szerző:
MTI

Tizenhat évvel ezelőtt egy súlyosan sebesült férfi vonszolta magát a bécsi Linke Bahnstrasse egyik lakásából az utcára, és kért segítséget: így derült ki, hogy a lakásban egy iráni osztag fejlövésekkel szabályosan kivégezte Abdul-Rahman Gaszemlut, az Iráni Kurdisztán Demokratikus Pártjának főtitkárát, valamint helyettesét, Abdullah Gaderi-Azart és Fadel Raszul - akkor már osztrák állampolgárságú - iráni kurd férfit.

Az 1989. július 13-án történtekre az osztrák sajtó emlékeztetett. Ausztriában figyelmesen követik azokat az amerikai és más sajtóértesüléseket, amelyek szerint Mahmúd Ahmanidezsád új iráni elnöknek köze lehetett a teheráni amerikai nagykövetség 1979-es elfoglalásához és 52 amerikai túszul ejtéséhez, valamint a Bécsben végrehajtott hármas gyilkossághoz.

Az osztrák hírszolgálati iroda emlékeztetett arra, hogy a kurd Gaszemlu azért érkezett Bécsbe, mert a fegyveres megoldásokkal szemben a tárgyalásokat részesítette előnyben, és titkos tárgyalásokra készült az iráni vezetés képviselőivel. Egy cseh lapnak nyilatkozó, Irakban élő kurd ellenzéki szerint az új iráni elnök volt az, aki akkor a bécsi iráni nagykövetségről fegyverekkel látta el a részben diplomáciai útlevelekkel felszerelkezett iráni kivégzőosztagot. Teherán nyomására a tettesek elhagyhatták Ausztriát. Egyikük - az iszlám forradalmi gárda egyik magas rangú funkcionáriusa - rendőrségi kísérettel juthatott ki a schwechati repülőtérre.

Az osztrák visszaemlékezések szerint 8 évvel később Erich Maximilian Schmid, a bécsi külügyminisztérium politikai részlegének akkori vezetője már nyugalomba vonulása után egy televíziós nyilatkozatában kijelentette: az akkori iráni nagykövet "meglehetősen világosan" a tudomására hozta, hogy veszélyes lehetne az Iránban tartózkodó osztrákok számára, ha a kurdok meggyilkolásával gyanúsítottakat bíróság elé állítanák Ausztriában. A gyilkos kommandó feltételezett tagjai a bécsi iráni nagykövetségen rejtőzködtek.

Franz Löschnak akkori belügyminiszter 1989 novemberének végén visszautasította azt a vádat, hogy a hatóságok "térdre estek a terrorizmus előtt", és tudtul adta, hogy letartóztatási parancsot adtak ki a gyanúsítottak ellen. Ugyanakkor Robert Danzinger, a közbiztonsági hivatal akkori vezérigazgatója egy nappal korábban utasítással csökkentette az iráni nagykövetség megfigyelését. Abolhaszan Baniszadr volt iráni elnök már 1991-es franciaországi száműzetésében kijelentette, hogy Teherán zsarolási eszközzel rendelkezett Ausztriával szemben, állítólag olyan dokumentumokkal, amelyek a Noricum-ügyként elhíresült botrányban illegális osztrák fegyverszállításról szóltak az iraki-iráni háború idejéből. Egy évvel később egy bécsi bíróság megvédte az osztrák szerveket, amikor a Gaszemlu özvegye által hivatali kötelesség elmulasztása miatt indított perben kimondta, hogy azok "semmiféle bűnös és törvényellenes kötelességszegést" nem követtek el.

Az osztrák parlamentben 1997-ben a szocialista-néppárti koalíció ellenállása miatt megbukott a zöldeknek és a liberálisoknak az a kezdeményezése, hogy parlamenti vizsgálóbizottság tisztázza az esetleges eltussolási kísérleteket.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Vélemény

Heller Ágnes:"Iránban is valamiféle Gorbacsov kellene"

A liberális demokráciák előretörése nem visszafordíthatatlan folyamat, mindazonáltal Teherán nemsokára demokratizálódhat, - állítja Heller Ágnes filozófus (76 éves), aki az elnökválasztás első fordulója előtt járt iráni előadó körúton.

MTI/hvg.hu Világ

Ultrakonzervatív győzelem Iránban

Az ultrakonzervatívnak tartott Mahmúd Ahmadinedzsád fölényesen megnyerte a pénteki iráni elnökválasztást, miután a még nem végleges adatok szerint a választók több mint 61 százaléka szavazott rá, míg ellenfele, a reformer Hasemi Rafszndzsani a voksoknak csak alig 36 százalékát gyűjtötte be. A választáson egyébként 47 százalékos volt a részvételi arány.

MTI Világ

Az iráni elnök tagja volt a nagykövetséget elfoglaló csoportnak

Irán megválasztott elnöke tagja volt ugyan annak a radikális iszlám diákcsoportnak, amely 1979-ben elfoglalta az Egyesült Államok teheráni nagykövetségét, de ellenezte az akciót, és nem is vett részt abban; ehelyett a szovjet nagykövetség elfoglalását javasolta - közölték Mahmúd Ahmadinezsád barátai és egykori túszejtők.

Benkő: Példátlan fejlesztés előtt a honvédség

Benkő: Példátlan fejlesztés előtt a honvédség

Tökéletes fricska a Kutyapárttól a köztévének

Tökéletes fricska a Kutyapárttól a köztévének

Hamarosan újra a jár a villamos a Fiumei úton

Hamarosan újra a jár a villamos a Fiumei úton

35 százalékos béremelés, 320 ezres bónusz: a cég, ahol elégedett a szakszervezet

35 százalékos béremelés, 320 ezres bónusz: a cég, ahol elégedett a szakszervezet

Budapesten járt a világ egyik kedvenc szülésze

Budapesten járt a világ egyik kedvenc szülésze

Magyar származású a Kínában elfogott kanadai

Magyar származású a Kínában elfogott kanadai