Elek István
Elek István

Végjáték az MSZP-ben? Szerintem igen. A végjáték lehet persze hosszan elnyúló is. Az elmúlt hetekben a párton belüli erőviszonyok a gyurcsányisták szempontjából, úgy sejlik, inkább romlottak, mintsem javultak. Miközben az internetes blogokon folyó viták tanúsága szerint is tovább mérgesedett a felek közötti konfliktus.

A legszélesebb nyilvánosság előtt azt írja az MSZP egyik elnökségi tagja a párt vezetését bíráló párton belüli és párton kívüli, ám egyaránt Gyurcsány-közeli ellenfeleiről, hogy az illetők hataloméhes barmok, gyáva szarok, unos-untalan korrupt pártigazgatóról ugatnak, léhűtők, zavarkeltők, a Fidesz önkéntes vagy fizetett ügynökei, az MSZP-t szapuló horda képviselői, akik mindenféle baromságokat irkálnak a világhálón.

Gyurcsány Ferenc
©

Továbbá azt állítja, hogy az őszödi beszédet valójában ők, pontosabban Gyurcsány Ferenc és közvetlen munkatársai szivárogtatták ki. Elnökségi tagtársai pedig szótlanul tűrik, s ezzel mintegy legitimálják e hangot, azt hiszem, az már csakugyan a végjátékra utal.

Mert az persze egyáltalán nem meglepő, hogy egy pártban a letaglózó vereség után a kudarc okairól, az érte viselendő felelősségről és a szükséges szervezeti, személyi, programbeli változtatásokról heves viták csapnak fel a különféle érdekcsoportok, politikai irányzatok képviselői között. Ám ha ez a vita már a széles nyilvánosság előtt is olyan nyílt üzengetések, durva minősítgetések, vádaskodások formáját ölti, mint az elmúlt hónapokban az MSZP gyurcsányistái és a párt mai irányítói között, ez már annak a félreérthetetlen jele, hogy az egység menthetetlen. S az ellentétet csak a pártszakadás, a szétválás, a kiválás oldhatja fel.

Gyurcsány Ferenc persze még ma is azt állítja, hogy ő nem akarja elhagyni az MSZP-t, csak alkalmassá akarja tenni a feladatra, csak meg akarja újítani. Mesterházy Attila és a Gyurcsányt bírálók (Puch László, Balogh András, Szanyi Tibor) is rendre azt állítják, hogy a pártvezetés nem akarja kizárni, eltávolítani Gyurcsányt az MSZP-ből, csak a helyére akarják szorítani, csak a pártkongresszus által támogatott irányvonalhoz való alkalmazkodást várják el tőle, kérik számon rajta. A küzdelem a két erőcsoport között a felszínen tehát még mindig arról szól, hogy a párt jövendőbeli sikere érdekében a változtatás, a megújulás igényét képviselve ki tudja meggyőzőbbé tenni a tagság számára a pártegységhez való ragaszkodását.

Érthető, hogy így történik. Ha egy párton belül erőteljes küzdelem alakul ki a státus quo hívei és a párt reformálásának, megújításának igényével fellépő irányzat között, az előbbiek az eredményes védekezés érdekében retorikailag maguk is a változtatás, megújulás híveiként lépnek fel. Az utóbbiak pedig akkor is kénytelenek hangsúlyozni a párt egységének újrateremtése iránti elkötelezettségüket, a párthoz való ragaszkodásukat, amikor reménytelennek látva a dolgot, lélekben voltaképpen már lemondtak róla. És a szakítás lépéseit tervezik. Hiszen annál nagyobb részt tudnak magukkal vinni a párt bázisából, minél meggyőzőbb az elválás pillanatában, hogy ez kényszerű lépés a részükről, hogy ők az utolsó utáni pillanatig is küzdöttek az egység újrateremtéséért. Nem szándékuk szerint való tehát, ami történik, őket a párton belüli ellenfeleik ellehetetlenítették, őket erre a szomorú lépésre párton belüli ellenfeleik rákényszerítették.

[[ Oldaltörés (Folytatás) ]]

Nyilvánvaló, hogy Gyurcsány Ferenc a Demokrata Párt bejegyeztetésével tempót vesztett e küzdelemben. Épp azáltal, hogy óvatlanul előreszaladt. A Magyar Nemzetben ismertetett jegyzőkönyv ugyanis az MSZP-tagság többsége számára arról tanúskodik, hogy álságos az egységőrző retorikája. Miközben változatlanul az MSZP megújításáról beszél, ismét illegitim módszereket használ. És valójában már a párttal való szakítás útját kövezi magának.

©

 

Előbb volt a Demokratikus Charta mozgalma, az MSZP vezetésével nem egyeztetett akciók sorával, aztán jött a Demokratikus Koalíció platformja, az érvényes alapszabályt sértő módon lehetővé téve párton kívüliek taggá válását is. Most pedig már be is jegyeztek a tudtával egy olyan új pártot, amely el akarja vetni az MSZP nevét, és a magáét akarja rátukmálni. Illetve alapító okiratában teszi nyilvánvalóvá, hogy ha mégsem sikerülne az igényeik szerint megújítani az MSZP-t, a pártból kiváló gyurcsányista irányzat politikai otthonának szerepére szolgál.

Érthető, hogy ez sok kétlelkű MSZP-tagnál is kiverte a biztosítékot. És ebben az összefüggésben a Demokratikus Koalíció platformjának pártszavazási kezdeményezése már nem is csak Gyurcsány Ferenc agresszív nyomulásának újabb jele, de sokak szemében a szakítás kiprovokálásának tetszik.

Holott nyilvánvalóan nem ez utóbbi volt a szándéka, hanem csupán a platform helyzetének javítása, az elképzeléseiknek megfelelőbb párton belüli szervezeti viszonyok létrehozása a tagság mozgósítása révén. Anélkül persze, hogy világossá tennék, a mai vezetés által képviselt, úgynevezett megújuló baloldalisággal szemben tartalmilag mit is kínál valójában a pártnak ez a bizonyos balközépre nyitott, az Orbán-kormány liberális és konzervatív ellenfeleinek is politikai otthont kínálni óhajtó gyurcsányista irányzat.

Ez ugyanis változatlanul rejtély.

A Demokratikus Koalíció MSZP-n kívüli tagsága körében mindenesetre egyre erőteljesebb a vélekedés, hogy ennek így nincs értelme tovább. Hogy Gyurcsányéknak, illetve a Demokratikus Koalíciónak már csak az arcuk védelme érdekében is szakítaniuk kellene. Hogy valóban lépnek-e, abban, gondolom, perdöntő szerepe lehet annak, hogy mi történik az MSZP stratégiájának megvitatására összehívott hétvégi, rendkívüli kongresszuson. Még az sem kizárt, hogy a felek újra látványosan megerősítik az egység melletti elkötelezettségüket.

Elvégre sehol sincs az kőbe vésve, hogy nem lehet e végjáték hosszan elnyúló.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

"Lényegében nulla" - Szanyi a pártszakadás esélyéről

Szanyi Tibor kizártnak tartja, hogy az MSZP jövő szombati kongresszusán, vagy azután pártszakadás történjen. A szocialista párt elnökségi tagja fenntartja véleményét, hogy az őszödi beszédet Gyurcsány Ferenc és köre szivárogtatta ki.

MTI Itthon

Szanyi: nem rendítené meg az MSZP-t Gyurcsány kiválása

Szanyi Tibor szerint az MSZP-t nem rendítené meg Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök esetleges kiválása a pártból. Az MSZP elnökségi tagja erről a szombaton, más témában tartott sajtótájékoztatóján beszélt, kérdésekre válaszolva.

MTI Itthon

Mesterházy karakteres MSZP-t akar

Mesterházy Attila nyitott, demokratikus, nemzeti elkötelezettségű, karakteres baloldali néppártban gondolkodik, ilyennek látná szívesen az MSZP-t.

InfoRádió Itthon

Török: az MSZP sosem volt ilyen közel a széteséshez

A kormányfőt nem tehermentesítette az új kormányszerkezet, a szociális konzultáció csupán politikai eszköz, az MSZP pedig soha nem állt ilyen közel ahhoz, hogy jelenlegi formájában megszűnjön. Ezekről beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában Török Gábor politikai elemző, a Vision Politics igazgatója.

Szegő Péter Itthon

„Gyurcsány jól tette volna, ha két évig csendben marad”

Kissé vérszegényre sikerült a Gyurcsány Ferenc által fémjelzett Magyar Demokratikus Charta péntek délutáni, a Parlament előtt megtartott tüntetése. A szervezők – mint honlapjukon fogalmaztak – „vidám papírhulladék-gyűjtés” keretében a kormány által a lakosságnak kiküldött kérdőíveket gyűjtötték.

Kopasz és Csipes is aranyérmes, megvan az első olimpiai kvóta

Kopasz és Csipes is aranyérmes, megvan az első olimpiai kvóta

Itt a vége? Úgy tűnik, megállt a nagyvárosi albérletek drágulása

Itt a vége? Úgy tűnik, megállt a nagyvárosi albérletek drágulása

Videón mutatja meg a BMW a 600 kilométeres hatótávú új villanyautóját

Videón mutatja meg a BMW a 600 kilométeres hatótávú új villanyautóját

Egy hét alatt három tonna kokaint fogtak a rotterdami kikötőben

Egy hét alatt három tonna kokaint fogtak a rotterdami kikötőben

A nyelviskolák is küzdenek a tanárhiánnyal

A nyelviskolák is küzdenek a tanárhiánnyal

Huszadjára is benyújtja az LMP az ügynökakták nyilvánosságra hozataláról szóló törvényjavaslatát

Huszadjára is benyújtja az LMP az ügynökakták nyilvánosságra hozataláról szóló törvényjavaslatát