy elemző intézettel dolgozunk együtt. Velük egyeztetjük, mi az a probléma, amire választ keresünk, nekik az általunk kidolgozott módszertan alapján kell a kutatásokat elvégezni. Módszertanunk legfontosabb jellemzői közé tartozik a minél szélesebb nyilvánosság, a szakértelem és a társadalmi párbeszéd.

hvg.hu: Az alapítvány miből tartja fenn magát?

H.D.: Az alapítványt Bajnai Gordon volt miniszterelnök kétmillió forinttal alapította meg, majd a 2010. decemberi hivatalos bírósági bejegyzés után kezdtünk el pénzt gyűjteni a működésünkhöz. A támogatóink között vannak magánszemélyek, cégek, vállalatok, külföldi szervezetek és nemzetközi alapítványok, akik hozzánk hasonló témákkal foglalkoznak. Utóbbiakkal szoros az együttműködés, mert témáinknak a nemzetközi aspektusát is meg szeretnénk vitatni, ezért közös kutatásokat tervezünk, melyet nyilván közösen finanszírozunk majd. A Haza és Haladás Alapítvány mögött nincs óriási fizetett stáb, az irodában ketten dolgozunk.

hvg.hu: Az alapítvány hivatalos bemutatkozásán elhangzott, hogy „az elmúlt tíz évben az ország letért arról az útról, amely ’normális’ európai és gyarapodó országgá tehette volna, mert a politikai túlélésért folytatott napi küzdelemben alulmaradt a távlatos gondolkodás, a szakszerű tervezés és a jó kormányzás”. Hol lett elhibázva a dolog?

H.D.: A politikusok, ahelyett, hogy az ország hosszú távú építkezésével, az évtizedek óta napirenden lévő, nyilván konfliktusok felvállalását igénylő problémákkal foglalkoznának, csupán a négyéves ciklusban gondolkoznak. A magyar társadalomnak már nem ígérgetésekre és osztogatásra van szüksége, hanem hiteles, hosszú távra szóló gondolkodásra. Nem lehet rendszereket négyévente felrúgni, majd újra kialakítani, ez nem jó az országnak, nem jó a vállalkozásoknak és az embereknek sem. A nagy rendszerek átalakítása rövid távon költséges ugyan, hosszabb távon azonban hatékonyabb, és adott esetben akár olcsóbb is lehet.

hvg.hu: Igaz, hogy nem foglalkoznak napi aktuális politikával, azért megtudhatnánk, mi a véleményük a nyugdíjrendszer tervezett  átalakításáról?

H.D.: Magyarországon a nyugdíjrendszer jelenlegi állapotában hosszú távon nem fenntartható, szükség van bizonyos intézkedésekre. A Bajnai-kormány fokozatosan megemelte a nyugdíjkorhatárt, változtatott a nyugdíj-indexálás szabályain és anyagi ösztönzőkkel támogatta a rendvédelmi hivatásos állomány azon tagjait, akik a törvény által meghatározott korhatárt követően is munkában maradtak. Ahogyan a jelenlegi kormány más intézkedései közül többel is, itt sem az iránnyal van a gond, hanem a megvalósítás formájával. Egyértelmű és világos kommunikáció hiányában az emberek találgatnak, nem értik sem a javaslat okát, sem a céljait. Így például egyszer csak felkerült a parlament honlapjára az alkotmányt módosító törvényjavaslat, és részletes tájékoztatás hiányában szinte mindenki érintettnek érezte magát, legyen az rendvédelmi dolgozó vagy csak egy, a korkedvezményes, illetve korengedményes nyugdíj adta lehetőséggel élő 57 éves magyar állampolgár. A nyugdíjrendszert érintő változtatásoknál elengedhetetlen a fokozatosság, a tényleges, versenypiaci foglalkoztatásra ösztönző támogatási rendszer megerősítése, valamint a világos és egyértelmű kommunikáció, a társadalmi párbeszéd.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Koronavírusos betegekkel és halottakkal a fedélzetén vesztegel egy hajó az amerikai partoknál

Koronavírusos betegekkel és halottakkal a fedélzetén vesztegel egy hajó az amerikai partoknál

Vége az Office 365-nek: új névvel és több szolgáltatással erősít a Microsoft

Vége az Office 365-nek: új névvel és több szolgáltatással erősít a Microsoft

Hogy élje túl a nagy összezártságot a párkapcsolatunk? Terapeuták válaszolnak

Hogy élje túl a nagy összezártságot a párkapcsolatunk? Terapeuták válaszolnak