szerző:
MTI

Műtárgyakat raboltak el a minap az isztambuli Topkapi múzeumból - közölték csütörtökön az egykori szeráj biztonságáért felelős illetékesek.

Az évente több mint egymillió látogatót fogadó múzeum egyik mellékpavilonjából kilenc védett műtárgy tűnt el, közöttük az 1774 és 1789 között uralkodott I. Abdülhamit szultán monogramja és egy gyöngyházzal díszített paraván - közölték a török nagyváros hatóságai.

Az ellopott műtárgyak között van a reformpárti II. Mahmúd szultán (1808-1839) tugrája (díszes monogramja), amelyet saját maga rajzolt - mondta Ilber Ortayli, a múzeum igazgatója. Az igazgató szerint a tolvajok a tetőn keresztül hatoltak be, és számos nyomot hagytak maguk után. Az igazgató a nyomozás érdekeire hivatkozva további részleteket nem közölt az ügyről.

Az isztambuli rendőrség speciális csoportot állított fel a világ egyik leghíresebb múzeumában elkövetett lopás felderítésére - írta az Aksam című napilap, amely kétségeit fejezte ki a múzeum biztonsági berendezéseinek megbízhatóságát illetően.

A Topkapi palota háremével és kincstárával az egyik legvonzóbb célpont, amelyet az Isztambulba, az ottomán birodalom egykori fővárosába látogató turisták felkeresnek.

A Topkapi palota volt négy évszázadon át az ottomán szultánok székhelye. A modern Törökország megteremtőjének, Musztafa Kemal Atatürknek a rendeletére alakították át múzeummá.

A hatvanas évek egyik legnépszerűbb bűnügyi filmje, Jules Dassin Topkapi című alkotása - Peter Ustinovval, Melina Mercourival és Maximillian Schell-lel a főszerepben - éppen egy olyan történetet mesélt el, amelyben egy tetőn át behatoló gengszterbanda a kincstárban őrzött értékeket rabolja el.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Itthon

Amerikai ügyvéd perelné a magyar államot műkincsek miatt

Egy amerikai ügyvéd, Ed Fagan "több milliárd dollár" perértékre akarja beperelni Magyarországot olyan műkincsek miatt, amelyeket a nácik raboltak el eredeti tulajdonosaiktól, s amelyek utóbb a magyar állam tulajdonába kerültek, ám az nem szolgáltatta vissza őket jogos tulajdonosaiknak.

SpaceX-rekord, Fortnite, Harry herceg esküvője – ezek voltak a legnézettebb videók a YouTube-on

SpaceX-rekord, Fortnite, Harry herceg esküvője – ezek voltak a legnézettebb videók a YouTube-on

Megkérdeztük a kitiltott ellenzékit, mivel vívta ki Kövér haragját

Megkérdeztük a kitiltott ellenzékit, mivel vívta ki Kövér haragját

Néhány száz tüntető, 60 rendőr - ilyen volt a tüntetés az MTVA székháznál

Néhány száz tüntető, 60 rendőr - ilyen volt a tüntetés az MTVA székháznál

Tusk: Nem lehet újratárgyalni a Brexit-megállapodást

Tusk: Nem lehet újratárgyalni a Brexit-megállapodást

Eltűnt egy tízéves kisfiú a fővárosban

Eltűnt egy tízéves kisfiú a fővárosban

A Bazilikára vetítette ki Gergő, feleségül megy-e hozzá Ninetta

A Bazilikára vetítette ki Gergő, feleségül megy-e hozzá Ninetta