Tetszett a cikk?

A múlt hét pénteki merényletben meghalt ajatolláh helyett az elhunyt fivérét, Abdelaziz al-Hakímot választották az iraki síiták legjelentősebb politikai szervezetének, az Iraki Iszlám Forradalom Legfelsőbb Tanácsának (SCIRI) új vezetőjévé. Közben a NATO székhelyén szerdán közleményben jelentették be, hogy Lengyelország a szövetség támogatásával átvette Irak középső övezetében a stabilizációs erők többnemzetiségű hadosztályának vezetését.

A síita szervezet vezetősége Nedzsefben tartott ülésén egyhangúlag szavazta meg Abdelaziz al-Hakímot az elnöki tisztség betöltésére - közölte Mohszen Hakím, a SCIRI Teheránban tartózkodó szóvivője az AFP-vel. A hírt megerősítette Adel Abdel Mahdi, a szervezet egyik bagdadi politikai tisztségviselője is. Az új síita vezető április 16-án huszonhárom évi iráni száműzetés után tért haza Irakba, elsőként az Irán támogatta iraki síita vezetők közül a Szaddám-rezsim bukása után. A szervezet korábbi vezetőjének, Mohammed Bakír al-Hakím ajatolláh életét pénteken Nedzsefben egy pokolgépes merénylet oltotta ki. Az új vezető eddig alelnöki tisztséget töltött be a szervezetben. Abdelaziz al-Hakím ezen kívül a SCIRI képviselője az iraki ideiglenes kormányzótanácsban.
Közben a NATO székhelyén szerdán közleményben jelentették be, hogy Lengyelország a szövetség támogatásával átvette Irak középső övezetében a stabilizációs erők többnemzetiségű hadosztályának vezetését. A lengyel békefenntartók egy 9500 főnyi nemzetközi erő élén állnak, amelybe beletartozik a békefenntartásban résztvevő magyar kontingens is. A nemzetközi hadosztályban jelentős létszámmal vesz részt Spanyolország, amely a parancsnokhelyettest is adja. A lengyel kontingens mellett a második legnagyobb kontingens Ukrajnából jön, de vannak a nemzetközi hadosztály katonái között bolgárok, dánok, lettek, litvánok, kazahok, hollandok, norvégok, románok, szlovákok és amerikaiak is. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy magyar férfi azt terjesztette, a koronavírus kamu, majd nem sokkal később belehalt

Egy magyar férfi azt terjesztette, a koronavírus kamu, majd nem sokkal később belehalt

National Review: Az amerikai konzervatívok félreértik Orbánt

National Review: Az amerikai konzervatívok félreértik Orbánt

Ötödével is csökkenhet a nemzetközi kereskedelem a koronavírus-járvány miatt

Ötödével is csökkenhet a nemzetközi kereskedelem a koronavírus-járvány miatt