szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Becsey Zsolt (Fidesz-MPSZ) és Hegyi Gyula (MSZP) is helyet kapott az Európai Parlament január végén a Vajdaságba és Belgrádba utazó tényfeltáró bizottságában – közölték az EP délszláv delegációjának hétfői ülését követően.

A bizottság január 28-31. között tartózkodik Szerbiában. Ebből két teljes napot a Vajdaságban tölt, ahol egyebek között az etnikai kilengések néhány helyszínét keresi fel. Ezt követően a küldöttség Belgrádban tárgyal a szerb kormány belügyi és kisebbségügyi minisztereivel, illetve az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselőivel. Az öttagú bizottságban a két magyar mellett a néppárti elnök, Doris Pack, a szocialista alelnök, Johannes Swoboda és - térségbeli képviselőként - a szlovén liberális Jelko Kacin kapott helyet.

Az utazást megelőzően, december közepén Strasbourgban - két év szünet után újra - összeül az EP és a szerb-montenegrói parlament közti vegyes bizottság. Ezen a találkozón külön napirendi pont lesz a Vajdaság ügye, és - Hegyi Gyula kezdeményezésére - a vajdasági parlamentből egy magyar képviselőt is meghívnak az ülésre. Az említett döntésekkel mindkét érintett magyar képviselő elégedett, hiszen, mondta Becsey, abban visszatükröződik a magyarok által javasolt koncepciót, például az alapos helyszíni vizsgálódást. Hegyi Gyula pozitívnak minősítette a bizottság összetételét, az időpont kijelölését, és a jelzést, hogy Szerbiában a demokratikus erőknek együtt kell működniük, ha közeledni akarnak az EU-hoz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!