Tetszett a cikk?

A palesztin elnök szerint elhalt az „útiterv” néven ismert közel-keleti béketerv, részben az utóbbi hetekben véghezvitt izraeli katonai agresszió hatására, részben pedig azért, mert az Egyesült Államok nem tett eleget a terv életben tartására.

Jasszer Arafat arról beszélt a CNN amerikai hírtévének kedden a ciszjordániai Rámalláhban, hogy nem lát esélyt arra, hogy olyan szélsőséges palesztin csoportok, mint a Hamász, még egyszer tűzszünetet hirdessenek Izraellel szemben.
Arafat igyekezett bagatellizálni a Mahmúd Abbász palesztin miniszterelnökkel való kenyértöréséről elterjedt híreket. Szerinte Izrael nagyította fel az ügyet, hogy viszályt szítson a palesztin vezetőségen belül. Az izraeli védelmi miniszter elképzelhetőnek vélte, hogy Izrael még az idén száműzi Arafatot. Saúl Mofaz az izraeli hadsereg rádiójában úgy vélte, hogy a zsidó államnak "hamarosan, talán még ebben az évben foglalkoznia kell ezzel a kérdéssel".
Mofaz szerint Izrael "történelmi hibát" követett el, hogy már két évvel ezelőtt nem utasította ki Arafatot a palesztin területekről. "Nem egy lehetőségünk lett volna rá" - jegyezte meg Mofaz, aki szerint "Arafat sohasem akart egyezséget Izraellel, és el kell tűnnie a történelem színpadáról". Ezt azonban úgy kell véghezvinni, hogy ne ártson a palesztin kormánynak - tette hozzá a dpa szerint.
A washingtoni külügyminisztérium szóvivője kitért Mofaz nyilatkozatának egyértelmű kommentálása elől. Richard Boucher közölte: "Arafatot illető álláspontunk nem változott. Úgy véljük, hogy a probléma részét alkotja, nem pedig a megoldásét." Boucher az újságírók faggatására sem ment messzebb annak felidézésénél, hogy legutóbb, amikor Izrael Arafat kitoloncolásával fenyegetőzött, az Egyesült Államok nem pártolta ezt az ötletét. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az EU megint ad egy csomó pénzt a koronavírus elleni harcra

Az EU megint ad egy csomó pénzt a koronavírus elleni harcra

A Bentley felfrissítette a világ leggyorsabb divatterepjáróját, a biturbó W12-es Bentaygát

A Bentley felfrissítette a világ leggyorsabb divatterepjáróját, a biturbó W12-es Bentaygát

IDEA Intézet: Az ellenzéki szavazók közel háromnegyede közös listát akar 2022-ben

IDEA Intézet: Az ellenzéki szavazók közel háromnegyede közös listát akar 2022-ben