szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A legfőbb ügyészhez fordul a Fidesz egyik országgyűlési képviselője, mert információi szerint Ukrajnában, Kárpátalján több esetben feltehetőleg Magyarországról származó veszélyes hulladékot helyeztek el illegálisan.

Illés Zoltán közölte: elvárja, hogy a környezetvédelmi miniszter belső vizsgálatot kezdeményezzen az ügyben. Mint mondta: javasolja, hogy a környezetvédelmi bizottságon belül jöjjön létre egy albizottság az ügy kivizsgálására, együttműködve az ukrán parlament megfelelő testületével.

Illés szerint Beregszász járásban több száz tonna, Nagybakta közelében pedig több tíz tonna veszélyes hulladékot fedeztek fel a közelmúltban. Hozzátette: bár a papírok szerint a zsákokba rakott anyag, az úgynevezett "premix", adalékként van feltüntetve, az ukrán környezet-egészségügyi és toxikológiai intézet által készített végleges jelentés szerint a megengedett értéknél több százszor több nehézfémet tartalmaz, így rákkeltő hatású.

Hangsúlyozta: a hulladékot illegálisan helyezték el, a tranzakcióban pedig egy magyar és egy kárpátaljai cég vett részt. Mint mondta, azért is szükséges a vizsgálat, hogy kiderüljön Magyarországról származik-e a hulladék, és ha igen akkor melyik gyárból, vagy esetleg más országból érkezett-e a veszélyes anyag.

Közölte: az ukrán legfőbb ügyészhez fordult a nagybaktai agrárintézet biológusa a szervezet hatáskörébe tartozó magyar-ukrán határszakaszon zajló veszélyes hulladék-tranzakciók és uránium- csempészet miatt. Illés Zoltán felszólította a Vám- és Pénzügyőrséget, valamint a Belügyminisztériumot, hogy azonnal kezdeményezzenek eljárást az esetleges uráncsempészet megakadályozására.

A politikus egy másik ügyet is említett: a Mol Rt. 25 ezer tonnás visszamaradt kátrányhulladékának ukrajnai elhelyezését, amelyben, mint mondta, látszólag minden a jogszabályok szerint történt, azonban az eset mégis azt bizonyítja, hogy "folyamatos veszélyes hulladék-szállítás történik Magyarországról Ukrajnába".

Szerinte a környezetvédelmi minisztérium adja a pénzt ahhoz, hogy a Mol kátrányanyagát semlegesítés után külföldre szállítsák egy magyar cég segítségével, amely felelősséget vállal a veszélyes hulladék szállításáért. Mint mondta, a magyar cég egy amerikai bejegyzésű off-shore cégnek adja át a szállítmányt, amely az ukrán belügyminisztériumhoz tartozó egyik cégnek adja el, majd vásárolja újra vissza az anyagot, azt modifikátornak nevezi el, majd a Dnyeszteren túli köztársaságba szállítja égetésre. Az anyag másik részét az ukrán belügyminisztériumhoz tartozó cég helyezi el illegálisan.

A politikus fotókat is mutatott az zsákokba rakott hulladékról. Mint mondta, az anyag ukrajnai vizsgálata során kiderült, hogy olyan mennyiségben tartalmaz nehézfémet, hogy sem égetni, elhelyezni nem lehetne.

Illés Zoltán egy szalmával teli lapátot tartva arra szólította fel Persányi Miklóst, hogy az ügyben "legyen legény a gáton, ne szalma a lapáton". Közölte: elvárja a szocialista párttól, hogy egy belső vizsgálatban tisztázza, van-e bármi köze gazdasági értelemben ahhoz a Gajdos Istvánhoz, akinek az érdekköréhez tartoznak egyes olyan kárpátaljai cégek, amelyek veszélyes hulladék-tranzakciókkal foglalkoznak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Hulladéklerakó épül a tokaj-hegyaljai borvidéken

Hatvanhat abaúji és zempléni önkormányzat összefogásával félmilliárd forintból építési, bontási hulladék feldolgozására alkalmas üzem épül Bodrogkeresztúron, a már meglévő regionális települési szilárdhulladék-lerakó területén.

Az UEFA-tól kértek engedélyt a fradisták, hogy a stadionon kívülről szurkolhassanak

Az UEFA-tól kértek engedélyt a fradisták, hogy a stadionon kívülről szurkolhassanak

Több mint százat sikerült megmenteni a Tasmániában partra vetődött delfinek közül

Több mint százat sikerült megmenteni a Tasmániában partra vetődött delfinek közül

A szakképzés felé tereli a nyolcadikosokat a pályaorientációs kérdőív

A szakképzés felé tereli a nyolcadikosokat a pályaorientációs kérdőív