Az ENSZ Biztonsági Tanácsa kedden este egyhangúlag jóváhagyta az USA és Nagy Britannia határozati javaslatát, amely szerint június 30-ával helyreáll Irak szuverenitása. Véget ér a megszállás és hivatalba lép az ideiglenes kormány. A koalíciós erők legkésőbb 2006 januárjában elhagyják Irakot.

John Negroponte ENSZ-nagykövet mérföldkőnek nevezte a határozat elfogadását. A diplomata szerint, aki az Egyesült Államok kinevezett iraki nagyköveteként a hónap végén New Yorkból Bagdadba költözik, az egyhangú szavazás megmutatta, milyen széleskörű nemzetközi támogatása van a határozatban célul kitűzött "föderális, demokratikus, pluralista és egységes" Iraknak.Hosjar Zebari iraki külügyminiszter a határozat jelentőségét abban látta, hogy az véget vet a megszállásnak, ami - tette hozzá - "számos nehézséget okozott a felszabadulás óta".Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia május 24-én nyújtotta be a határozat tervezetét, amelynek ötödik átdolgozott változatát fogadta el végül a testület. A legvitatottabb kérdés az volt, ki ellenőrizze az Egyesült Államok által vezetett 160 ezer fős többnemzetiségű erőket. Franciaország, Németország és más BT-tagok szorgalmazták, hogy a határozat biztosítson vétójogot a bagdadi kormánynak a nagyobb szabású katonai műveletek felett. Ezt Washington végül is nem adta meg, cserébe partnerséget ígért, egyeztetést a parancsnokok és a bagdadi kormány illetékesei között, és konzultációkat a nagyobb támadó műveletek megindítása előtt.Washingtonban azt remélik, hogy a határozat segít felülkerekedni az iraki háború miatt támadt nézeteltéréseken, és további országok járulnak hozzá katonailag a biztonság megteremtéséhez. A BT a határozatban ugyanis felkéri az ENSZ tagállamait, a nemzetközi és regionális szervezeteket, hogy katonákkal segítsék a többnemzetiségű erő küldetését. Az amerikai parancsnokság alatt álló többnemzetiségű erő ENSZ-megbízatása a határozat szerint automatikusan lejár, mihelyt beiktatják az új alkotmány alapján demokratikusan megválasztott iraki kormányt, amelyre 2005 végén vagy legkésőbb 2006 elején kerül sor.A határozat a többnemzetiségű erőt felhatalmazza arra, hogy minden szükséges intézkedést meghozzon a biztonság és stabilitás fenntartásához, és ugyanakkor azt is kimondja, hogy ez az erő a bagdadi ideiglenes kormány kérésére tartózkodik az országban. A határozat támogatásáról biztosítja a 2004. június 30-án hivatalba lépő ideiglenes kormányt, üdvözli, hogy ezzel véget ér a megszállás, megszűnik az Ideiglenes Koalíciós Hatóság, s Irak visszanyeri teljes szuverenitását.Kedden Bagdad belvárosában ugyanakkor több ezer iraki síita tüntetett az új iraki kormány és az átmeneti alkotmány ENSZ-határozatba foglalása ellen. Vezetőjük, Ali asz-Szisztáni nagyajatolláh korábban óvott attól, hogy az amerikai felügyelettel kidolgozott alaptörvényt megemlítsék az ENSZ Biztonsági Tanácsának készülő iraki határozatában. Mindenekelőtt azt kifogásolta, hogy az átmeneti alaptörvény a végleges alkotmányról 2005-ben tartandó népszavazással gyakorlatilag vétójogot ad az iraki kurdok kezébe. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Orbán adventi fotóján már felsejlik az új munkahelye

Orbán adventi fotóján már felsejlik az új munkahelye

Beszólt Orbán elvbarátainak az európai főbankár

Beszólt Orbán elvbarátainak az európai főbankár

Pánikolnak a szupergazdagok, 1000 milliárd dollárnak keresnek búvóhelyet Kínán kívül

Pánikolnak a szupergazdagok, 1000 milliárd dollárnak keresnek búvóhelyet Kínán kívül

Szinte észre sem veszi, hogy viszi: ez lesz a világ legkönnyebb 17”-es notebookja

Szinte észre sem veszi, hogy viszi: ez lesz a világ legkönnyebb 17”-es notebookja

Csapatmunka: Schmidt Máriáék valahogy ismét jól jártak

Csapatmunka: Schmidt Máriáék valahogy ismét jól jártak

Nem jött be a nagyszabású terv: nem jól működik az óceán szemétcsapdája

Nem jött be a nagyszabású terv: nem jól működik az óceán szemétcsapdája