Romano Prodi, az Európai Bizottság jelenlegi elnöke, volt olasz miniszterelnök, Lamberto Dini volt külügyminiszter, valamint Piero Fassino, a Baloldali Demokraták főtitkára állítólag jutalékot kapott a Telekom-Serbia jugoszláv telefontársaság 1997-ben történt megvásárlása nyomán - ezt vallotta az illetékes parlamenti bizottság előtt egy olasz tanú. A három érintett jelezte: pert kívánnak indítani rágalmazásért.

Az olasz sajtóban 2001 februárjában robbant ki a botrány azzal összefüggésben, hogy 1997 nyarán az akkor még állami kézben lévő olasz telefontársaság, a Telecom Italia 29 százalékos részesedést szerzett a hasonló tevékenységet folytató - ugyancsak állami - Telekom Serbiában, mégpedig 893 millió márkáért. A privatizáció másik résztvevője a görög OTE vállalat volt, amely 20 százalékos tulajdonrészt kapott 675 millió márka ellenében. Ez Szlobodan Milosevics jugoszláv elnök rendszere számára több mint másfél milliárd márka bevételt jelentett, és a politikai túlélést biztosította a diktátor számára. A felháborodást fokozta az a feltételezés, amely szerint állítólag az ügyletben jutalék formájában dollármilliók cseréltek gazdát, így olasz politikusok zsebébe is csúsztak bizonyos pénzek. Arra azonban nem derült fény, hogy kikről is van szó.
Igor Marini a minap eskü alatt vallotta, hogy ő maga mosott át 55 millió dollár értékű pénzt, amely közvetítők útján jutott el olasz politikusokhoz. A "tanú" azt mondta: a bizonyítékul szolgáló dokumentumok egy svájci közjegyzőnél vannak letétben. Az illetékes parlamenti bizottság elnöke, Enzo Trantino - aki a Nemzeti Szövetség (AN) képviselője - kérésére csütörtökön két honatya elkísérte Marinit Svájcba, hogy lefoglalják az állítólagos bizonyítékokat.
Az érintett három politikus jelezte: pert kívánnak indítani rágalmazásért Igor Marini ellen. Az olasz balközép ellenzék köreiben Silvio Berlusconi miniszterelnököt és a jobbközép kormánykoalíciót teszik felelőssé az esetért. Szerintük ugyanis az utóbbi időben a kormányerők oly mértékben megmérgezték a belpolitikai légkört, hogy a "kalandorok" könnyedén halászhatnak a zavarosban.
Silvio Berlusconi ellen jelenleg korrupciós per folyik, amely egy, a ’80-as években lezajlott privatizációs ügylet hátterét vizsgálja. A vádirat szerint a nagyvállalkozóból két éve miniszterelnökké vált Berlusconi annak idején igazságügyi személyek megvesztegetése árán kaparintotta meg a privatizálásra kínált SME állami élelmiszeripari céget, amelyet az IRI állami szuperholding előzetesen már egy másik vállalatnak ígért. Berlusconi üzleti csoportja ellen eddig 87 büntetőeljárást indítottak, 98 személy ellen emeltek vádat (közülük Cesare Previtit, Berlusconi volt ügyvédjét éppen a minap ítélték tizenegy évi szabadságvesztésre). A mai napig 1456 tárgyalás zajlott le, ebből 567-ben a miniszterelnök közvetlenül volt érintve. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gyengén kezdtek a sárgamellényesek Párizsban

Gyengén kezdtek a sárgamellényesek Párizsban

TASZ: Álságosan akadályozza a kormány a tüntetést

TASZ: Álságosan akadályozza a kormány a tüntetést

"A csillivilli kórházakban olykor gumikesztyűre sem futja"

"A csillivilli kórházakban olykor gumikesztyűre sem futja"

Adventi beszéd: testvériséget sürgetett Ferenc pápa

Adventi beszéd: testvériséget sürgetett Ferenc pápa

Moszkva meghekkeli az Interpolt és zaklatásra használja

Moszkva meghekkeli az Interpolt és zaklatásra használja

Megvan az európai szocialisták listavezetője

Megvan az európai szocialisták listavezetője