szerző:
MTI

A feltételezett háborús bűnösök hatékonyabb felkutatása és felelősségre vonása érdekében együttműködési megállapodást írt alá pénteken Belgrádban Szerbia és Bosznia első számú közvádlója.

Szerb-horvát kapcsolat
A szerbiai és a horvát ügyészség között már olajozottan működnek a dolgok: az említett belgrádi bíróság és a zágrábi megyei törvényszék között január eleje óta videóösszeköttetés is működik, a szerbiai ügyészek pedig több ízben jártak tanúkihallgatás céljából Horvátországban.
A boszniai főügyész és a szerbiai államügyész megállapodása értelmében a két ország ügyészsége együttműködik a feltételezett háborús bűnösök felkutatásában, az egyezmény az információk és adatok cseréjére vonatkozik a nyomozati eljárás során.
   
Sokszor gondot okoz az, hogy az adott országban történt bűntény tettesei a másikban tartózkodnak vagy bujkálnak, és hasonló a helyzet a tanúkkal is. A megállapodásnak várhatóan azonnal lesznek kézzelfogható eredményei, mihelyt megkezdődik az ítélkezés a háborús perekben eljáró belgrádi különbíróságon azon személyek felett, akiket azzal gyanúsítanak, hogy 1992 júniusában közel 1800 boszniai muzulmánt deportáltak Magyarországra a kelet-boszniai Zvornik
környékéről. A bűntény hat gyanúsítottját Szerbiában fogták le, míg
a tanúk többsége Boszniában él.
   

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

Névsor Srebrenica környéki szerb áldozatokról

Közzétette több mint háromezer olyan boszniai szerb személy nevét egy belgrádi lap, akik Srebrenicában és környékén vesztették életüket a boszniai háború idején. Nem részletezik, milyen körülmények között haltak meg.

Hét nap

NÉPIRTÁS SREBRENICÁBAN

Népirtás történt 1995 júliusában a boszniai Srebrenicában, ahol mintegy 8 ezer férfit és 15 évesnél idősebb fiút...

Világ

Temetés az 1995-ös srebrenicai mészárlás áldozatainak

Tizenötezer ember vett részt a kelet-boszniai Potocariban, a srebrenicai mészárlás áldozatainak emelt emlékhelyen rendezett temetésen, ahol a nyolc éve a boszniai szerb katonák által brutális módon lemészárolt és tömegsírba helyezett nyolcezer muszlim áldozat közül elsőként azonosított hatszáz ember holttestét helyezték el végső nyughelyükre - írja a BBC. A második világháború óta a srebrenicai volt a legsúlyosabb európai népirtás.

MTI Világ

Del Ponte szerint több srebrenicai videó is van még

Carla Del Ponte, a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) főügyésze szerint a törvényszéknek több videofelvétel is a birtokában van a srebrenicai vérengzésről, nemcsak az az egy, amely a héten már nyilvánossá vált.

Hét nap

SREBRENICAI VIDEÓK

Egész Szerbiát sokkolta az a múlt héten több tévécsatornán is bemutatott rövid videófelvétel, amelyen a Skorpiók nevű...

Lehet, hogy ennyi volt Arjen Robbennek

Lehet, hogy ennyi volt Arjen Robbennek

Jól vizsgázott a farkastörvény Macronéknál

Jól vizsgázott a farkastörvény Macronéknál

Akkora rés tátongott a Google+-on, hogy kikerült 52 000 000 felhasználó személyes adata

Akkora rés tátongott a Google+-on, hogy kikerült 52 000 000 felhasználó személyes adata

A párizsi tüntetők tíz százalékát vették őrizetbe a rendőrök

A párizsi tüntetők tíz százalékát vették őrizetbe a rendőrök

Próbálta mostanában hívni a Telekom ügyfélszolgálatát? A mesterséges intelligencia veszi fel a telefont

Próbálta mostanában hívni a Telekom ügyfélszolgálatát? A mesterséges intelligencia veszi fel a telefont

Jön a hideg, havat is hoz magával

Jön a hideg, havat is hoz magával