szerző:
MTI

A szegénység felszámolására szólította fel a világ leggazdagabb nemzeteit XVI. Benedek pápa abban az üzenetében, amelyet egy Edinburgh-ben megrendezett szegénységellenes felvonulás résztvevőihez intézett.

A pápa jobbja. Intés
© AP
A mintegy százezer felvonulónak Keith O´Brien bíboros, a skót római katolikusok vezetője olvasta fel az egyházfői üzenetet. A világ leggazdagabb országaiban élőknek készen kell állniuk arra, hogy elviseljék azt a terhet, amelyet a súlyosan eladósodott szegény országok kölcsöneinek leírása jelent, és sürgetniük kell vezetőiket, hogy tegyenek eleget ígéretüknek, miszerint 2015-re csökkentik a világméretű, s különösen az afrikai szegénységet - fogalmazott a pápa.

A szombati tömegmegmozdulás annak a rendezvénysorozatnak a része, amely a legfejlettebb ipari államokat és Oroszországot tömörítő G-8 pénteken Edinburgh közelében, Gleneaglesben kezdődő értekezlete előtt rá akarja irányítani a résztvevők figyelmét világszerte emberek százmillióit sújtó mérhetetlen nyomorra.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

Tokióban már szól a Live 8

Kezdetét vette Tokióban minden idők legnagyobb, földrészeken átívelő koncertsorozata, a Live 8, amelyen világsztárok igyekeznek felébreszteni a világ lelkiismeretét a fejlődő országok nyomora miatt.

hvg.hu Világ

Magyarország a 9. a gazdagok gyermekszegénységi listáján

Az Unicef ma hozza nyilvánosságra a gazdag országokban tapasztalt gyermekszegénységről szóló jelentését, amely megállapítja, hogy a szegénységben élő gyermekek aránya 24 OECD-ország közül 17-ben növekedett a 90-es évek eleje óta.

Infinit Tech

Videojátékkal segíthetsz a világ szegényein

Az ENSZ Világélelmezési Programja a számítógépes játékok segítségével kívánja mind több olyan tehetősebb emberhez eljuttatni üzenetét, akik tehetnek valamit nyomorult helyzetben lévő embertársaikért.

Panoráma Tech

Az éhség kergette el őseinket Afrikából?

A modern ember nem az eddig feltételezett útvonalon vándorolt ki Afrikából, hanem elképzelhető, hogy a tenger gyümölcsei iránti éhség késztette rá őket, hogy 60-75000 évvel ezelőtt a Vörös-tenger és az Indiai-óceán mentén eljussanak Ázsiába – ezt a feltételezést közölték Leeds és Glasgow egyetemének tudósai a Science amerikai tudományos folyóirat legújabb számában.

MTI Gazdaság

Két magyar térség a legszegényebb EU-régiók között

Az Európai Unió 254 térsége közül a leggazdagabb London belső része - lényegében a világ egyik pénzügyi központja, a City és környéke - az EU-átlag 315 százalékának megfelelő egy főre jutó GDP-vel, és a legszegényebb a lengyelországi Lubelskie térsége, az EU-átlag 32 százalékának megfelelő egy főre jutó GDP-vel - közölték az EU statisztikai hivatalában csütörtökön.

Vélemény

Milliárdokkal a szegénység ellen

Időről időre felmerül a megállapítás, hogy a magyar társadalom napjainkra végérvényesen kettészakadt. Szemmel láthatóan fokozódott a gazdasági-vagyoni egyenlőtlenség, a vesztes, forráshiányos rétegek aránya ma már meghaladja a népesség 13 százalékát. A következő két évben ugyanakkor csaknem ezermilliárd forint áll rendelkezésre a szegénység enyhítésére, a társadalmi kirekesztődés visszaszorítására.

Világ

Romák éhséglázadása Szlovákiában

Fagyasztott hússal ütlegelték a fosztogató romák az egyik rimaszombati élelmiszerüzlet vezetőjét, Tőketerebesen pedig a rendőrséget is be kellett vetni a lázadozók ellen. Országszerte terjed a szociális juttatások megnyírbálása miatt kialakult roma éhséglázadás. De veszélybe kerülhet-e a szlovák „gazdasági csoda”?

MTI Gazdaság

Megállapodtak a szegény országok adósságleírásáról

A világ legszegényebb országai által a multilaterális pénzügyi szervezetekkel szemben felhalmozott, több tízmilliárd dollárnyi adósság 100 százalékig terjedő leírásában állapodtak meg szombaton Londonban a világ hét legfejlettebb ipari államát és Oroszországot felölelő csoport (G8) pénzügyminiszterei.

Nincs a középkorúak krízisében Ken Block – itt a Gymkhana 10

Nincs a középkorúak krízisében Ken Block – itt a Gymkhana 10

Egy MSZP-s beolvasta az ellenzék öt követelését az Echo Tv-ben

Egy MSZP-s beolvasta az ellenzék öt követelését az Echo Tv-ben

Karácsonyfa nélkül is van karácsony

Karácsonyfa nélkül is van karácsony

Harmincezer ember nyelvvizsgadíját fizette vissza az állam

Harmincezer ember nyelvvizsgadíját fizette vissza az állam

Sargentini: Mielőbb el kell indítani a hetes cikkelyt Magyarország ellen

Sargentini: Mielőbb el kell indítani a hetes cikkelyt Magyarország ellen

Aggódnak a csehek, szerintük sem biztonságosak a Huawei és a ZTE mobiljai

Aggódnak a csehek, szerintük sem biztonságosak a Huawei és a ZTE mobiljai