szerző:
MTI

Elrabolták Egyiptom iraki vezető diplomatáját és leendő nagykövetét szombat este Bagdadban - közölték diplomáciai források és szemtanúk.

A nevük elhallgatását kérő diplomaták Bagdadban és Kairóban a rablás tényén túl nem közöltek egyebet, és egyik külügyminisztérium sem volt hajlandó megerősíteni a hírt, de szemtanúk részletesen beszámoltak az esetről.

Szerintük Ihad es-Serif szombat este Bagdad nyugati, Al-Dzsamáa nevű negyedében járt. Diplomáciai rendszámot viselő gépkocsijában egyedül ült, kiszállt, hogy újságot vegyen egy kioszkban, amikor körülvette nyolc fegyveres. Az egyik fejbe vágta a diplomatát egy pisztollyal, miközben azt kiabálták rá, hogy "amerikai kém". Betuszkolták egy autó csomagtartójába, és gyorsan elhajtottak. A röviddel arra járőröző amerikai katonák átvizsgálták a diplomata autóját, amelyet azután vasárnap elvittek a helyszínről.

Es-Serif a második egyiptomi diplomata, akit Irakban elraboltak. Az elsőt tavaly júniusában hurcolták el muzulmán aktivisták, akik azt állították, hogy ezzel akarják elrettenteni Egyiptomot attól, hogy katonákat küldjön Irakba. Egy hónappal később kiszabadult, miután Kairó megerősítette, hogy nem áll szándékában csapatokat küldeni Irakba.

Az iraki külügyminiszter a múlt héten üdvözölte Kairó döntését, hogy es-Serifet kinevezte nagykövetnek, de ezt Kairó még nem erősítette meg. A kinevezés Irak szuverenitásának teljes elismerését jelentené. Egyiptom az első az arab országok közül, amelyik erre készült.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hét nap

IRAKI ELLENÁLLÁS

Nem az amerikai erők fogják leverni az iraki lázadókat, de segítenek olyan helyzetet teremteni, hogy az irakiak le...

MTI Világ

Iránnak kémkedett: 35 év az egyiptomi férfinak

Harmincöt év szabadságvesztés-büntetést szabott ki az egyiptomi igazságszolgáltatás vasárnap egy egyiptomi férfira, mert bizonyítottnak látta, hogy az illető tervet szőtt Hoszni Mubarak egyiptomi elnök életének kioltására, és az iráni Forradalmi Gárda javára kémkedett.

MTI/hvg.hu Világ

Mikor lesz biztonság Irakban?

Két esztendő több mint elég a biztonság helyreállításához - mondta Ibrahím al-Dzsaafari iraki miniszterelnök. Az amerikai védelmi miniszter ugyanakkor pesszimsitább: Donald Rumsfeld szerint az iraki felkelés akár 12 évig is eltarthat. A koalíciós erők mindeközben tárgyalásokat folytatnak iraki felkelőkkel.

Tolatóradar: Mennyit autózhatnánk a leghosszabb repülőjárat üzemanyagából?

Tolatóradar: Mennyit autózhatnánk a leghosszabb repülőjárat üzemanyagából?

Holokauszttúlélőkre hasonlított a kisfiú, akit a testvére mentett meg a szülők kínzásától

Holokauszttúlélőkre hasonlított a kisfiú, akit a testvére mentett meg a szülők kínzásától

Ismét hatalomra kerülhet a korrupció miatt leváltott Srí Lanka-i kormányfő

Ismét hatalomra kerülhet a korrupció miatt leváltott Srí Lanka-i kormányfő

Adventi irodalmi naptár - december 15.

Adventi irodalmi naptár - december 15.

Ciprussal állapodott meg Szijjártó, gáz érkezne a messzi földről, ha lesz vezeték

Ciprussal állapodott meg Szijjártó, gáz érkezne a messzi földről, ha lesz vezeték

A pénz sosem lehet kizárólagos motiváció

A pénz sosem lehet kizárólagos motiváció