Fürjes Judit
Fürjes Judit
Tetszett a cikk?

A digitális írástudás minimumának elsajátítása alanyi jogon járna minden rászorulónak, mert enélkül senki sem juthat megfelelő információkhoz, kiszorul az életet egyre inkább szervező közösségi és hivatalos színterekről. Így reagált a Magyar Bálint volt kulturális és oktatási miniszter Matolcsy György törvénymódosító javaslatcsomagjára, amely eltörölné a kötelező informatikaoktatást a felnőttképzésben.

hvg.hu: Önnek három évébe telt, hogy a szocialistákat meggyőzze arról, hogy a felnőttképzésben kötelező legyen az informatikaoktatás, így 2010 óta minden államilag támogatott, legalább 240 órás képzésen kötelező tananyag a digitális írástudás. Miért tartotta ezt fontosnak?

Magyar Bálint: Valóban nehezen ment meggyőzni a szocialistákat, pedig már ez is egy kompromisszumos javaslat volt.

Magyar Bálint
©

A kérdésnek van egy „emberi jogi” és egy „szakmai” oldala. Aki analfabéta, az korlátozott a legalapvetőbb jogainak a gyakorlásában. Ma pedig a „literacy”, azaz írástudás magától értetődően „digital literacy”, azaz digitális írástudás. Enélkül senki sem juthat megfelelő információkhoz, kiszorul az életet egyre inkább szervező közösségi és hivatalos színterekről. Ezért az eredeti javaslatom – melyet a szocialisták a Fidesszel együttműködve akadályoztak meg az elmúlt ciklus vége felé – az volt, hogy a digitális írástudás minimumának elsajátítása alanyi jogon járjon a rászorulóknak. Ennek a költsége – a becslések szerint – maximum 2 milliárd forinttal terhelte volna meg a munkaerő-piaci alapot. Ezt követően annyit sikerült elérnem, hogy legalább akik államilag támogatott képzésben vesznek részt, és nem rendelkeznek ezekkel az ismeretekkel, azoknak a felnőttképzésébe beépítsék a digitális írástudás alapjait.

hvg.hu: Valóban, miért van szükség a digitális írástudásra például a kosárfonó vagy a virágkötő szakmához, ahogy a Magyar Nemzet írja, hiszen kétségtelen, hogy akik felnőtt fejjel az első szakma megszerzésére törekednek, amúgy is sokszor tanulási nehézségekkel küzdenek?

M.B.: Én inkább azt tartom, hogy miért ezek a szakmák jutnak a Magyar Nemzet eszébe, ha szegény, alacsony iskolázottságú munkanélküliekre gondol. Az ilyen típusú munkát végzőkből nincs hiány a munkaerőpiacon. 2007-ben végeztettem felmérést arról, hogy miként is működött a felnőttképző-piac ilyen szegmense, mikor egy kis szabolcsi faluban fél év alatt 21 virágkötőt képeztek ki átlagosan több százezer forint ráfordítással, mert a képzőnek ez így volt gazdaságos. Persze senki nem kapott állást közülük, napi járóföldre sem volt egyetlen virágbolt sem. De a kérdés érdeméhez az tartozik, hogy ma már nem lehet senki sem megfelelő kőműves, szobafestő, villanyszerelő stb., ha nem képes a megrendelőivel kapcsolatot tartani, a beszerzési piacon tájékozódni, elszámolásokat – ha kell – elektronikusan vezetni. Ha nem örökké gyámság alatt tartott munkaerőt akarunk képezni, hanem a munkaerőpiacon önállóan is boldoguló polgárokat, akkor a képzésnek ez a része is elengedhetetlen. Matolcsy érvelése a XXI. században egy avítt, kasztosodott társadalom képét vizionálja. Persze összecseng a tankötelezettség leszállításának a programjával.

hvg.hu: A Magyar Nemzet napilap szerint a kötelező informatikaoktatás bevezetése miatt is drágultak a tanfolyamok, s ez negatívan hatott a felnőttképzésre, melyben így is csak a lakosság 3,1 százaléka vesz részt, szemben az uniós átlag 9,6 százalékkal. Miként vélekedik erről?

M. B.: Ebből is látszik a teljes tájékozatlanságuk. Nyugat-Európában ma már négyszer-hatszor váltanak szakmát – hangsúlyozom, hogy nem munkahelyet, hanem szakmát - egy élet során az emberek a munkaerőpiac egyre gyorsuló változásai nyomán. Nálunk is már több mint kétszer, s ebből látható a fejlődés iránya. Tehát a felnőttkori tanulás nem azért szükséges, hogy korrigáljuk a fiatalkori rossz pályaválasztást, hanem az élet természetes velejárójává válik. A nyugat-európai felnőttképzés mértéke nemcsak kulturális tényezők miatt sokszorosa a magyarnak, hanem amiatt is, hogy ott a felnőttképzés kétharmada-háromnegyede már online (vagy legalábbis vegyes) formában zajlik. S egyre nagyobb benne az alapkompetenciák – írásbeliség, szociális, kooperatív, vállalkozói és egyéb készségek - fejlesztésének az aránya. Arról nem is beszélve, hogy ezzel összhangban nagyrészt a benne résztvevők választásán alapul. Nálunk az elmúlt évtizedben az önkéntes választással szemben túlnyomóvá vált a képzendők hatósági-szakmai irányítása a továbbképzési területekre, ami – a felmérések szerint – paradox módon csökkentette az elhelyezkedési esélyeiket. Az online technikák alkalmazásának hiányában nem lehet rentábilisan tömegessé tenni a felnőtt- és továbbképzést. Egyébként a digitális írástudás modul költsége a 240 órát meghaladó képzések költségeinek kevesebb mint a tizedét teszi ki, miközben a jövőbeni képzéseknél lehetővé tenné olcsóbb továbbképzési formák választását. Miközben jelenleg a hazai felnőttképzés az egyik legkevésbé hatékony és pazarló rendszer.

hvg.hu: Ennek ellenére ma Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a parlament elé terjesztette azt a törvénymódosító javaslatcsomagot, amely eltörölné a kötelező informatikaoktatást a felnőttképzésben. Milyen következménye lesz ennek, ha az országgyűlés megszavazza Matolcsy beadványát?

M. B.: Ha legalább a saját blöffjüket az egymillió új munkahelyről komolyan vennék, akkor megérthetnék, hogy minden előrelépésnek e területen egyik előfeltétele a digitális írástudás és az ezen keresztül elsajátítható egyéb készségek tömeges fejlesztése a felnőtt lakosság, s különösen az alacsony iskolázottságú munkanélküliek körében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itt láthatja: ennyivel lehet kisebb az iPhone 13 szenzorszigete

Itt láthatja: ennyivel lehet kisebb az iPhone 13 szenzorszigete

Ennél menőbb oltópontot nehéz elképzelni

Ennél menőbb oltópontot nehéz elképzelni

A Bush–Obama-barátságot még mindig nem érti sok amerikai

A Bush–Obama-barátságot még mindig nem érti sok amerikai