szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

A legalább másfél évszázada dúló belső ellentétek mellett a külpolitikai doktrína szintjére emelt új turanizmus is oka annak, hogy Magyarország érzületileg, politikailag, szociálisan és gazdaságilag hatalmas léptekkel hátrál vissza a múltba – állítja a HVG-nek írt esszéjében a költőként, közíróként s a szovjet–orosz irodalom és történelem kutatójaként egyaránt jegyzett Szilágyi Ákos, aki szerint a megváltozva változatlan Oroszország továbbra is nagy példakép.

©

Magyarország 2004-ben az unió tagjává vált, mássága azonban él és virágzik, kilóg az unióból, kiáll belőle, kitüremkedik – írja Szilágyi Ákos a HVG csütörtöki számában megjelenő esszéjében. A másság nem azt jelenti, hogy Magyarország ne tartozna Európához, de hát Oroszország is vitathatatlanul Európához tartozik – írja. A modernizációellenes, világellenes, Nyugat-ellenes nemzeti másság, küldetéses másság mindenkor a modernizációtól saját pozícióit és érdekeit féltő magyar uralkodó osztály önigazoló legitimációs ideológiája volt, bármit is jelentett éppen – áll az írásban.

Az esszét a HVG e heti számában olvashatják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!