szerző:
MTI

Egy török szélsőbaloldali szervezet tagja robbantásos merényletet próbált elkövetni pénteken Ankarában egy fontos állami épület ellen, de lelepleződött a terv végrehajtásának kísérlete közben, s a kormányépület őrei lelőtték.

Sokkoló képek
A török NTV televízió felvételein az igazságügyi minisztérium falai mentén futó alak volt látható, majd az, amint az őrök tüzet nyitnak rá, és a merénylő összeesik. Látni lehetett a felvételen a földön heverő, de a fejét még mozgató merénylőt. Később a támadó haláláról adott hírt a török média.
   
Az is látható volt az NTV képsorain, amint egy tűzszerész óvatos mozdulattal kiemel a lelőtt férfi inge alól egy sárgásbarna színű, henger alakú tárgyat, amelyből huzalok állnak ki. A rendőrség bejelentése szerint a szóban forgó tárgy robbanószerkezet. 
A merénylő a félhivatalos Anadolu Ajansi hírügynökség értesülése szerint a Nép Felszabadításának Pártja-Forradalmi Front (DHKP-C) nevű betiltott szélsőbaloldali párt tagja volt. A török állam és az Európai Unió is terrorszervezetként tartja nyilván a  DHKP-C-t.
   
Az Eyüp Beyaz néven azonosított merénylőt két éve kereste a török rendőrség terrorellenes harcra szakosodott részlege, mert úgy tudta, hogy Beyaz merényletre készült az egy évvel ezelőtt lezajlott isztambuli NATO-csúcs részvevői ellen. 
   
Ellentmondóak a jelentések azt illetően, hogy melyik állami épület lehetett a merénylet célpontja. Annyi bizonyos, hogy a merénylő az igazságügyi minisztérium épületének fala mentén futott, amikor találat érte. 
   
A CNN Türk jelentése szerint a férfi előbb megpróbált belopózni a miniszterelnökség épületébe, de amikor látta, hogy észrevették kísérletét, elfutott az igazságügyi minisztérium közeli épülete felé; annak falai mentén haladt, amikor az őrök eltalálták. Más jelentések szerint az igazságügyi minisztériumba próbált bejutni a főbejáraton át.
    
Szélsőbaloldali, kurd nacionalista és iszlámista csoportok számos pokolgépes merényletet hajtottak végre az utóbbi években Törökország területén.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hosszú Katinka világbajnok 200 pillangón

Hosszú Katinka világbajnok 200 pillangón

Christian Bale: Trump azt hitte, én vagyok Bruce Wayne

Christian Bale: Trump azt hitte, én vagyok Bruce Wayne

Ötszörösére emelték az indiak belépőjegyenek árát a Tádzs Mahalba

Ötszörösére emelték az indiak belépőjegyenek árát a Tádzs Mahalba

Világgazdaság: Veszteséggel zárja az évet a nemzeti kukaholding

Világgazdaság: Veszteséggel zárja az évet a nemzeti kukaholding

Emelkedne az olimpiai bajnokok járadéka

Emelkedne az olimpiai bajnokok járadéka

A BMW-gyár milliárdjaiból is a kormány oligarchái szedhetik meg magukat

A BMW-gyár milliárdjaiból is a kormány oligarchái szedhetik meg magukat