Tetszett a cikk?

Johannes Rau német államfő életkorára és hosszú politikai pályafutására hivatkozva úgy döntött, nem indul másodszor harcba az elnöki posztért. Politikai elemzők szerint a következő államfő az ellenzék soraiból kerül ki.

Johannes Rau a bejelentés alkalmából összehívott sajtótájékoztatón örömét fejezte ki, hogy jövő nyártól kezdve nem kell hivatali kötöttségek szorításában élnie.
A 73 éves politikus a szövetségi köztársaság történetében a második szociáldemokrata elnök, ám a politikai elemzők szerint a következő, kilencedik államfő az ellenzék soraiból kerül majd ki. Az új köztársasági elnököt 2004. május 23-án választja meg öt évre a német szövetségi közgyűlés (a Bundesversammlung), amelynek jelenleg 1206 tagja van, s amelyben a legutóbbi számítások szerint az ellenzéki pártok (CSU, CDU, FDP) képviselői vannak többségben.
Gerhard Schröder kancellár a bejelentésre reagálva pozitívan értékelte az államfő munkáját. Véleménye szerint Johannes Rau rendkívül sikeresen látta el hivatalát, minden német állampolgárért felelősséget érzett, "összekötötte, s nem megosztotta az embereket". (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Három férfi pályázik Merkel helyére, közülük kettőnek van oka haragudni rá

Három férfi pályázik Merkel helyére, közülük kettőnek van oka haragudni rá

Autóbalesetben súlyosan megsérült a szlovák házelnök

Autóbalesetben súlyosan megsérült a szlovák házelnök

Svájcban a gazdag családok gyerekeinek a fele szakmunkásképzőbe megy

Svájcban a gazdag családok gyerekeinek a fele szakmunkásképzőbe megy