Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke kész elfogadni Valéry Giscard d'Estaing-nek, az Európa jövőjével foglalkozó konvent elnökének azt a kihívását, hogy folytassanak nyilvános vitát az állandó EU-elnöki tisztség bevezetéséről - közölte szerdán Prodi szóvivője.

A konvent elnöke, aki az új tisztség bevezetésének egyik legfőbb szószólója, az LCI francia hírtelevízió egyik keddi műsorában intézett kihívást Prodihoz. Azt javasolta, hogy folytassanak nyilvános vitát a kérdésről valamelyik európai nagyvárosban, majd szavaztassák meg a közönséget, hogy kiderüljön, melyikük képviseli a többségi álláspontot.
A konvent elnökségének javaslatai szerint az intézményi reformok részeként az Európai Tanács élére egyszer meghosszabbítható két és fél éves időszakra elnököt választanának, megszüntetve egyúttal a félévente váltakozó soros elnökségek jelenlegi rendszerét.
Giscard kihívása nagy érdeklődést keltett Európában, s a bizottság már szerda reggel sok telefonhívást kapott "tekintélyes személyiségektől", akik ugyancsak hajlandók lennének ilyen vitát folytatni. Másfelől viszont e személyiségek túlnyomó többsége annak a reményének is hangot adott, hogy még mielőtt sor kerülne erre, ugyanilyen vita a konventben is lezajlik Giscard és a küldöttek között. Az utalás arra vonatkozik, hogy az eddigi jelzések alapján a 105 fős tanácskozó gyűlés tagjainak jelentős hányada (egyes vélemények szerint a többsége) ellenzi az állandó elnök intézményének a bevezetését. Az elnökség - Giscard elképzelései alapján - mégis erre tett javaslatot az uniós intézményi rend átalakítására vonatkozó legutóbbi előterjesztésében. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Történelmi aranyat nyert a magyar gyorskorcsolyázó

Történelmi aranyat nyert a magyar gyorskorcsolyázó

Nincs klímaváltozás? A hollandoknak lenne ehhez egy-két szavuk

Nincs klímaváltozás? A hollandoknak lenne ehhez egy-két szavuk

Vona Gábor beáll Puzsér Róbert mögé

Vona Gábor beáll Puzsér Róbert mögé

Adventi irodalmi naptár - december 10.

Adventi irodalmi naptár - december 10.

Itt a szöveg, amit Hadházy beolvasott a közmédia kamerájába nézve - videó

Itt a szöveg, amit Hadházy beolvasott a közmédia kamerájába nézve - videó

"Folyamatosan ott a rettegés: ki lesz a következő?" - A HVG adventi kalendáriumában ma: Windisch Judit

"Folyamatosan ott a rettegés: ki lesz a következő?" - A HVG adventi kalendáriumában ma: Windisch Judit