szerző:
MTI

Nem hajlandó részt venni egy esetleges palesztin egységkormányban az Iszlám Dzsihád - közölte a radikális szervezet szóvivője.

Mahmúd Abbász elnök néhány nappal ezelőtt ajánlotta fel radikális palesztin szervezeteknek, köztük a Hamásznak és az Iszlám Dzsihádnak a kormányzati felelősség megosztását a Gázai övezet békés átvételének biztosítása érdekében. Ehhez hasonlóan nyilatkozott Ahmed Korei miniszterelnök is, hangoztatva, hogy tekintettel a kihívásokra, kész kormányának átalakítására.

Egyalőre csak az Iszlám Dzsihád utasította el egyértelműen Abbász ajánlatát. A Hamász radikális mozgalom egyik vezetője azt hangoztatta, hogy egyelőre mérlegelik az indítványt.

A Hamász korábban különbizottság megalakítását követelte a gázai övezeti hatalomátvétel ellenőrzésére, Abbász ehelyett kínálta fel a kormányba való belépést a mozgalomnak.

Izrael attól tart: az Abbász vezette Palesztin Hatóság nem lesz elég erős ahhoz, hogy megakadályozza a térség teljes zűrzavarba süllyedését, miután Izrael szeptemberben befejezi kivonulását a Gázai övezetből.

Mahmúd Abbász szombaton javasolta, hogy hozzák létre a Paleszztin Hatóság elnökhelyettesének tisztségét. A korábbi elnök, Jasszer Arafat mindvégig ellenezte ezt. Az elnökhelyettesi tisztség esetleges bevezetéséről a palesztin parlamentnek kell döntést hoznia.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

Abbász kormányába hívja a Hamászt

Mahmúd Abbász palesztin elnök felkérte a Hamász radikális palesztin mozgalmat, hogy haladéktalanul csatlakozzon a kormányához. Izrael szerint elfogadhatatlan a Hamász részvétele az Abbász-kormányban.

MTI Világ

A Pentagon letiltatta az Iszlám Dzsihád honlapjait?

Az Iszlám Dzsihád palesztin szélsőséges szervezet kedden megvádolta az amerikai védelmi minisztériumot azzal, hogy a Pentagon bezáratta a terrorszervezet négy honlapját, amiért az az izraeli megszállással szembeni palesztin ellenállást támogató anyagokat tartalmazott.

MTI Világ

Bemutatta új kormányát Mahmúd Abbász

A palesztin elnök előzőleg nagy nehezen meggyőzte az általa vezetett Fatah mozgalom törvényhozóit, hogy támogassák a mindössze négy új tagot magába foglaló kabinetet.

Háló

Webdzsihád

Nemcsak lefejezős videofelvételeket és az ellenségnek szánt üzeneteket tesznek közzé rendszeresen a világhálón egyes ismert iszlamista terrorcsoportok, de propaganda- és kiképzési anyagokat is. Ráadásul mindezt szinte kivétel nélkül amerikai szerverekre teszik fel.

MTI Világ

A Hezbollah likvidálná Mahmúd Abbász palesztin elnököt?

Mahmúd Abbász palesztin elnök életére törhet az Irán által támogatott libanoni Hezbollah fegyveres csoport, ha az államfő folytatja az izraeli-palesztin megbékélést célzó politikáját - írta a The Sunday Telegraph palesztin biztonsági forrásokra hivatkozva.

Füstgránátot dobáltak a rendőrök közé a Kossuth téren, könnygázzal válaszoltak - ÉLŐ

Füstgránátot dobáltak a rendőrök közé a Kossuth téren, könnygázzal válaszoltak - ÉLŐ

Rossz hír jött az Antarktiszról: az eddig stabil pontokon is olvadni kezdett a jég

Rossz hír jött az Antarktiszról: az eddig stabil pontokon is olvadni kezdett a jég

Digitálisan is elérhetők lesznek az állami fejlesztések

Digitálisan is elérhetők lesznek az állami fejlesztések

Olcsóbb lesz a gázolaj péntektől

Olcsóbb lesz a gázolaj péntektől

Rendőrség: Az egyik tüntető használt könnygázt

Rendőrség: Az egyik tüntető használt könnygázt

Ön is kedveli? A Queené lett minden idők legtöbbször streamelt rock dala

Ön is kedveli? A Queené lett minden idők legtöbbször streamelt rock dala