szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ki akarják hallgatni Izraelben Vlagyimir Guszinszkij orosz-izraeli médiamágnást a Hapoalim Bank egyik fiókjánál elkövetett pénzmosás ügyében - vált ismertté hétfőn izraeli rendőrségi forrásból.

A rendőrségi tájékoztatás szerint Guszinszkij lakásán dokumentumokat foglaltak le, s őt is ki fogják hallgatni, amint visszatér külföldről. Az 52 éves Guszinszkijnak jelentős gazdasági érdekeltségei vannak Izraelben, egyike a Maariv napilap támogatóinak, továbbá tulajdonosa más sajtótermékeknek.

A Hapoalim Bank Izrael egyik legjelentősebb pénzügyi intézménye, amelynek tel-avivi fiókjánál a hatóságok gyanúja szerint több millió dollár értékben mostak tisztára piszkos pénzeket. A bankfiók 24 munkatársát kihallgatásra őrizetbe vették, néhányukat bíróság elé állítják. A rendőrség szerint kihallgatják a bank mintegy 200 ügyfelét, közel 180 számlát mintegy 180 millió dollár értékben befagyasztottak. A rendőrség közel egy évi munkával tárta fel titkos vizsgálódása eredményeként az ügyet.

Vlagyimir Guszinszkij Oroszországban is a hatóságok érdeklődésének középpontjában állt. A médiamágnást 2000. június 13-án letartóztatták, majd a Russzkoje Video vállalat 1997-es privatizálása során elkövetett csalással vádolták meg. Három nap múlva kiengedték a fogdából, de nem hagyhatta el lakhelyét. Guszinszkij szerint ekkor Mihail Leszin sajtóminiszter alkut ajánlott neki: a bűnvádi eljárást beszüntetik, ha a Média-Moszt médiabirodalmat, valamint a Kremlt élesen bíráló NTV csatornát eladja az orosz Gazprom gázipari óriásvállalatnak.

A Média-Moszt eladása és az eljárás beszüntetése után Guszinszkij elhagyta Oroszországot, és jelenleg Izraelben él. Az orosz hatóságok közben új vádak alapján nemzetközi körözést adtak ki ellene. Ezért Spanyolországban, majd Görögországban le is tartóztatták, de kiadását a bíróságok elutasították, úgy látva, hogy politikai okokból üldözik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Kult

Az orosz újgazdag elit titkai első kézből

Egy bennfentes mesél az elit mindennapjairól a legújabb orosz bestsellerben. Az átlagember számára ismeretlen világról szóló történettel pénz, üzlet, gyilkosság, extrém életstílusok és szokások moszkvai egyvelege kerül az olvasók kezébe.

Világ

Elhalasztották a döntést Guszinszkij kiadatásáról

Egy görög fellebbviteli bíróság hétfőn október közepére halasztotta a döntést Vlagyimir Guszinszkij - hazájában csalással és pénzmosással vádolt orosz sajtómágnás - a moszkvai hatóságok által kért kiadatásának ügyében.

Teljesen bezárkózott egy Vas megyei falu, kritikus a járványhelyzet  a polgármester szerint

Teljesen bezárkózott egy Vas megyei falu, kritikus a járványhelyzet a polgármester szerint

"Az idő nem a javunkra játszik, ledarálódik a kárpátaljai magyarság" – Fedinec Csilla, Ukrajna-szakértő a HVG Teraszon

"Az idő nem a javunkra játszik, ledarálódik a kárpátaljai magyarság" – Fedinec Csilla, Ukrajna-szakértő a HVG Teraszon

A Kádár-rezsim drogügyleteiről készül dokumentumfilm

A Kádár-rezsim drogügyleteiről készül dokumentumfilm