Tetszett a cikk?

Az amerikai szenátus csütörtökön egyhangúlag jóváhagyta hét közép- és kelet-európai ország NATO-csatlakozását. Az érintett országok NATO-taggá válásához még 16 ország ratifikációjára van szükség.

A szenátorok egyhangúlag támogatták Bulgária, Románia, Szlovákia, Szlovénia, Lettország, Litvánia és Észtország NATO-csatlakozását. Az amerikai törvényhozás alsóházának, a képviselőháznak nem kell szavaznia az ügyben.
A csütörtöki washingtoni szavazásig két NATO-tagállam, Kanada és Norvégia ratifikálta az észak-atlanti szövetség bővítését, amelyet mind a 19 tagországnak meg kell erősítenie. A hét országot még a NATO tavaly novemberi prágai csúcsértekezletén hívták meg hivatalosan a szövetséghez történő csatlakozásra.
A bővítés amerikai ratifikálása az iraki háborúval kapcsolatos viták miatt az észak-atlanti szövetség számára meglehetősen érzékeny időszakban történt; néhány szenátor a ratifikálási vitában meg is kérdőjelezte a szövetség jövőjét és a terrorizmus elleni küzdelem melletti elkötelezettségét. A bővítés támogatói viszont azzal érveltek, hogy a hét ország csatlakozásával 200 ezer fővel nő az észak-atlanti szövetség rendelkezésére álló katonai erő, a szövetség újabb támaszpontokat vehet igénybe, s a belépés a demokratikus és gazdasági reformok folytatására bátorítja a hét csatlakozó országot, valamint a NATO-tagságra vágyó többi államot. (MTI)
A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és mindennap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, támogassatok bennünket! Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk számotokra!