Tetszett a cikk?

A következő napokban az emlékmű helyreállításával megbízott szakemberek megkezdik a szobor alakjainak átszállítását a helyi minorita rendház udvaráról a Tűzoltó térre.

A szoborcsoport újraállítása elé az utolsó pillanatban akart akadályt gördíteni a szélsőséges Nagy-Románia Párt, amely demokrata és liberális segédlettel ún. egyszerű bizalmatlansági indítványt nyújtott be a román szenátusban. A Corneliu Vadim Tudor pártja által beterjesztett indítványt – amely „Románia területén nincs mit keresnie annak a szobornak, amely a 40 ezer román meggyilkolásáért felelős 13 magyar tábornokról emlékezik meg” címen futott – a szenátus végül hetven nem szavazattal elvetette. A Népszbadságnak nyilatkozó Markó Béla, az Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke szerint ez volt az utolsó politikai kísérlet arra, hogy megakadályozzák a Szabadság-szobor visszaállítását.Az aradi Szabadság-szobor felállítási munkálatait az interneten is nyomon követhető, a honlapon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!