Tetszett a cikk?

Benyújtotta lemondását szerdán Mirko Sarovics, Bosznia-Hercegovina Köztársaság háromtagú államelnökségének szerb elnöke - jelentette be Dragan Kalinics, a boszniai szerb parlament elnöke. Az Európai Bizottság külkapcsolatokért felelős tagja nyilatkozatban üdvözölte Sarovics lemondását.

Az AFP jelentése szerint az utóbbi időben Sarovics két botrányos ügybe is belekeveredett, amelyek közül az egyik Irakba irányuló illegális fegyverszállítmányokhoz kapcsolódik. A parlament elnöke nem közölte a lemondás konkrét okát, csak annyit mondott, hogy az "visszavonhatatlan". A Boszniai Szerb Köztársaság elnöke kérte, hogy a parlament csütörtökön rendkívüli ülésen foglalkozzék az üggyel.
Az Európai Bizottság külkapcsolatokért felelős tagja szerdán nyilatkozatban üdvözölte Sarovics lemondását. Chris Patten szerint ez a lépés volt "a megfelelő válasz" arra a botrányra, amely az Orao szerb cég Irakba irányuló illegális fegyverszállításai miatt robbant ki.
Sarovicsot egy bizalmas nyugati hírszerzési jelentésben azzal vádolták meg, hogy leplezte az Orao cég Irakkal kötött fegyverüzleteit, amelyekkel megsértette az ENSZ embargót. Az Orao alkatrészeket és hajtóműveket adott el az iraki légierőnek. A céget a Boszniai Szerb Köztársaság fegyveres erői ellenőrizték. Sarovics 2000. és 2002. között a köztársaság elnöke volt, és mint ilyennek, hivatalból tudnia kellett a dologról. A jelentést március 28-án benyújtották Brüsszelben a Boszniai Béketeremtő Tanácsnak, és megkapta Paddy Ashdown boszniai főmegbízott is. Tőle azt várták, hogy le fogja váltani az elnökség éléről Sarovicsot, aki azonban megelőzte ezt a lépést a lemondásával. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!