Tetszett a cikk?

Nem kíván palesztin miniszterelnök maradni Ahmed Korej, amikor lejár a válságkormány mandátuma. Izrael vasárnap is folytatta két nappal ezelőtt megkezdett akcióját a Gázai övezetben lévő Rafahban.

Ahmed Korej vasárnap, a Fatah központi bizottságának ülését követően kijelentette: nem akarja, hogy három hét múlva újra miniszterelnökké nevezzék ki, amikor lejár az egy hete kinevezett válságkormány mandátuma. Ahmed Korej néhány nappal azután közölte elhatározását, hogy éles vitába keveredett Arafattal Nászer Juszef tábornok személyével kapcsolatban: Arafat ellenezte, Korei támogatta, hogy a tábornok belügyminiszter legyen a megalakuló kormányban.
Nabil Saat palesztin külügyminiszter ugyancsak vasárnap közölte, hogy a válságkormány belügyminiszter nélkül végzi majd munkáját. Szerinte ez alatt az egy hónap alatt kiderül, hogy a nyolctagú kabinet bővül-e vagy marad jelenlegi összetételében. Az átmeneti időszakban a palesztin nemzetbiztonsági tanács látja el a belügyminiszter teendőit. A nemzetbiztonsági tanács közvetlenül Arafat irányítása alatt áll.
A hétvégén folytatódott az izraeli hadsereg akciója a Gázai övezet déli határán fekvő Rafahban. Az akciót a fegyvercsempész útvonalak felszámolására kezdték pénteken. Az izraeli erők eddig három olyan alagutat találtak és romboltak le, amelyek az Egyiptom és a Gázai övezet határa alatt húzódtak, és illegális fegyvercsempészet céljait szolgálták.
Palesztin biztonsági és kórházi források szerint legkevesebb nyolc palesztin - köztük két gyermek és egy serdülő - vesztette életét az erős ellenállásba ütköző izraeli akció közben. Az izraeli hadsereg a hadművelet kezdete óta 44 palesztin házat rombolt le Rafahban és a város határában fekvő menekülttáborban, és 13 palesztin családot lakhelye elhagyására utasított.
Borúlátóan ítélte meg a közel-keleti és az iraki helyzet rendezésének kilátásait Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke vasárnap Hoszni Mubarak egyiptomi elnökkel folytatott kairói tárgyalásain. Prodi vendéglátójával folytatott megbeszélései után kijelentette: rövid távon nem számít semmilyen kedvező fordulatra a Közel-Keleten. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy nőpárti írónő, aki szerint a feminizmus már halott ideológia

Egy nőpárti írónő, aki szerint a feminizmus már halott ideológia

Kézbe vettük a Samsung új csúcsmobilját, a Galaxy Note20 Ultrát – fotók, videó

Kézbe vettük a Samsung új csúcsmobilját, a Galaxy Note20 Ultrát – fotók, videó

Sikerülhetett nukleáris robbanófejeket kifejlesztenie Észak-Koreának

Sikerülhetett nukleáris robbanófejeket kifejlesztenie Észak-Koreának