Tetszett a cikk?

Samil Bászájev szélsőséges csecsen lázadóvezér bejelentette, hogy az általa vezetett Rijadusz-Szalihijn öngyilkos merénylőbrigád hajtotta végre az elmúlt időszak oroszországi terrorakciónak sorozatát, köztük több száz gyerekáldozattal járó beszláni túszejtést.

A Rijádusz-Szalahijn moszkvai regionális csoportja követte el a két robbantásos merényletet augusztus 24-én egy buszmegállóban, majd egy héttel később egy metróállomásnál is bombát robbantson - áll a csecsen szeparatisták honlapján megjelent közleményben.A brigád különleges akciócsoportja vitte véghez a kettős repülőgép-robbantást augusztus 24-én éjjel. És ők hajtották végre a szeptember 1-én kezdődött és 3-án véres véget ért túszejtő akciót a beszláni iskolában, Orszthojev ezredes vezetésével.Bászájev szerint az orosz biztonsági szolgálatok megrohamozták az iskolát, és kezdettől fogva tervezték a rohamot. Mint írta, a túszejtők a csecsenföldi háború leállítását és az orosz csapatok kivonását követelték, vagy Vlagyimir Putyin lemondását, ha erre nem hajlandó.Ha Putyin visszarendelte volna a csapatokat a kaszárnyákba, és megkezdte volna a kivonulást, akkor adtak volna inni a túszoknak. Ha megkezdődött volna a tényleges csapatkivonás, akkor enni is adtak volna nekik. Amint kivonták volna a csapatokat a csecsenföldi hegyekből, elengedték volna a tíz év alatti gyerekeket, míg a többi túszt a teljes csapatkivonás után engedték volna el. Ha Putyin lemondott volna, akkor elelngedték volna az összes gyereket, és a többi tússzal elvonultak volna Csecsenföldre - derül ki a Bászájev által írt közleményből.

(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Harmadával esett vissza az OTP nyeresége 2020-ban, de Csányi Sándor elégedett

Harmadával esett vissza az OTP nyeresége 2020-ban, de Csányi Sándor elégedett

Huawei: Már tízből hat magyar csuklóján ott ketyeg egy okosság

Huawei: Már tízből hat magyar csuklóján ott ketyeg egy okosság

Megjelent a rendelet: így vásárolhatunk és intézhetjük ügyeinket hétfőtől

Megjelent a rendelet: így vásárolhatunk és intézhetjük ügyeinket hétfőtől