Ken Livingstone, London főpolgármestere éles hangú kirohanást intézett George Bush amerikai elnök ellen: szerinte Bush nem legitim elnöke az Egyesült Államoknak, és ugyanazt a sorsot érdemelné, mint Szaddám Huszein volt iraki elnök.

Az egykor a Munkáspárt bal szárnyához tartozó főpolgármester, aki a választást már független jelöltként nyerte meg, a londoni városházán diákok előtt tartott beszédben becsmérelte az Egyesült Államok elnökét. A főpolgármester egyebek mellett azt mondta: George Bush a múlt század eleje óta a legkorruptabb amerikai elnök, s legalább annyira szeretné, ha ez a "teljesen támogathatatlan" amerikai kormányzat megbukna, mint amennyire a Huszein-rezsim bukását kívánta.
A konzervatív ellenzék főpolgármester-jelöltje "a végletekig felelőtlennek" nevezte Livingstone megnyilatkozásait. Steve Norris azt mondta: a főpolgármester "agyára szokás szerint rátelepedett a vörös köd ... és ettől elvesztette minden ítélőképességét". Az ellenzéki politikus szerint Livingstone-nak magánemberként minden joga megvan ahhoz, hogy ilyeneket mondjon, London főpolgármestereként azonban nem sértegetheti az amerikai elnököt.
Ken Livingstone-t a Munkáspárt, miután újjáélesztette a konzervatívok által felszámolt Nagy-Londoni Tanácsot, nem is akarta indítani a főpolgármesteri címért. Livingstone azonban párttagságát feladva önállóan indult, és toronymagasan megnyerte a 2000 májusában tartott londoni főpolgármester-választást, az első komolyabb politikai vereséget mérve az 1997-ben hatalomra került, Tony Blair kormányfő vezette Munkáspártra.
Ari Fleischer, a Fehér Ház szóvivője washingtoni sajtóértekezletén kurtán reagált az ügyre: "Először is, sosem hallottam erről a fickóról. Másodszor: nem kívánom arra méltatni, hogy kommentáljam a dolgot." (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A Fidesz szerint bűnözői körök vesznek részt a tüntetéseken

A Fidesz szerint bűnözői körök vesznek részt a tüntetéseken

Élettársa ölhetett meg egy nőt Városföldön

Élettársa ölhetett meg egy nőt Városföldön

Nem lesz áramáremelés jövőre Lengyelországban

Nem lesz áramáremelés jövőre Lengyelországban

Eltűnt a Jeges-tenger legvastagabb jégtakarójának 95 százaléka – és igen, ez nagyon nagy baj

Eltűnt a Jeges-tenger legvastagabb jégtakarójának 95 százaléka – és igen, ez nagyon nagy baj

A csütörtökön földre tepert momentumos politikus: "Nem adjuk a jövőnket!"

A csütörtökön földre tepert momentumos politikus: "Nem adjuk a jövőnket!"

Érdemes óvatosnak lenni a reklámozott ingyenhitellel

Érdemes óvatosnak lenni a reklámozott ingyenhitellel