szerző:
Gulyás Márton
Tetszett a cikk?

Lehet-e érdemi változás Orbánnal és az ő rendszerén belül? Kádárral lehetett volna?

"A mai kor mozgalmainak nehezebb a helyzetük, mint a fiatal demokratáknak volt egykoron. Az állampárttal szemben fellépők, a demokratizálódásért küzdők, a jóléti szolgáltatások leépülését megakadályozni kívánók sokszor még abban sem biztosak, hogy Orbán rendszerén belül maradva, vagy azt meghaladva kellene-e küzdeniük a változásért. Bár 2010 után több potens és bizakodásra okot adó formáció lépett ki a közélet porondjára, egyikük sem volt képes, vagy nem kívánt intézményesülni és Orbánékkal szemben választások útján is megmérkőzni."

(...)

"De a verőlegények megjelenése kellett ahhoz, hogy fizikai bizonyítékát lássuk annak az 'üvegfalnak', amelyik a kopaszok előtt is létezett, csak nehezen volt detektálható: nekünk itt jogunk és lehetőségünk, valódi választásunk és befolyásunk nincs és nem is lehet."

(...)

"Ebben most nagy erő van, a Tanítanék és a CKP olyan Magyarország-képet mutat, amit végre jó nézni, jó gondolni rá, jó benne élni. Élnék benne tartósabban is. Ehhez azonban a politikai hatalom demokratikus megragadása is szükséges: nem lesz elég Balogot, Orbánt és a parlamenti szavazógépet arra szorítani, hogy támogassák a 12 pontot, és törvényeket alkossanak azok alapján. Hiszen elég lett volna Kádárral élhetőbbé, demokratikusabbá, szolidárisabbá változtatni az egykori állam- kapitalista rendszert? Vagy nem lett volna-e önmagában vicc ennek a puszta fölvetése is?"

A teljes cikk a nyomtatott HVG-ben olvasható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Óriási hiba van a Counter-Strike rendszerében, hackerek juthatnak be vele a számítógépbe

Óriási hiba van a Counter-Strike rendszerében, hackerek juthatnak be vele a számítógépbe

Gázpisztollyal lövöldöztek Kispesten

Gázpisztollyal lövöldöztek Kispesten

Legyen óvatos, csalók új módszerrel próbálnak adatokat gyűjteni a magyaroktól

Legyen óvatos, csalók új módszerrel próbálnak adatokat gyűjteni a magyaroktól