szerző:
MTI

A Gerhard Schröder kancellár által szándékoltan elvesztett bizalmi szavazás okainak és következményeinek taglalása uralta szombaton a német lapok kommentároldalait.

A konzervatív Fraknkfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) a szavazás eredményére (a 151 igen és 148 tartózkodó szavazatra) emlékeztetve rámutat: csupán két további igenre lett volna szükség ahhoz, hogy az államfő megállapíthassa, Schröder - minden állítása ellenére - rendelkezik a kormányzáshoz szükséges többséggel. Úgy pedig a karlsruhei alkotmánybírák is egyértelműen kimondhatták volna, hogy "a kancellár magányossága valójában egy ál-bizalomvesztés eredménye".

A Nürnberger Nachrichten úgy véli, "Schröder politikailag helyesen cselekedett, amikor a hatalom végső birtokosához, a néphez fordult, hogy új legitimitást kérjen tőle. Tény, hogy kormányának mozgástere leszűkült az uniópártoknak (CDU/CSU) a felsőházban és a (két ház) egyeztető bizottságában kialakult többsége, valamint amiatt a megosztottság miatt, ami a koalíción belül alakult ki a reformpolitika helyességének megkérdőjelezése miatt."

"Már jóval azelőtt, hogy Schröder a Bundestag elé terjesztette a bizalmi kérdést, a saját pártja rég nem bízott benne" - jegyzi meg a Süddeutsche Zeitung. - "Habitusa alapján Schröder egy CDU-kancellár volt. A CDU, amelyet az előző tekintélyelvi vezető alakított ki, jól viselt egy ilyen kormányfőt. Az SPD rosszul viselte az önkényeskedést. A bizalmi kérdés pedig, amelyet a kancellár tegnap a saját koalíciójára ráerőltetett, ennek az önkényeskedésnek a csúcspontja volt" - összegzi a lap.

A berlini Tageszeitung azt jósolja, július 1-je úgy vonul majd be a történelemkönyvekbe, mint a vörös-zöld koalíció utolsó napja. "E rövid és izgalmas időszak végrendelete azonban nem Schröder, hanem inkább (Joschka) Fischer külügyminiszter emlékét őrzi majd meg. A maga őszinte mérlegével, amelyben saját hibáikat is beismerte, dühös szónoklatával és a köszönetet nem érdemlő ellenzék elleni kirohanásával legalább visszamenőleg legitimációt adott a koalíciónak, az ő megérdemelt bukásában" - írta az újság.

A Die Welt szerint eljött az ellenzék órája. "Nem elégedhetnek most meg a nyers hatalomszerzéssel. Valódi politikaváltást kell bátran meghirdetni egyfelől, másfelől pedig bátran ki kell mondani, hol áll az ország és mire van szüksége. Ez nem további taktikai válaszokat kíván. Ez most az ellenzékre nehezedő teher, s nekik most - mint egyetlen korábbi kormánynak sem - bölcsen ki kell állniuk a (német) demokrácia hitelessége és stabilitása érdekében."

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hét nap

SCHRÖDERT BEIDÉZIK

A német parlament vizsgálóbizottságának a kereszténydemokrata ellenzékhez tartozó tagjai Gerhard Schröder kancellárt...

MTI Gazdaság

Schröder: rendet kell teremteni a német munkaerőpiacon!

Gerhard Schröder német kancellár csütörtökön a képviselőházban (Bundestag) elvileg igenelte az uniós szolgáltatási szektor liberalizálását, ám ellenezte, hogy a liberalizálással úgymond szociális dömping árassza el az országot, azaz közép- és kelet-európai munkavállalók rosszabb anyagi és szociális feltételek mellett vállaljanak munkát, mint a németek.

MTI Világ

Schröder a Bildben üzent Blairnek

Gerhard Schröder német kancellár csütörtökön a Bild című nagy példányszámú lap hasábjain védte meg "az európai társadalmi modellt", és hangsúlyozta, hogy az Európai Unió nem csupán gazdasági célok megvalósítására létezik.

Márki-Zay: Szembeállítottak Lázárral, és én nyertem

Márki-Zay: Szembeállítottak Lázárral, és én nyertem

Strasbourgi terrortámadás: felfegyverzett rendőrök lepték el a Neudorf városnegyedet – videó

Strasbourgi terrortámadás: felfegyverzett rendőrök lepték el a Neudorf városnegyedet – videó

Áder János az adu ászunk, de ez kevés ebben a játszmában

Áder János az adu ászunk, de ez kevés ebben a játszmában

Kövér a lehető legfájdalmasabb szankciókat szabná ki az ellenzékre a parlamentben történtek miatt

Kövér a lehető legfájdalmasabb szankciókat szabná ki az ellenzékre a parlamentben történtek miatt

Hadházy szerint nincs értelme az ellenzéki akciónak, elhagyta a Parlamentet

Hadházy szerint nincs értelme az ellenzéki akciónak, elhagyta a Parlamentet

Elhunyt Kósa Ferenc filmrendező

Elhunyt Kósa Ferenc filmrendező