Még a Columbia űrsikló katasztrófájáról szóló hivatalos jelentés megjelenése előtt döntött úgy a jelek szerint a NASA, hogy decemberben folytatja űrprogramját, és ismét felszáll egy űrsikló - írja a New York Times. Miközben a Columbia tragédiájáról szóló jelentés várhatóan technikai változtatásokat javasol majd elsősorban, addig személyi változtatások is mutatják a NASA egyértelmű szándékát: a programnak haladéktalanul folytatódnia kell.

A döntés az illetékesek véleménye szerint nem okozott meglepetést. Michael Kostelnik tábornok, a NASA nemzetközi űrállomásának egyik vezetője elmondta, hogy ő már március végére várta a program folytatását. Robert Jacobs, az ügynökség egyik szóvívője pedig a következőképpen fogalmazott : " Az elgondolás az, hogy a jelentés ne zavarjon majd túl sok vizet", utalva arra, hogy bármit tartalmazzon is, nem valószínű, hogy olyan gondokat tárna fel, amelyek megoldása hosszú távra elhalaszthatná az űrprogram folytatását.
Harold W. Gehman Jr. admirális, a Columbia-nyomozást végző bizottság elnöke eközben azt hangoztatja, hogy a testület azonnal nyílvánosságra hozza majd a változtatásokra vonatkozó javaslatait, ahogy a szakértők egyetértesre jutnak. A bizottság tagjainak, valamint a NASA illetékeseinek véleménye szerint a javasolt változtatások elsősorban a technikai megoldásokra vonatkoznak majd. Ilyen lehet többek között a szigetelő hab (a Columbia katasztrófájának elsőszámú gyanúsítottja), illetve a felszállás során bármiféle károsodást észlelni hivatott kamerák megjavítása, vagy fényképek készítése az űrsikló mozgásáról, amint az az űrállomás felé közeledik. Jacobs szerint nagy vonalakban "csupán" ilyen, és hasonló kérdésekről van szó. Az illetékesek többsége is így vélekedik erről, s ennek eredményeképpen vált használatossá a NASA új mottója : " Find it, fix it and fly it", avagy " találd meg, javítsd meg és repülj vele".
A NASA egyik tudományos testületében dolgozó, neve elhallgatását kérő szakértő ugyanakkor a következő kritikával illette az eljárást: "Csak a technikai dolgrokról beszélnek, és tagadják hogy szervezési problémák is rejlenek a felszín alatt". De ha az előbb említett "szervezési változtatások" nem történtek is meg, több jelentős személyi döntés azt hivatott bizonyítani, hogy a NASA a katasztrófából levonta a szükséges konzekvenciákat. Ilyen volt többek között Roy D. Bridges tábornok, a Kennedy Űrközpont igazgatójának más munkakörbe helyezése. Courtney Stadd, a NASA egy vezető beosztásban dolgozó, és a Fehér Házzal való kapcsolatokért felelős alkalmazottja pedig saját maga mondott fel.
Egyes vélemények szerint e változásoknak azonban semmi köze nincs a Columbia katasztrófájához. Robert Mirelson, a NASA központi vezetőségének szóvívője szerint, "emberek egy szervezeten belül ide-oda kerülnek, s ezeket a dontéseket az üzleti lehetőségek és egyéb indítékok alapján hozzák meg". Mások viszont azt hangoztatják, hogy ilyen kaliberű személyi cserék csak balesetek után szoktak bekövetkezni. Howard McCurdy, egy külső szakértő például bizonyosnak tekinti, hogy a változtatások és a Columbia balesete szoros összefüggésben állnak. Egy ilyen baleset után "tiszta lappal szeretnének indulni" - fogalmazott.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ismét hatalomra kerülhet a korrupció miatt leváltott Srí Lanka-i kormányfő

Ismét hatalomra kerülhet a korrupció miatt leváltott Srí Lanka-i kormányfő

Rég nem látott düh Budapest utcáin - Nagyítás a hvg.hu fotóiból

Rég nem látott düh Budapest utcáin - Nagyítás a hvg.hu fotóiból

Hivatalosan is közölte a bíróság, miért engedték ki Czeglédyt

Hivatalosan is közölte a bíróság, miért engedték ki Czeglédyt

Gomez duplával mattolta Dárdaiékat

Gomez duplával mattolta Dárdaiékat

Beer Miklós üzent a tüntetőknek: "Tisztelem bennetek a kitartást"

Beer Miklós üzent a tüntetőknek: "Tisztelem bennetek a kitartást"

Negyven éve még éhezett az ország, most kijött a saját okostelefonjával, mindjárt néggyel

Negyven éve még éhezett az ország, most kijött a saját okostelefonjával, mindjárt néggyel