"Amint a saját fegyveres erőink képesek lesznek megvédeni az országot, a külföldi haderőnek távoznia kell Irakból" – mondta a hvg.hu-nak Washingtonban Naszrin Bervari helyhatósági és közmunkaügyi miniszter.

Az iraki miniszter szerint ez akár már 12 hónap múlva megtörténhet, szemben az amerikai csapatok iraki állomásoztatását 5-7 évre tevő washingtoni becslésekkel.

„Ezzel csak rám hozza a merénylőket” – tette hozzá mosolyogva a washingtoni Woodrow Wilson kutatóintézetben Bervari, miután úgy mutatták be a hallgatóságnak, mint Irak esetleges leendő miniszterelnökét. Az angolul kiválóan beszélő, a tanácskozáson ugyancsak részt vett apparatcsik-jellegű két iraki férfi miniszternél feltűnően okosabbnak, nyugatiasabbnak tűnő kurd Bervari állította, hogy a médiában megjelenő kép csak az egyik oldala az iraki valóságnak. Abban ugyanis a békés építésről alig esik szó. Falúdzsa felszabadítása óta egyébként – mondta a miniszter, úgy is mint a Falúdzsai Újjáépítési Bizottság egyik tagja – 164-ről 50-re csökkent az Irak-szerte naponta elkövetett terrorcslekmények száma, amelyektől több nagy régió mentes, különösen az ország déli része.

„A legutóbbi kormányülésen arról beszéltünk, hogy a 47 év után első, január 30-i szabad választások eredménye akkor tekinthető legitimnek, ha a részvétel eléri a 60-65 százalékot” – mondta kollégáival egyetértésben Bervari. Lui al-Arisz közlekedési miniszter becslése szerint északon és délen a lakosság több mint háromnegyede megy el szavazni, az ország középső részén pedig legalább 60 százalék.

Összességében a részvételi arányért nem aggódom – tette hozzá Bervari -, csak azért, hogy minden régió és társadalmi csoport reprezentációja külön-külön is elérje a legimimációhoz szükséges mértéket. Bíztatónak mondta, hogy eddig - a jelentkezési határidő december 15. - kétszáz szervezet jelezte indulását, és a Bath Párt kivételével senkit nem zártak ki a versenyből. A listákon viszont minden harmadik jelöltenek nőnek kell lennie, ami reményt ad arra, hogy akár még az ideiglenes alkotmányban előírt 25 százalékosnál is magasabb legyen a nők aránya a bagdadi törvényhozásban – lelkesedett a női jogokat szívén viselő miniszter.

Aki a kormány tagjai közül mostanában a választás elhalasztásának szükségességéről beszél, az ezt inkább párpolitikusként teszi – mondta hvg.hu kérdésére Bervari. A kormánynak ugyanis csak a technikai feltételek megteremtésére van felhatalmazása a választások ügyében, ami teljes mértékben az ENSZ hatáskörébe tartozik. „A kormány még a látszatát is el akarja kerülni annak, hogy beavatkozik a demokratikus választásokba.”

Hogy kik a választások megtartását leginkább veszélyeztető lázadók, és mit akarnak, arra a miniszterek egyike sem tudott válaszolni. A jelek szerint nincs politikai programjuk – „ha van, miért nem állnak elő vele?” tette föl a költői kérdést al-Arisz -, céljuk kizárólag a félelemkeltés. Különösen az utóbbi három hónapban már szinte kizárólag irakiakat – békés járókelőket, iskolába igyekvő gyerekeket, szolgálaton kívül egyszerű rendőröket – ölnek módszeresen. „Óriási a különbség Vietnam és Irak között – jegyezte meg Mamu Otman, a civil szervezetek ügyeiért felelős miniszter -, hogy az iraki lázadóknak nincs ideológiájuk, nincs ismert hazai vezetőjük, ha van is, legföljebb valami külföldi búvóhelyen.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Világ

Elhalasztják az iraki választásokat?

Ötvenhat ember vesztette életét a felkelők hét végi támadássorozatában Irakban, ahol az ENSZ-főtitkár volt iraki különmegbízottja szerint az ingatag biztonsági helyzet miatt a választások nem tarthatók meg az eredetileg kijelölt napon, január 30-án.

MTI Világ

Már a CIA is pesszimistán látja Irakot

Az iraki biztonsági helyzet aligha javul a közeljövőben - állapítja meg az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) iraki irodájának vezetője, akinek bizalmas jelentéséről a The New York Times napilap szerzett értesülést.

MTI Világ

Musarraf: hiba volt az iraki invázió

Elhibázott döntésnek nevezte a nemzetközi erők amerikai vezetésű bevonulását Irakba Pervez Musarraf pakisztáni elnök egy televíziós interjúban.

MTI Világ

A Pentagon újabb csapatokat küld Irakba

Irakba küldi az amerikai hadsereg a 82. légi szállítású hadosztály egységeit, hogy a január végére tervezett általános választások előtt növelje az országban a biztonságot – közölte Washingtonban egy amerikai tiszt.