szerző:
MTI

Oroszország 2010-ig szétbontja atommeghajtású tengeralattjáróit és egyéb vízi járműveit, és hozzálát anyaguk újrahasznosításához.

A Kurszk tengeralattjáró áldoza-
tainak emlékműve Moszkvában
© hvg.hu
A Szovjetunió felbomlása után az orosz hadsereg komoly gazdasági gondokkal szembesült, és emiatt számos atommeghatású tengeralattjárót vontak ki az állományból. Többségük a tengeri roncstelepekre került, és tartani lehet attól, hogy a bennük lévő hasadóanyag elszivárog vagy esetleg ellopják azt.

Alekszander Rumancev orosz atomergiaügyi miniszter tájékoztatta a parlament (Duma) alsóházának képviselőit arról, hogy Oroszország kellő pénzügyi forrásokkal rendelkezik az atommeghajtású hajók saját erőből történő szétbontásához, ám az a pénz, amit más országok felajánlottak, lehetővé teszi a munka gyorsabb elvégzését.

Martin Sakkum, a Duma ipari bizottságának elnöke arról számolt be, hogy mintegy 90 atom-tengeralattjáró és 2 atommeghajtású hajó vár szétszedésre.

Szintén pénteken közölte Szergej Kislak külügyminiszter-helyettes, hogy Kanada mintegy 96 millió US dollárt ajánlott fel 12 atommeghajtású tengeralattjáró következő négy évben történő szétbontására.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

Zátonyra futott egy amerikai atomtengeralattjáró

Zátonyra futott szombaton egy amerikai atommeghajtású tengeralattjáró a Csendes-óceánon, Guam szigettől 563 kilométerre délre. Az atomreaktor és a hajótest nem rongálódott meg, de a legénység tagjai közül mintegy húszan megsérültek - közölte az amerikai haditengerészet.

Világ

Japán riadalom egy ismeretlen tengeralattjáró miatt

Készenlétbe helyezték a japán haditengerészetet, miután ismeretlen tengeralattjárót észleltek az ország felségvizein - közölte egy kormányszóvivő, megerősítve a NHK közszolgálati televízió értesülését.

Videón, ahogy Orbán TEK-es testőrei a parlamentbe rohannak

Videón, ahogy Orbán TEK-es testőrei a parlamentbe rohannak

Jobban teljesítenek a diákok, ha egy órával később kezdődik az iskola

Jobban teljesítenek a diákok, ha egy órával később kezdődik az iskola

Márki-Zay: Szembeállítottak Lázárral, és én nyertem

Márki-Zay: Szembeállítottak Lázárral, és én nyertem

Kapjanak szavazatot a hatévesek is – javasolja egy brit politológus

Kapjanak szavazatot a hatévesek is – javasolja egy brit politológus

„Azt gondolták, aranybőrönddel jövünk” – hogy él egy gróf 2018-ban?

„Azt gondolták, aranybőrönddel jövünk” – hogy él egy gróf 2018-ban?

Jókorát csúsztatott Orbán az Európai Tanácsban

Jókorát csúsztatott Orbán az Európai Tanácsban