Tetszett a cikk?

Heves vita tört ki hétfőn Bangkokban a 15. nemzetközi AIDS-konferencia résztvevői között arról, hogy az amerikai kormányzat által támogatott nemi önmegtartóztatás vagy pedig az AIDS-aktiviták preferálta óvszer jelent-e hatékonyabb védelmet a gyilkos kór elleni harcban.

Az értekezlet második napján Yoweri Museveni ugandai elnök vetette fel a témát, amely élesen szembeállítja az AIDS-aktivisták jelentős részét George Bush amerikai elnök kormányával. Az önmegtartóztatást hirdető ugandai államfő országa egyébként a Szahara alatti Afrika ritka sikertörténeteinek egyike az AIDS elleni küzdelemben: a hivatalos adatok szerint a 26,5 millió lakosnak jelenleg 6 százaléka HIV-fertőzött, míg ez az arány a nyolcvanas években még 30 százalék volt – írja az MTI.Barbara Lee amerikai demokrata párti képviselő bírálta a Bush-kormányzatot, amely a HIV megelőzésére szánt összes pénz harmadát a házasság előtti önmegtartóztatást hirdető programokra fordítaná. "Olyan korban, amikor évente 5 millió új fertőzött van, s az asszonyok és leányok igen sok esetben nem választhatják az önmegtartóztatást, ennek házasság előtti programja nemcsak felelőtlen, hanem embertelen is - mondta Lee. - A szextől való tartózkodás számukra gyakran nem jelent választási lehetőséget, így a HIV-fertőzés megelőzésére egyetlen reményük az óvszer." Thaiföldön és más országokban is az óvszer melletti erőteljes reklámkampány révén csökkent a fertőzések száma a szexmunkások körében a kilencvenes évek folyamán.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megdőlt az országos melegrekord

Megdőlt az országos melegrekord

Fennállt a bűnismétlés veszélye, letartóztatták az SZFE-maszk miatt késelő férfit

Fennállt a bűnismétlés veszélye, letartóztatták az SZFE-maszk miatt késelő férfit

Hegyekben állnak a vakcinák a német raktárakban

Hegyekben állnak a vakcinák a német raktárakban