szerző:
MTI

Több mint ezer tüntető gyűlt össze csütörtök este a grúz főváros központjában, antidemokratikus módszerekkel vádolva meg a kormányt.

Előzőleg egy hozzávetőleg 70 fős csoport lezárta Tbiliszi főútvonalát, a Rusztaveli sugárutat, követelve két nemzetközi hírű grúz dzsúdós szakember, Alekszij Davitasvili, a birkózó szövetség elnöke és Georgij Revazisvili, korábbi dzsúdó világbajnok szabadon bocsátását. A tiltakozó akció résztevőit a rendőrség különleges alakulatai erőszakkal távolították el az úttestről, a rendfenntartó erők és a tüntetők között dulakodás alakult ki. Több tucat tüntetőt őrizetbe vettek, néhányan megsérültek.

A két sportembert június 28-án vették őrizetbe. Azzal gyanúsítják őket, hogy pénzt zsaroltak ki egy helyi üzletembertől. A grúz legfelsőbb bíróság csütörtökön elrendelte három hónapos előzetes letartóztatásukat.

A rendőrség eljárása miatt felháborodott tömeg gyűlt össze csütörtök este a Rusztaveli sugárúton. Csatlakoztak a tiltakozókhoz ellenzéki vezetők és neves sportolók is. Többen kárhoztatták, és Alekszandr Lukasenko fehérorosz diktátorhoz hasonlították Mihail Szaakasvili grúz elnököt, aki 2003 végén az úgynevezett "rózsás forradalom" nyomán került hatalomra. A rendőrség nagy készültséggel vonult ki a helyszínre.

A tüntetők követelik a rendőrség által őrizetbe vett tiltakozók haladéktalan szabadon engedését is.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

A grúz államfő új Jaltát akar

Új jaltai konferenciát javasol Mihail Szaakasvili grúz államfő az új európai demokráciák részvételével a szabadság kiterjesztése céljából a The Washington Post keddi számában.

Világ

Bármikor kirobbanhat az orosz-grúz háború

Mihail Szaakasvili grúz államfő közelinek látja a háborút Oroszországgal. Szerinte a háborús veszély forrása, hogy Moszkva katonai segítséget nyújt a Grúziától elszakadni szándékozó Dél-Oszétiának.

Hét nap

ÚJABB OROSZ-GRÚZ ALKU

Az orosz és a grúz külügyminiszter hétfőn Moszkvában ismét megállapodott a Grúziában fenntartott két orosz katonai...

Hét nap

GRÚZ-OROSZ KÖZELEDÉS

Akár már az idén megkezdődhet a grúziai orosz katonai támaszpontokon szolgáló katonák visszavonása - jelentette be...

Hét nap

GRÚZ VISSZAVONULÁS

A grúz erők a múlt hét végén visszavonultak az augusztus elején kirobbant harcok idején elfoglalt dél-oszétiai...

Hét nap

GRÚZ ULTIMÁTUM

A grúz parlament a múlt héten felszólította a kormányt, hogy május közepéig kössön megállapodást az országban lévő két...

MTI Világ

Grúzia: nem kell vízum az EU-államok polgárainak

Június 15-i hatállyal Grúzia egyoldalúan feloldotta a vízumkötelezettséget az EU-tagállamok, köztük Litvánia azon állampolgáraival szemben, akik legfeljebb kilencven napig tartózkodnak a kaukázusi volt szovjetköztársaságban - jelentette be csütörtökön a litván külügyminisztérium.

Előbb halálosan megfenyegette, majd megütötte az ápolónőt a nagymama

Előbb halálosan megfenyegette, majd megütötte az ápolónőt a nagymama

"Rabszolgatörvény": Rendkívüli bizottsági üléssel akadályozták az ellenzék tervét

"Rabszolgatörvény": Rendkívüli bizottsági üléssel akadályozták az ellenzék tervét

Lezuhant egy fiatal nő a budai rakpartról

Lezuhant egy fiatal nő a budai rakpartról

Egy éve mondta el Orbán a legbátrabb válaszát: Boldog karácsonyt

Egy éve mondta el Orbán a legbátrabb válaszát: Boldog karácsonyt

Szörnyen rossz véleménnyel vannak a magyarok az oktatásról és a tanári fizetésekről

Szörnyen rossz véleménnyel vannak a magyarok az oktatásról és a tanári fizetésekről

Olyan bazi nagy ez az indiai lagzi, hogy még Beyoncé is tiszteletét teszi

Olyan bazi nagy ez az indiai lagzi, hogy még Beyoncé is tiszteletét teszi