Tetszett a cikk?

Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke kész elfogadni Valéry Giscard d'Estaing-nek, az Európa jövőjével foglalkozó konvent elnökének azt a kihívását, hogy folytassanak nyilvános vitát az állandó EU-elnöki tisztség bevezetéséről - közölte szerdán Prodi szóvivője.

A konvent elnöke, aki az új tisztség bevezetésének egyik legfőbb szószólója, az LCI francia hírtelevízió egyik keddi műsorában intézett kihívást Prodihoz. Azt javasolta, hogy folytassanak nyilvános vitát a kérdésről valamelyik európai nagyvárosban, majd szavaztassák meg a közönséget, hogy kiderüljön, melyikük képviseli a többségi álláspontot.
A konvent elnökségének javaslatai szerint az intézményi reformok részeként az Európai Tanács élére egyszer meghosszabbítható két és fél éves időszakra elnököt választanának, megszüntetve egyúttal a félévente váltakozó soros elnökségek jelenlegi rendszerét.
Giscard kihívása nagy érdeklődést keltett Európában, s a bizottság már szerda reggel sok telefonhívást kapott "tekintélyes személyiségektől", akik ugyancsak hajlandók lennének ilyen vitát folytatni. Másfelől viszont e személyiségek túlnyomó többsége annak a reményének is hangot adott, hogy még mielőtt sor kerülne erre, ugyanilyen vita a konventben is lezajlik Giscard és a küldöttek között. Az utalás arra vonatkozik, hogy az eddigi jelzések alapján a 105 fős tanácskozó gyűlés tagjainak jelentős hányada (egyes vélemények szerint a többsége) ellenzi az állandó elnök intézményének a bevezetését. Az elnökség - Giscard elképzelései alapján - mégis erre tett javaslatot az uniós intézményi rend átalakítására vonatkozó legutóbbi előterjesztésében. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!