szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Montenegrói-szerbiai kereskedelmi háborúba torkollhat belgrádi elemzők szerint az, hogy Podgorica minőségi kifogásokra hivatkozva betiltotta Montenegróban öt szerbiai ásványvíz forgalmazását.

A montenegrói hatóságok azzal indokolták a döntést, hogy a megengedettnél sokkal nagyobb mennyiségben találtak bennük aerob (csak oxigén jelenlétében tenyésző) baktériumokat. A döntés pénteken született, és a hét végén már az összes montenegrói boltból, étteremből és szállodából kivonták a szóban forgó termékeket. A turistaszezon beköszöntével a szerbiai vállalatok hatalmas veszteségek elébe néznek.

A szerbiai mezőgazdasági minisztérium minőségellenőrző hivatala kedden azonban közzétette végleges vizsgálatának eredményét, amely szerint mikrobiológiai szempontból megfelelő minőségűek az érintett ásványvizek, az aerob baktériumok száma pedig valószínűleg a helytelen tárolás miatt növekedett meg, amiért nem lehet felelőssé tenni a vízgyártó üzemeket.

Kedden a Politika című napilapban a szerbiai egészségügyi minisztérium szakértője is arról értekezett, hogy az aerob baktériumok megnövekedése miatt a gyártókat nem lehet hibáztatni, s csakis amiatt nőhetett meg a mikroorganizmusok száma, mert helytelenül, meleg és világos helyen tárolták az ásványvizet.

Belgrádi elemzők politikai indíttatást sejtenek az ásványvízvita mögött, szerintük Podgorica így törleszt Szerbiának amiatt, hogy Vojislav Kostunica szerb miniszterelnök nemrégiben Brüsszelnek átadta azoknak a montenegrói állampolgároknak a listáját, akik Szerbiában élnek, s akiknek - szerinte - szavazniuk kell az egy év múlva esedékes montenegrói függetlenségi népszavazáson.

A podgoricai szakadár hatalomban elemi felháborodást váltott ki Kostunica lépése, és most sokan tartanak attól, hogy az ásványvizek kitiltása előhírnöke lehet a két köztársaság kereskedelmi háborújának. Mások pedig azzal is kapcsolatba hozzák a történteket, hogy Milo Djukanovic montenegrói kormányfő helyzetbe kívánja hozni a montenegrói ásványvíz-palackozókat, közöttük is egy üzletembert, akivel igen közeli kapcsolatban áll.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

A szerb kormányfő nem engedi Montenegró elszakadását

Kereken elutasította Vojiszlav Kostunica szerb kormányfő a podgoricai vezetés javaslatát arra, hogy Montenegró és Szerbia különváljon, a délszláv államközösség pedig független államok közösségévé alakuljon át. Vujanovics és Gyukanovics szerint a két éve fennálló délszláv unió nem működőképes.

MTI Világ

Népszavazás Montenegró függetlenségéről

Montenegró jövő februárban népszavazást tart a függetlenné válásról - jelentette be Milo Djukanovic, a szerb-montenegrói államközösség kisebbik tagköztársaságának miniszterelnöke Belgrádban.

Megjöttek az AMD új videokártyái, a gyártó szerint igazi next-gen-élményt adnak

Megjöttek az AMD új videokártyái, a gyártó szerint igazi next-gen-élményt adnak

Már nem a Heathrow Európa legforgalmasabb reptere

Már nem a Heathrow Európa legforgalmasabb reptere

Élményvárossá tennék Budapestet, 3 milliárdot már kaptak hozzá az államtól

Élményvárossá tennék Budapestet, 3 milliárdot már kaptak hozzá az államtól