szerző:
Gomperz Tamás
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nagy pénz, nincs foci.

Mint azt a futball nevű játék – ami nem azonos a hasonló néven Magyarországon elterjedt változattal – kedvelői tudják, ma indul el a spanyol bajnokság új szezonja, holnap pedig az olaszé. A magyar nézők azonban a világ két legnépszerűbb focistájának (Messi & Ronaldo) meccseit egyelőre nem fogják látni.

Ez a történet természetesen nem a fociról szól, hanem arról, hogyan orbánosodik el az ország.

Cseppben a tender

Vajna kormánybiztos és adózás alól felmentett kaszinóbáró nem elégedett meg azzal, hogy megszerzi a BL mellett az angol bajnokság közvetítési jogát, neki több kellett. Lehetőleg az összes. A következmény ismert, az eredményből mindenki ráismerhet az elorbánosodás folyamatára, amely két lépésből áll: először tönkreteszik a piac többi szereplőjét állami segítséggel, aztán amikor mindent bekebeleztek, és teljesíteni kéne, akkor bekrepálnak.

Ezen a ponton nyilván valamennyi olvasónak eszébe jut a tankönyvpiac államosításának két szakasza: 1. Magánkiadók tönkretétele. 2. Káosz a terjesztésben, minőségromlás a tartalomban. Persze az egész közoktatási rendszer átalakítása leírható ezen a módon. 1. Központosítás, a Klik létrehozása, az önkormányzati fenntartásból következő sokszínűség és a (korlátozott) verseny megszüntetése, az alapítványi iskolák ellehetetlenítése. 2. Színvonalesés, folyamatos működési problémák, tanárhiány. Egészségügy? Dettó. 1. A teljes ellátórendszer központi irányítás alá vétele. 2. Az ENSZ emberi jogi egyezményeit is sértő állapotok a kórházakban.

Bármihez nyúlnak, szarrá változik. A receptet a politikában dolgozták ki: 1. az összes párt felvásárlása vagy tönkretétele. 2. NER.

A trafikoktól az építőiparig mindenütt ezt látjuk. Adminisztratív eszközökkel felszámolják a versenyt, aztán háromszor adják át a Várbazárt, annyira ótvar a minőség. Mint azt a szocializmus kódnevű, élő embereken végrehajtott, tudományos kísérlet bebizonyította, az állam mint tulajdonos lomha, pazarol, nem jól méri fel az igényeket, sokadlagos szempontnak tartja a költéghatékonyságot, nem rugalmas, nem innovatív, cserébe korrupt és hajlamos arra, hogy a teljesítmény helyett különféle ideológiai szempontot érvényesítésen a termelésben, meggátolva azt, hogy a gyengébb megoldások kiszelektálódjanak a versenyben. Így született meg az egyik oldalon a Mercedes és a Nike, a másikon a Trabant és a 2rule.

Az emberiséget azonban keményebb fából faragták annál, hogy ilyen könnyen feladja, ezért különböző országokban időről időre nekiveselkednek annak, hogy ezt a tudományos kísérletet megismételjék. A szerelmi kapcsolatok is mindig rondán végződtek eddig, ami nem ok arra, hogy ne próbálkozzunk újra és újra – gondolhatják, miközben írják az előterjesztést a plázastopról, az állami mobilszolgáltatóról, a bankrendszer annektálásáról, a nyugdíjpénztárak kifosztásáról, a taxik hatósági áráról, a nemzeti sportruházatról, a professzionális futball költségvetési támogatásáról satöbbi, satöbbi.

Nálunk annyi a különbség, vagy ahogy mostanában mondják: a hibridség, hogy a szocializmus alatt megismert állami holdingokat kiszervezték a Mészáros Lőrinc vezette vagyonügynökség alá, egyesítve az állami tulajdon felsorolt hátrányait a magántulajdon védelmének minden előnyével, már ami a pénz eltüntetésével kapcsolatos.

A sportközvetítések körül kialakult anomáliák is ebből a részben hibrid (félig még piaci, félig már állami) helyzetből következnek. Hiába vettük meg a jogokat, ha a szolgáltatók önállóan döntenek arról, mit és mennyiért vesznek meg.

A megoldás egyszerű: a kábelszolgáltatók államosítása (retorika: a magyarellenes UPC-nek és Telekomnak fontosabb az extraprofit, mint a nézők szórakoztatása), a Nemzeti Kábelszolgáltató megalapítása (vezérigazgató: Mészáros Lőrinc valamelyik unokája) amíg ez nem valósul meg, a szolgáltatók kötelezése a Vajna-féle csatorna átvételére a megszabott hatósági áron. Ez volna az első pont. A második Venezuelában tanulmányozható.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nyertek a FINA ellen Hosszú Katinkáék, nagyjából

Nyertek a FINA ellen Hosszú Katinkáék, nagyjából

Ilyen lehetne az új kecskeméti Mercedes CLA sportos kombi kivitele

Ilyen lehetne az új kecskeméti Mercedes CLA sportos kombi kivitele

Kalocsai rabok kerülnek az új, kiskunhalasi börtön komfortos celláiba

Kalocsai rabok kerülnek az új, kiskunhalasi börtön komfortos celláiba

Ismeretlen gázt fújtak be egy óbudai kormányablakba, 60 embert kellett kikísérni

Ismeretlen gázt fújtak be egy óbudai kormányablakba, 60 embert kellett kikísérni

Bent aludt az MTVA-ban Szél és Hadházy, a tévések rájuk állították a kamerát

Bent aludt az MTVA-ban Szél és Hadházy, a tévések rájuk állították a kamerát

Kásler szerint 1,5-2 milliós orvosi fizetés lenne a reális

Kásler szerint 1,5-2 milliós orvosi fizetés lenne a reális