szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A gyengén és közepesen radioaktív anyagok átmeneti tározójából sugárszennyezett víz jutott az Északi-tengerbe a svédországi Forsmark atomerőmű területéről.

Az atomerőmű közelében a radioaktív cézium normális értékének tízszeresét mérték a vizekben. A svéd sugárvédelmi intézet az SSI szerint ez azonban belül marad a megengedett értéken. A szennyezésért a feltételezések szerint a tározó korrodált lemezborítása felelős.

A sugárzó anyag így kerülhetett csak a lefolyóvízbe. A SSI felszólította az atomerőmű üzemeltetőjét, hogy a lehető leghamarabb intézkedjen a szivárgás megállítására. A Forsmark atomerőmű 200 kilométerre Stockholmtól északra fekszik.

A svéd kormány az elkövetkező hónapokban hoz döntést az összesen tíz atomerőmű üzemeltetői által szorgalmazott teljesítmény növelési beruházások engedélyezéséről vagy elutasításáról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Üzemzavar a temelíni atomerőműben

Nem a nukleáris részlegben, hanem a turbinák területén bekövetkezett műszaki problémák állították le szerdán a dél-csehországi temelíni atomerőmű 1. blokkját -közölte az erőmű szóvivője.

MTI Világ

Helyt adtak a mohi atomerőmű elleni keresetnek

Egy határon túl fekvő atomerőmű fenyegetést jelent Ausztriára - ilyen értelműen fogalmazott első fokú ítéletében egy osztrák járásbíróság a hét közepén a mohi atomerőmű kapcsán. Az erőmű üzemeltetője fellebbez.

Hatalmas befektetések érkeznek hozzánk a járvány idején, de nem amiatt

Hatalmas befektetések érkeznek hozzánk a járvány idején, de nem amiatt

WHO-igazgató: A védőoltások nem tüntetik el teljesen a koronavírust

WHO-igazgató: A védőoltások nem tüntetik el teljesen a koronavírust

Súlyosan visszaveti a női egyenjogúságot a járvány

Súlyosan visszaveti a női egyenjogúságot a járvány