Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid

Európa-mentő keresztény védőseregnek próbálja meg eladni magát és elveit a kormány, ebből fakadnak az olyan lépései, mint a legnagyobb hőségben bejelentett genderszak-betiltás. De mindez nem több az elvtelenség és a gyávaság takargatásánál.

Orbán Tusványoson kiadta a jelszót, illiberális kereszténydemokrácia van, ami nem egyenlő a keresztény hitelvek védelmével, hanem az abból fakadó létformákat védi: multikulti- és bevándorlásellenes, a keresztény családmodell pártján áll. Ezek tehát azok az elvek, amelyek a kormányt vezetik.

A kormány most éppen azzal van elfoglalva, hogy súlyosan megsértve az oktatás, egyetemek autonómiáját, betiltsa a gender szakot, azt, amiről az MTA főtitkára egyébként annyit mondott, létező, társadalomban megjelenő jelenséget kutat. A tudósok létező jelenségeket akarnak megérteni, így ha valaki a kutatást ellenzi, akkor mondja ki azt is, hogy ezek a jelenségek nem léteznek.

De ez tulajdonképpen mindegy is. A gender szak maroknyi kisebbség ügye, társadalmi léptékben nem látható. Elvileg fontos persze: a kormánynak azért, hogy demonstrálja a keresztény értékekhez való hűségét, az ellenzőknek pedig azért, hogy kiálljanak az akadémiai szabadság mellett – ami éppúgy felesleges akadály a kormány számára, hiszen korlátozza hatalma kiterjesztését. Márpedig annak a hatalomnak semmi sem szabad korlátot szabjon, ezért kell leépíteni a hatalomkritikus civileket, a szabad sajtót vagy a még úgy-ahogy független és autonóm igazságszolgáltatást.

Egy kormánypárti szavazó mindezt rendben lévőnek is találhatja: a kormány az illiberális kereszténydemokráciát építi ki, megvéd minket, bátran szembemegy Brüsszellel, dacol mindenkivel, csak hogy a keresztény hitelvekből fakadó létformákat megvédje.

De az igazság az, hogy a kormány sosem volt bátor. Mindig is gyáva volt Brüsszellel szemben is, a Fidesz nem dacolt az Európai Néppárttal szemben sem. De még a saját országával sem mert szembemenni: koalíciós partnere, a KDNP legnagyobb bánatára visszavonta például a vasárnapi boltzár intézményét. Ez milyen létformavédelem? De mondok még egyet: a kormánynak kiemelten fontosak a magyar családok, a magyar demográfia, mindent bevetve küzd azért, hogy több gyerek szülessen. Hogy lehet, hogy még ma is egy megengedő, 1993-as abortuszszabályozás él? Hogy lehet, hogy miközben az Alaptörvény kiemelten védi a családokat és a gyerekeket, a kormány engedi, hogy még 2016-ban is 30 400 abortusz történjen? Hogy nem védi meg a megszületendő gyerekeket a kormány? A legfontosabb elveit tiporja sárba.

Nyilván azért marad minden szabályozás úgy, ahogy, mert az abortusz szigorítása népszerűtlen lenne. Egy pártnak erre is gondolnia kell. Mármint az elvek előtt.

Mindeközben a Fidesz eljátssza a nagy bajnokot. Jogvédő civilekkel izmozik, elszántan küzd a 90-es évekből itt maradt komplexusok hátszelével a kultúra területén, elveszi az MTA-tól a kutatási pénzek egy részét, gender szakokat tilt be. Nemes küzdelemben nyomja le alig látható ellenfeleit, miközben harsogja minden csövön: harc van, harc van. De minden elvi megfontolását felülírja a népszerűség: így leplezi le magát a Fidesz. Nem fontos neki semmilyen elv, semmilyen megfontolás, csak a hatalom minél erősebb betonbiztosítása.

Innen kell nézni a gender szak betiltását is: a leginkább diktatúrákban szokásos eljárás a gyávaság és elvtelenség leplezésére szolgál.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A kormánylap megmagyarázza a „rabszolgatörvényt”: a kínaiak 12 órát dolgoznak

A kormánylap megmagyarázza a „rabszolgatörvényt”: a kínaiak 12 órát dolgoznak

Kósa Lajos: Az igazság pillanata januárban mindenképpen eljön

Kósa Lajos: Az igazság pillanata januárban mindenképpen eljön

Digitálisan is elérhetők lesznek az állami fejlesztések

Digitálisan is elérhetők lesznek az állami fejlesztések

Máris az egyik legutáltabb videó lett a YouTube-on, amelyik összefoglalja, mi történt idén

Máris az egyik legutáltabb videó lett a YouTube-on, amelyik összefoglalja, mi történt idén

3,2 milliót adott bélyeggyűjtőknek Kövér László

3,2 milliót adott bélyeggyűjtőknek Kövér László

Az orosz trollok a francia tüntetések körül is kavarnak

Az orosz trollok a francia tüntetések körül is kavarnak