Tetszett a cikk?

Ken Livingstone, London főpolgármestere éles hangú kirohanást intézett George Bush amerikai elnök ellen: szerinte Bush nem legitim elnöke az Egyesült Államoknak, és ugyanazt a sorsot érdemelné, mint Szaddám Huszein volt iraki elnök.

Az egykor a Munkáspárt bal szárnyához tartozó főpolgármester, aki a választást már független jelöltként nyerte meg, a londoni városházán diákok előtt tartott beszédben becsmérelte az Egyesült Államok elnökét. A főpolgármester egyebek mellett azt mondta: George Bush a múlt század eleje óta a legkorruptabb amerikai elnök, s legalább annyira szeretné, ha ez a "teljesen támogathatatlan" amerikai kormányzat megbukna, mint amennyire a Huszein-rezsim bukását kívánta.
A konzervatív ellenzék főpolgármester-jelöltje "a végletekig felelőtlennek" nevezte Livingstone megnyilatkozásait. Steve Norris azt mondta: a főpolgármester "agyára szokás szerint rátelepedett a vörös köd ... és ettől elvesztette minden ítélőképességét". Az ellenzéki politikus szerint Livingstone-nak magánemberként minden joga megvan ahhoz, hogy ilyeneket mondjon, London főpolgármestereként azonban nem sértegetheti az amerikai elnököt.
Ken Livingstone-t a Munkáspárt, miután újjáélesztette a konzervatívok által felszámolt Nagy-Londoni Tanácsot, nem is akarta indítani a főpolgármesteri címért. Livingstone azonban párttagságát feladva önállóan indult, és toronymagasan megnyerte a 2000 májusában tartott londoni főpolgármester-választást, az első komolyabb politikai vereséget mérve az 1997-ben hatalomra került, Tony Blair kormányfő vezette Munkáspártra.
Ari Fleischer, a Fehér Ház szóvivője washingtoni sajtóértekezletén kurtán reagált az ügyre: "Először is, sosem hallottam erről a fickóról. Másodszor: nem kívánom arra méltatni, hogy kommentáljam a dolgot." (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!